Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 23.03.2017
 
ИЗГРАЖДАТ 75 НОВИ ЦЕНТЪРА ЗА СПЕШНА ПОМОЩ
75 изцяло нови спешни центъра ще бъдат изградени в страната. Средствата са осигурени по проект за модернизиране на спешната помощ на стойност 83 597 313 евро по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., съобщиха от Министерство на здравеопазването.
Строителството на всички центрове трябва да започне още тази година. Освен за нови спешни центрове, инвестицията ще бъде разпределена и за дострояване на допълнителен етаж или крило на шест центъра, както и за реконструкция и ремонт на 155 вече съществуващи сгради. По проекта са предвидени и средства за преоборудване и закупуване на нова модерна техника, включително устройства за телемедицина и 400 нови линейки, допълват от МЗ.
Проектът ще бъде обсъден на национална среща между министъра на здравеопазването проф. д-р Илко Семерджиев и директорите на 28-те Регионални здравни инспекции. РЗИ имат важна роля за определянето на местата за изграждане на спешните центрове, както и координацията с областните и общинските администрации при придобиването на вещни права.
 
НАЦИОНАЛНИЯТ РАМКОВ ДОГОВОР ЗА 2017 Г. Е ОБНАРОДВАН В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК
Националният рамков договор за 2017 г. е обнародван в Държавен вестник  от 21 март т. г., информира Zdrave.net. Договорът влиза в сила от 1 април.
Подписването на документа бе определено като постижение само по себе си, предвид факта, че за 2016 г. лекарите отказаха да сложат подпис под договора за медицинските дейности.
Едно от най-големите постижения на НРД 2017, засягащо болничната помощ постигнатото споразумение бюджетите на болниците да се определят на тримесечие, като мениджърите им ще имат възможност да прехвърлят средства от месец в месец в рамките на съответното тримесечие, ако това се налага. Бе създаден и 3% буфер, който ще позволява на болниците гъвкавост в лимитите.
В извънболничната помощ пък бе постигнато увеличение на цените на прегледите.
Проблеми обаче ще има и затова е необходимо да започнат преговори за анекс към НРД 2017, твърдят от Центъра за защита правата в здравеопазването. "Промяната в Националния рамков договор е неизбежна и задължителна заради влезлите в сила решения на Върховния административен съд, които отмениха редица наредби", изтъкват от ЦЗПЗ. От там конкретизират, че ВАС се произнесе окончателно и отмени Наредба №10 "За проучване на удовлетвореността на пациентите от медицински дейности, закупувани от НЗОК. Окончателно беше отменена и Наредба № 12 за утвърждаване на медицински стандарт "Спешна медицина" в частта й за болничната медицинска помощ. Очаква се окончателното решение на съда за отмяна на Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ относно хоспитализацията и дехоспитализацията с пръстови отпечатъци, както и произнасяне на съда по обжалваното Решение на Министерския съвет за утвърждаване на Национална здравна карта. "Измененията в нормативната уредба ще наложат не само анекс на НРД, но изменения в индивидуалните договори с лечебните заведения", отбелязват от ЦЗПЗ.
 
Медици:
ПРОБЛЕМИТЕ В СИСТЕМАТА НИ ПОСТАВЯТ НА 68-МО МЯСТО ПО ЗДРАВЕ В СВЕТА
България е на 68-мо място по здраве на населението сред 163 страни в света. Това е така заради проблемите в системата, с които се сблъскват медиците всеки ден. Такова мнение изказаха пред "България сутрин" бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева и проф. д-р Младен Григоров, завеждащ Клиниката по кардиология във II МБАЛ в София. В ефира на Bulgaria ON AIR те коментираха класацията по световния индекс на "Блумбург" за 2017 г., както и предизборните обещания на политиците за промени в родното здравеопазване, информира Puls.bg.
"Всяко едно правителство заявява готовност за промяна, но в крайна сметка тази промяна се свежда най-често до говорене за финанси. Проблемът на системата не са финансите или поне те не са основният проблем. Според мен проблемът на системата е, че трябва много правилно да се структурират задачите, за да постигнем едно добро здраве и качество на живот на хората", изтъкна Андреева.
 
170  МЛН. ЛВ. Е ПЛАТИЛА ЗДРАВНАТА КАСА ЗА ДДС ЗА ЛЕКАРСТВА ПРЕЗ 2016 Г.
170 милиона лв. е сумата, която НЗОК е заплатила за ДДС върху лекарства през изминалата 2016 г. Данните съобщи директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев по време на пресконференция, на която бяха представени основните очаквания на лекарската и фармацевтична гилдия към политиците дни преди вота.
"Ако медицинските услуги, които лечебните заведения осигуряват на пациентите в България, се облагаха с ДДС, здравната каса щеше да внесе близо 500 млн. лв.", изтъкна той.
В тази връзка Денев посочи, че страната ни е една от трите в ЕС, при които няма диференцирана ставка за лекарствата и отбеляза, че има нужда от преосмисляне на политиките в тази насока.
Темата за ДДС върху лекарствата беше един от основните въпроси, свързани с лекарствената политика, повдигнати пред политическите формации по време на дискусията. "По отношение на ДДС върху лекарствата партиите, които имат сериозен шанс да бъдат в управлението, бяха максимално внимателни и уклончиви. А тези, които изглежда, че ще бъдат в опозиция, бяха много по-категорични", изтъкна Денев. Той посочи, че дебатът е показал, че има политическа воля за законодателни промени в тази насока.
 
80% ОТ ЖАЛБИТЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ СА ЗАРАДИ ЛОША КОМУНИКАЦИЯ С ЛЕКАРИТЕ
80% от жалбите на пациентите към различни институции са свързани с лоша комуникация с лекарите. Това съобщи пред БНР д-р Гергана Форева, общопрактикуващ лекар и председател на Българското Балинтово общество. Организацията се занимава с въвеждането и системното прилагане на подхода, развит от Майкъл Балинт и насочен към изследване на взаимоотношението между лекар и пациент.
Д-р Форева даде за пример съобщаването на тежки новини на пациентите. "Темата за смъртта и загубата е ситуация, при които не сме достатъчно добре подготвени", отбеляза тя. "Всички лекари сме длъжници по отношение на обясненията на пациентите - идват хора, които не са разбрали с какво са лекувани, какви манипулации са им правени и други. Това се случва и ние трябва да го признаем", посочи тя.
"Нашата амбиция е да покажем на лекарите, че има и такъв подход, при който може да се обсъждат взаимоотношенията с пациентите", изтъкна още д-р Форева. 
За проблема в общуването с пациентите потвърдиха и от Агенция "Медицински одит". "Задължение на медицинския персонал е да дава достатъчно информация и да бъде съпричастен с пациента", отбеляза Димитър Георгиев от отдел "Оценка на риска" към ИАМО. По думите му често има ситуации, при които пациентите и изпълнителите на медицинска помощ изобщо "не си говорят".
 
ЕКИПЪТ НА ПРОФ. Д-Р НИКОЛА ВЛАДОВ ИЗВЪРШИ ТРЕТА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ЧЕРЕН ДРОБ ЗА ТАЗИ ГОДИНА
Екип на Военномедицинска академия под ръководството на проф. д-р Никола Владов, дмн, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, извърши днес третата за тази година чернодробна трансплантация, съобщиха от лечебното заведение. Сложната интервенция е продължила 5 часа.
Рано тази сутрин военнотранспортния самолет "Спартан" излетя с екипи на ВМА и Университетска болница "Александровска" за Бургас, където беше направена експлантацията на органите на 36годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт. Реципиентът е 44-годишен мъж от Карнобат, който е в крайна фаза на чернодробно заболяване.
Колективът на Военномедицинска академия изказва своята благодарност към близките, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот.