Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 30.03.2017
 
РОДИТЕЛИ НА БОЛНИ ДЕЦА СПЕЧЕЛИХА ДВЕ ДЕЛА СРЕЩУ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Център "Фонд за лечение на деца" е осъден по две различни дела, заведени от родители на малки пациенти. По двата казуса се е произнесъл Административният съд - София, който отменя решения на центъра, взети в периода, в който институцията беше оглавявана от проф. д-р Владимир Пилософ, информира Zdrave.net.
Първият случай касае лечението на петгодишния Емил Каров, страдащ от тежко онкологично заболяване - Сарком на Юинг. Родителите на детето са подали молба то да бъде лекувано в Германия, където може да се проведе комплексно лечение, но са получили отказ от Фонда. Семейството на Емил е организирало кампания за набиране на средства, но не е успяло да събере сумата от 440 хиляди евро, нужна за лечение в Германия, поради което детето е изпратено за терапия в Турция.
В становището си от 27 март т. г.  съдът отхвърля решението за отказ на финансиране на лечението на Емил, като посочва, че директорът на фонда не е мотивирал защо е отказал поисканото подпомагане. Двукратното отлагане на вземането на решение по подаденото заявление е в нарушение на принципите на бързина, е записано още в решението на съда. Фондът се задължава а провери на какъв етап е лечението на детето в Турция и съответно какви са разходите за него там.
Другият случай, по който е осъден Център "Фонд за лечение на деца" касае дете с диагноза юношески хроничен артрит - автоимунно заболяване, поразяващо ставите и зрението. И по този случаи магистратите посочват, че са допуснати съществени нарушения.
Двете решения на съда подлежат на обжалване пред ВАС.
 
ВАС ОТМЕНИ И СТАНДАРТИТЕ ПО УРОЛОГИЯ И ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЯ
Петчленен състав на Върховния административен съд отмени още два медицински стандарта - по гастроентерология и урология. Решенията не подлежат на обжалване, съобщи Zdrave.net. Съдиите аргументират решението си с това, че в нито един от двата доклада няма необходимото съдържание съобразно изискването на Закона за нормативните актове, и по никакъв начин не стават ясни причините, които налагат измененията в предходния действащ стандарт, още по-малко приемането на нов стандарт. Посочват още, че не са изложени мотиви, които да обосновават приемането на изцяло нова наредба, в какво се състои изменението спрямо предходната такава, какви са конкретните цели на проекта, как ще въздейства новата наредба на обществените отношения, липсват финансов анализ и обосновка, аргументация за очакваните резултати от прилагането й, анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. С оглед на това петчленният състав на съда е сметнал решението на тричленния за правилно и законосъобразно.
 
Д-р Веселин Гелев:
ЧЕСТО ДИАГНОСТИЦИРАТ ДЕПРЕСИЯТА 4-5 ГОДИНИ СЛЕД НЕЙНАТА ПОЯВА
Обикновено първите които констатират депресията са кардиолозите и невролозите. Това заяви пред Нова телевизия психиатърът д-р Веселин Герев, информира Zdrave.net. "Това е така, защото при едно натрупано нервно напрежение започват колебания в кръвното налягане, сърцебиене и човек, от страх да не направи инфаркт или инсулт, попада в спешната кардиология. Година-две се приемат лекарства къде за ритъм, къде за кръвно и в едни момент се оказва, че те не действат. Оттам се отива при невролози, защото се задействат симптоми като световъртеж, изтръпване, изпотяване. И чак когато и там няма резултат от лечението, ако човек има достатъчно разум и смелост, се обръща към психиатър и депресията е диагностицирана 4-5 години след нейната поява", изтъкна специалистът.
Д-р Герев коментира последната класация на Евростат, според която 7,9% от българите над 18 години страдат от депресивни състояния. По думите на психиатъра една от причините е, че българите са максималисти.  Друга причина е, че мнозина не могат да направят правилна преценка на реалните си способности и действителността.
"Най-големият парадокс е, че 90% от хората в моята практика са в завидно материално положение. Проблемите им са от съвсем различен характер", допълни още психиатърът.
 
БОЛНИЦИТЕ У НАС СА ЗАПОЧНАЛИ 2017 Г. С ДЪЛГОВЕ ОТ 156 МЛН. ЛВ. 
Лечебните заведения в страната започнаха годината с дългове от 156 млн. лв. Това  заяви главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов, съобщи Trud.bg. Той изтъкна, че въпреки отчетените разходи на болниците - общо 1,613 млрд. за 2016 г., през настоящата година по това перо са предвидени едва 1,343 млрд. лв.
Д-р Борисов припомни, че надлимитната дейност през 2015 г. е била в размер на 52 млн. лв., които все още не са изплатени от НЗОК. За миналата година разходите на лечебниците над определените лимити са били близо 20 млн. Тези пари би трябвало да бъдат изплатени от НЗОК след 1 април.
Лимити в здравеопазването не би следвало да има, посочи д-р Борисов и припомни, че 80% от надлимитните дейности са за спешни случаи. Главният секретар на съсловната организация заяви още, че е готова методиката за остойностяване на лекарския труд, която се базира на френския модел. Според него чрез нея ще може да се види и каква е реалната стойност на клиничните пътеки, които до момента "вървят по инерция".
 
МБАЛ ДУПНИЦА С ЧЕТВЪРТИ ДИРЕКТОР ЗА ЕДНА ГОДИНА
Д-р Александър Паризов е временният управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Дупница, съобщи регионалният вестник "Вяра". Досегашният шеф на отделението по психиатрия към общинската болница е поел ангажимент за среща на кмета Методи Чимев с ръководството на здравното заведение и завеждащите отделенията, инициирана от градоначалника.
Д-р Паризов е четвъртият управител на болницата за последната една година, припомня изданието. През февруари 2016 г., след 10 г. начело на болницата като управител, бе отстранен ортопедът д-р Любомир Таушански. Постът бе зает от Росен Тимчев, за когото се смяташе, че е завършил здравен мениджмънт. Той бе назначен за 6 месеца, до провеждането на конкурс, но след като се разбра, че дипломата му е фалшива, не участва в процедурата в края на годината. Конкурсът тогава спечели гинекологът д-р Владислав Миков, който бе управител около 3 месеца и преди дни подаде оставка по лични причини, пише Zdrave.net.
МБАЛ Дупница, като много други общински болници, е в тежко финансово състояние -  натрупаните дългове на лечебното заведение възлизат на около 1 млн. лв.
 
ТРЕТОКЛАСНИЦИ СТАВАТ ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО
Третокласниците от основно училище "Свети Патриарх Евтимий" във Велико Търново стават за пет месеца посланици на здравето, съобщи БНР. С подкрепата на Министерството на здравеопазването учениците от класа на Силвия Пенева ще учат защо медът е за предпочитане пред шоколада, а ябълката е по-добра от чипса.
"Всички класове от началния етап гласуваха на две табла. На едното табло имаше нездравословни храни, на другото - здравословни. И се оказа, че около 76 процента от децата предпочитат да си хапнат тайно нездравословна храна. Ние се опитваме да променят начина си на хранене", обяснява класната ръководителка.
Малчуганите се учат да пият повече чай, а тези които имат възможност, отглеждат билки в домовете си.