Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 29.03.2017
 
ВЕЧЕ СА ГОТОВИ ТРИТЕ НАЦИОНАЛНИ РЕГИСТЪРА НА НЦОЗА
Вече са готови трите национални регистъра, които Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) изгради по проекта "Подобряване на контрола и информационните системи за превенция на риска в здравеопазването", съобщи на пресконференция ръководителят на проекта проф. Мишел Израел, информира Zdrave.net.
Работата на трите регистъра - на пациентите с редки болести, на пациентите с диабет и на източниците на електромагнитни полета в населените места, е свързана с разпоредбите на националното законодателство. За диабетния регистър от НЦОЗА са направили предложение за включване на допълнителен текст в стандарта "Ендокринология и болести на обмяната", който да регламентира събирането и поддържането на здравните данни на пациентите. Във връзка с регистъра на източници на електромагнитни полета е подготвено изменение в Закона за здравето, както и в Наредбата за защита на населението от въздействието на електромагнитни полета.
 
НОИ С НОВА ЕЛЕКТРОННА УСЛУГА ЗА БОЛНИЧНИТЕ ЛИСТОВЕ
Националният осигурителен институт предостави нова електронна услуга, свързана с болничните листове. Тя е предназначена за осигурителите и упълномощените от тях лица, които подават документи за изплащане на парични обезщетения от държавното обществено осигуряване, информира Zdrave.net.
Услугата "Справка за постъпилите данни в Електронния регистър на болничните листове от издаден/анулиран болничен лист" дава възможност за получаване на информация от Електронния регистър на болничните листове, необходима на осигурителите за попълването на удостоверение, приложение № 9 към Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.
 
Управителят на МБАЛ Казанлък:
ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ СА БУКВАЛНО УБИТИ
Общинските болници са буквално убити. Това мнение изрази пред Zdrave.net управителят на многопрофилната болница в Казанлък "Д-р Хр. Стамболски" д-р Кети Маналова-Владкова. Лечебното заведение е част от Националното сдружение на общинските болници.
Като особено голям проблем д-р Маналова-Владкова определи факта, че цените на клиничните пътеки не са променяни от близо 10 години, когато размерът на минималната работна заплата е бил 180 лв. "Какви са тези търговки дружества, които работят с делегиран бюджет и купуват една услуга, ценообразувана преди десет години?", попита тя. Управителят на МБАЛ Казанлък припомни, че в същото време от тази година МРЗ е вече 460 лв., поради което е трябвало да бъдат увеличени и възнагражденията на персонала. В противен случай заплатите на медицинските сестри са щели да бъдат буквално с около пет лева по-ниски от тези на санитарите, обясни тя.
По думите й делегираните бюджети на общинските болници са крайно недостатъчни.
Проблем пред лечебните заведения е и фактът, че по закон те трябва да се разплатят към НАП до 25-то число на всеки месец. В същото време РЗОК често превежда дължимите средства към лечебните заведения в края на месеца.
 
БОЛНИЦИ СЕ ЗАКАНВАТ ДА ИСКАТ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗАРАДИ ОТПАДАНЕТО НА ПРЪСТОВИЯ ИДЕНТИФИКАТОР
Правна възможност за търсене на обезщетения заради изискването да приложат системата за пръстова идентификация ще потърсят болнични сдружения. За това съобщиха пред Zdrave.net представители на различни организации на лечебни заведения, след като стана ясно, че петчленният състав на ВАС потвърди решениего на тричленната комисия, с което новата система бе обявена за незаконна.
"Възнамеряваме да направим юридически анализ на това за какви щети ще могат да претендират лечебните заведения, който впоследствие ще изпратим до всички частни лечебни заведения", посочи председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев. Той допълни, че някои от големите болници е трябвало да закупят близо 80 четци. "Независимо обаче дали става въпрос за едно или сто устройства, претенциите на всяко лечебно заведение ще бъдат основателни", допълни той.
 
УМБАЛ "СВ. ГЕОРГИ" ВЪВЕЖДА ПЪРВАТА У НАС РОБОТИЗИРАНА СИСТЕМА ЗА РАДИОХИРУРГИЯ
Единствената в страната роботизирана система за радиохирургия Cyberknife (Кибернож) Accuray на УМБАЛ "Свети Георги" ще бъде въведена в експлоатация за редовни клинични процедури на 15 април т. г. Това съобщи началникът на Клиниката по лъчелечение (КЛЛ) в болницата д-р Мария Влайкова, информира Puls.bg.
Киберножът, за разлика от останалите апарати за радиохирургия в другите онкологични центрове в България, е единственият подобен апарат на територията на страната. Специално за него в Националния рамков договор за 2017 г. е договорена отделна клинична пътека "Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания - роботизирана с кибер нож", на стойност 9 хил. лева.
Роботизираната систeма е неинвазивна алтернатива на хирургичния метод за лечение на тумори. Чрез него може да се лекуват множество лезии, включително такива, които се смятат за трудно достъпни оперативно. Досега пациенти с подобни диагнози се препращаха към различни онкологични центрове в Европа, което забавяше и многократно оскъпяваше лечението им, стана ясно от д-р Влайкова.
При киберножа лъчите се насочват с прецизност 1 мм. Определената за манипулация зона може да се види в реално време наблюдава определената за манипулация зона. Лекарите могат да запазят здравите органи и тъкани поради рязкото спадане на дозовия градиент. За планирането се използва 4D компютър томограф - симулатор. Той позволява автоматична компенсация на движенията на пациента и строг контрол в подвижни органи (бял дроб, корем).
 
ПАРАЛИЗИРАН МЪЖ СЕ НАХРАНИ САМ  БАГОДАРЕНИЕ НА МОЗЪЧНИ ИМПЛАНТИ
Десет години след като пада от велосипед и се парализира от раменете надолу, Бил Коучвар от Охайо успя да се нахрани сам с помощта на импланти. Технологията е разработена от университета "Кейз уестърн ризърв" в Кливланд и Кливландския център за функционална електрическа стимулация, информира Zdrave.net, позовавайки се на AFP.
Лекарите са поставили в мозъка на 56-годишния мъж два малки импланта, които прихващат сигнали от невроните. Сигналите се изпращат през външни кабели към компютър, който изпраща команди към електроди, поставени в мускулите на дясната му ръка, и така той може да я движи само със силата на мисълта си.
Забележителното в технологията е, че се използва протеза, която се задвижва от мозъчната дейност посредством електродите, без да се налага операция на гръбначния стълб. Технологията позволява на Коучвар да пие кафе, да пипне носа си и да яде картофено пюре по време на тестовете.
Въпреки че протезата все още е само експериментална, учените се надяват тяхната работа един ден да помогне на хората с парализа да извършват самостоятелно всекидневните си задачи.