Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 31.03.2017
 
МЗ ЩЕ ОБОРУДВА 10 ЛАБОРАТОРИИ ЗА МОНИТОРИНГ НА КАЧЕСТВОТО НА ПИТЕЙНИТЕ ВОДИ
Министерството на здравеопазването получи 10 млн. лева от Министерството на околната среда и водите за оборудването на 10 лаборатории за мониторинг на качеството на питейните води. Договорът за безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" бе подписан от министъра на здравеопазването проф. д-р Илко Семерджиев и министъра на околната среда и водите Ирина Костова.
Новата апаратура ще подпомогне работата на регионалните здравни инспекции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Плевен и Враца, както и на Националния център по радиобиология и радиационна защита. С изпълнението на проекта ще бъде разширен обхватът и ще се повиши техническият капацитет за анализиране в пълен обем на задължителните по европейското и националното законодателство показатели, свързани с гарантиране на качеството и безопасността на питейната вода.
 
ФОНДЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ОТПУСКА СРЕДСТВА ЗА 61 ДЕЦА
87 случая на деца, които се нуждаят от специализирано лечение, са разгледани на последното заседание на Обществения съвет към Център "Фонда за лечение на деца" , съобщи Puls.bg.
В заседанието, продължило 4 часа, са взели участие 13 от общо 17 членове на съвета. По предложение на директора на фонда д-р Тинка Троеваса разгледани и са взети решения по обсъждане на процедурата за деца, нуждаещи се от спешно лечение в областите на онкохематологията, неврохирургията и ортопедията при травматични състояния, съобщиха от институцията.
Общественият съвет е одобрил заявленията на 61 деца, от които 8 са за лечение в чужбина. За 11 деца е поискано допълнително становище, а 15 са получили отказ за финансиране на терапията.
 
ОТКРИХА НОВИ УЧЕБНИ ЗАЛИ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ
Нови учебни и семинарни зали, кабинети на асистенти, компютърна зала и библиотека се намират на новооткрития четвърти етаж във Факултета по Дентална медицина в Медицински университет - Пловдив. Лентата прерязаха ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев и деканът на факултета проф. д-р Георги Тодоров. Откриването на етажа съвпадна със старта на Европейския конгрес по лазерна дентална медицина, който се провежда в МУ-Пловдив от 30 март до 1 април т.г.
Денталният факултет към Медицински университет е един от малкото клинични центрове в Източна Европа, сертифициран за обучение и работа с дентални лазери. Създаденият през 2012 г. лазерен център към Факултета разполага с уникална апаратура, подходяща за лечение на различни заболявания на зъбите и устната кухина.
 
ДОЦ. ИВАН КОСТОВ Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА "МАЙЧИН ДОМ" - СОФИЯ
Доц. д-р Иван Костов - досегашният шеф на Първа АГ болница "Св. София" е новият директор на "Майчин дом". Той е назначен със заповед на здравния министър проф. д-р  Илко Семерджиев и вече е поел функциите си", съобщи в. "24 часа".
"Костов е възпитаник на "Майчин дом" - след завършването на медицина е специализирал там, и е хабилитиран доцент по акушерство и гинекология. От 10 г. управлява успешно специализирани болници по акушерство и гинекология - първо бе директор на Втора АГ "Шейново", след това на "Св. София". В годините, ръководени от Костов, и двете болници са завършвали с положителен финансов резултат и без просрочени задължения, става ясно от финансовите отчети в Столична община.
Наскоро доц. Костов си подаде оставката от "Св. София" по свое желание и получи разрешение за това от принципала на здравното заведение - кмета на София Йорданка Фандъкова. Заедно с нея миналата година новият директор на "Майчин дом" направи най-големия в България скринингов проект за рак на гърдата, в който бяха включени 7000 учителки в столицата, припомня още ежедневникът.
 
ОБМИСЛЯТ УНИЩОЖАВАНЕ НА ДАННИТЕ ОТ АПАРАТИТЕ ЗА ПРЪСТОВА ИДЕНТИФИКАЦИЯ В БОЛНИЦИТЕ 
Най-вероятно след като решението на ВАС за отмяна на системата за пръстова идентификация в болниците бъде обнародвано в Държавен вестник, събраните данни чрез нея ще бъдат унищожени. Това ще бъде спрян достъпът до интернет в системата, което е най-сигурната защита на събраните вече данни.
"Ще съгласуваме с Комисията за защита на личните данни и Надзорния съвет по какъв начин да процедираме с тях, но най-вероятно те ще бъдат унищожени", допълни д-р Петров.
 
ЕКСПЕРТИ ОПИСАХА НОВА БОЛЕСТ - ПОЛИТИКОФОБИЯ
В последно време много чуждестранни експерти описват нов вид фобия - политикофобия, съобщи в. "Труд". Характеризират го като "страх или необичайна неприязън към политиците". В Речника на човешките фобии на неправителствената организация Фондация "Европея" обяснението е кратко: "Страх от политици". В онлайн изданието на Оксфордския речник за политикофобията е посочено: "ирационален страх от политиката или политиците".
Политикофобия, или страх от политика, включва широк спектър от страхове. Някои хора се страхуват от политическите процеси, други от политиците. Някои се страхуват да отидат до урните и да гласуват, други - от отговорността от избора, който ще направят. Това пише Лиза Фричър в статията си "Политикофобия", публикуван в специализираното здравно интернет издание VeryWell. Авторката е завършила психология в Университета в Южна Флорида, има дългогодишен опит в областта на психичното здраве. В статията си тя се позовава на наръчник на психичните разстройства от Американската психиатрична асоциация. Тя изтъква, че има много разновидности на политикофобията, затова този вид фобия е строго индивидуална.