Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 24.03.2017
 
323 000 НОВИ СЛУЧАЯ НАТУБЕРКУЛОЗА В ЕВРОПА ЗА ЕДНА ГОДИНА
Туберкулозата продължава да бъде основен проблем за общественото здраве в Европейския регион, информират от Световната здравна организация по повод днешния ден, посветен на борбата със заболяването. Последните данни сочат, че през 2015 г. е имало 323 000 нови случая, информира Zdrave.net.  Смъртните случаи са били 32 000, повечето от които в източно- и централноевропейски държави. Броят на новодиагностицираните пада средно с 4.3% през изминалите пет години, което е и най-бързият спад в света, отбелязват от СЗО. В същото време обаче новите случаи на туберкулоза са нараснали почти осем пъти в държавите, обект на специално внимание от организацията поради сериозното разпространение на заболяването. Оказва се, че България е сред 18-те страни, в които СЗО следи с повишено внимание болестта. Сред тях са още съседна Румъния, Молдова, Армения, Естония, Азърбайджан и други.
Като цяло една четвърт от населението на света е заразено с туберкулоза. Заболяването може да засегне всеки, но най-често се наблюдава сред младите хора в източната част на Европейския регион, мигрантите и местните популации на възрастните хора в западноевропейските държави.
 
БРИТАНСКИ УЧЕНИ ПОСТИГНАХА СВЕТОВЕН ПРОБИВ
В БОРБАТА С ТУБЕРКУЛОЗАТА
Учени от Оксфорд и Бирмингам обявиха, че могат да изолират различни щамове на туберкулозата, като използват процедурата секвениране на ДНК. При нея се определя първичната структура - последователността на подреждане на четирите бази по дължината на ДНК (от лат. sequentia - последователност), информира Credoweb.bg.
Пробивът, направен от британските учени, означава, че пациенти с туберкулоза, които досега са чакали месеци, за да бъдат определени подходящите за тях лекарства, сега могат да бъдат диагностицирани за няколко дни. Това от своя страна дава по-големи гаранции за тяхното възстановяване, обясняват специалистите.
Изследователите, направили откритието, обясняват, че геномното секвениране им позволява да идентифицират ДНК на различни проби за туберкулоза в рамките на малко повече от седмица. Откритието ще спаси много животи, обяви британският здравен министър Джеръми Хънт.
Пробивът идва дни, след като учени предупредиха, че се наблюдава увеличение на щамовете на туберкулозата, които не се повлияват от лекарства, и това може да попречи на опитите за изкореняване на болестта. Един от всеки пет случая на туберкулоза в глобален мащаб е резистентен на поне едно от най-употребяваните лекарства, установи проучване.
 
Проф. Христо Пимпирев:
СМЯНАТА НА ЗИМНОТО С ЛЯТНО ЧАСОВО ВРЕМЕ НЕ ОКАЗВА НЕГАТИВНО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ХОРАТА
Смяната на зимното с лятно часово време не оказва влияние върху човешкия организъм, заяви пред Дарик проф. Христо Пимпирев - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", но и дългогодишен ръководител на българските експедиции до Антарктида. Той допълва, че при по-голяма часова разлика - например 5 часа,- се обърква усещането за светлата и тъмната част на деня и е необходимо време за  адаптация на организма.
В 3:00 часа на 26 март за поредна година България ще премине от зимно към лятно часово време, което у нас е въведено през 1979 г., а в Европа това -  през 1916 г. Смяната на зимното с лятно часово време е започнала преди 100 години, за да се пести електроенергия и енергоносители, но и да се използва повече светлата част на деня, припомни проф. Пимпирев. Той допълни, че смяна в часовото време се прави не само в Европа, но в САЩ, Канада и в много страни в Азия.
Сега светът е "толкова отворен", че промяна с един час, не може да ни се отрази негативно, отбеляза проф. Пимпирев. "Лично аз и другите учени от българските антарктически експедиции сменяме по пет, по седем или по десет часа времето по няколко пъти през годината и на никого не са му се отразили зле здравословно тези промени", коментира ръководителят на експедициите ни до Антарктида.
 
БЪЛГАРСКИТЕ ПАЦИЕНТИ ПЛАЩАТ ОТ ДЖОБА СИ  БЛИЗО 200 МЛН. ЛВ. ЗА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ
Близо 200 млн. лв. годишно доплащат българските пациенти за медицински изделия, които не се поемат от НЗОК, като пирони, протези и различни видове импланти, пише в. "Монитор".
Болните са принудени не само да си ги купуват, но и да поемат за своя сметка и поддръжката, и ремонта им. Такъв например е случаят с кохлеарните апарати за деца с намален слух.  Те се заплащат от здравната каса, но не и ремонтът им, който може да достигне до 4000 лв., отбелязва изданието, като се позовава на информация от лекари. Децата с кохлеарни импланти у нас са около 400. Родителите им настояват държавата да финансира поддръжката на тези медицински изделия, без които децата не чуват.
 
ХИРУРГИЯ НА ЖИВО ПОКАЗВА В ПЛОВДИВ НАЙ-ВОНИТЕ МЕТОДИ ЗА БОРБА С ГЛАУКОМАТА
Хирургия на живо показва в Пловдив най-новите методи за борба с глаукомата. В месеца, в който цял свят обединява усилията си за контрол на това заболяване и съхранение на зрението, Българското глаукомно дружество организира най-значимата си научна проява - XV симпозиум с чуждестранно участие, информира Zdrave.net.
Глаукомата е най-честата причина за необратима слепота. Тя не се лекува и загубеното зрение не може да се върне, затова усилията на лекарите са насочени към съхранение на остатъчното зрение и контрол на вътреочното налягане. Счита се, че именно повишеното вътреочно налягане причинява уврежданията на зрителния нерв.
Днес следобеда се излъчи видеовръзка от операционната на УМБАЛ "Св. Георги Пловдив" директно в Гранд Хотел Пловдив, където се провеждаконгресът. За първи път у нас бе демонстриран гел-стент за лечение на първична откритоъгълна глаукома (най-често срещаната у нас).
В симпозиума участие ще вземат гост-лектори от Израел, Швейцария, Литва, Унгария, Сърбия, Македония. В рамките на проявата ще бъдат връчени плакети за "Почетен член" на Българско глаукомно дружество, както и награда "Млад учен".