Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 21.03.2017
 
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ КОНКУРСИ
ЗА ДИРЕКТОРИ НА НЯКОЛКО ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Здравното министерство обяви конкурси за директори на няколко лечебни заведения, съобщи Zdrave.net. Три от тях ще се проведат на 19 април  - в УБАЛСМ "Пирогов", УМБАЛ "Свети Иван Рилски" и АГ болница "Майчин дом".
От здравния портал припомнят, че след встъпването в длъжност на служебния здравен министър проф. д-р Илко Семерджиев бяха сменени директорите на "Пирогов" и на "Св. Иван Рилски" с мотива, че под управлението на предишните си ръководства болниците са натрупали големи дългове. Задълженията на "Пирогов" надхвърлят 20 млн. лв. и са натрупани по времето на управлението на проф. Стоян Миланов, посочиха от МЗ . В момента за временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурса е назначен проф. д-р Асен Балтов, а с тази смяна бе променен и съставът на Борда на директорите.
На 20 април т. г. ще се проведе конкурс и за директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.
 
ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ВЪВ ВАРНА ВОДЯТ КЛАСАЦИЯТА ПО ИМУЩЕСТВЕНИ САНКЦИИ ОТ НЗОК
Лечебните заведения във Варна водят класацията по начислени имуществени санкции от страна на Националната здравноосигурителна каса  през 2016 г. Общата сума, наложена по този показател след издадени наказателни постановления от РЗОК в морската столица, е 176 050 лв., сочи справка на НЗОК, изготвена за Zdrave.net. Инспекторите са проверили историята на заболяването на 3105 пациенти и са засекли 281 нарушения.
На второ място се нареждат лечебните заведения в Хасково с начислени санкции в размер на близо 160 000 лв. Лечебните заведения в Пловдив са глобени с почти 90 000 лв. Столичната каса е на пета позиция по този показател с около 55 000 лв. На последно място са лечебните заведения в Добрич, на които са наложени едва 3000 лв. имуществени санкции. Към края на миналата година общата сума, получена без правно основание в системата, е  2 073 980 лв, сочат още данните на НЗОК.
Основните нарушения, на които са попаднали инспекторите, са липса на доказани индикации за хоспиталицзация на пациенти по клинични пътеки, дейност, оказана на лица с прекъснати здравноосигурителни права, дублирани хоспитализации в рамките на 30 дни и други.
 
Зоя Попова, експерт от Агенцията за социално подпомагане:
САНКЦИИТЕ СРЕЩУ БЕЗОТГОВОРНИ РОДИТЕЛИ ПОМАГАТ ЗА ПОВЕЧЕ ИМУНИЗАЦИИ
С промяна в закона, която цели да насърчава отговорното родителство от 2015 г. , месечни детски добавки не получават бедните семейства, които не ваксинират децата според изискванията на имунизационния календар, припомня Zdrave.net. След като в Пловдив бяха доказани три случая на морбили отново на дневен ред излезе въпросът работи ли обвързването на семейните помощи за деца с изискването за поставяне на ваксини.
"През 2015 г. откази за месечни детски добавки заради пропуснати задължителни имунизации на децата са получили 812 семейства. През 2016  г. техният брой е 582. Вижда се, че броят на отказите с такъв мотив намалява, което означава, че тази мярка е ефективна. След като случаите намаляват, значи родителите спазват това изискване", каза пред БНР експертът от Агенцията за социално подпомагане Зоя Попова.
Процедурата изисква семейните помощи за деца се отпускат на база заявление-декларация, заедно с необходимите документи. Към всяка декларация родителите трябва да приложат служебна бележка, издадена от личния лекар на детето, че са извършени всички задължителни имунизации и профилактични прегледи, съобразно неговата възраст и здравословно състояние. "Ако такава бележка няма - помощта се отказва. Изцяло работим с това какъв документ е издал личният лекар. Той носи отговорност за това, което е издал, въз основа на което ние преценяваме правото", допълни Попова.
Според изпълнителния директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов обаче проблемът с имунизациите е доста по-голям и не може да бъде решен със санкции. "Има два типа родители - небрежни или бедни родители, и другия тип - образовани родители, които съвсем съзнателно отказват ваксинация на децата си поради образование в интернет, което в последно време цели да се каже, че имунизациите увреждат децата", изтъкна той.
 
ЗАПОЧНАХА ОБСЪЖДАНИЯТА НА ПРОЕКТА ЗА ВКЛЮЧВАНЕТО НА ПЛАКОВИ ЗЪБНИ ПРОТЕЗИ КЪМ ДЕЙНОСТИТЕ, ЗАПЛАЩАНИ ОТ НЗОК
В Министерството на здравеопазването започна обсъждането на процедурите за включване на плаковите зъбни протези за възрастни хора към дейностите, заплащани от НЗОК. Първата среща за изготвянето на проект за анекс към Националния рамков договор за денталните дейности за 2017 година се проведе днес по инициатива на служебния здравен министър проф. д-р Илко Семерджиев.
Присъстваха председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса д-р Михаил Христов и ръководството на Българския зъболекарски съюз.
Проектът на Министерството на здравеопазването предвижда от тази година част от разходите за поставяне на плакови зъбни протези за възрастни хора да бъдат поети от НЗОК. За целта от резерва на здравната каса трябва да бъдат заделени 20 милиона лева.
Ще бъде съставена работна група от представители на МЗ, НЗОК и Българския зъболекарски съюз. Те трябва да определят след анализ възрастовите групи, с които ще стартира поставянето на плакови протези.
 
В РАЗЛИЧНИ ГРАДОВЕ БЕ ОТБЕЛЯЗАН МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ХОРАТА СЪС СИНДРОМА НА ДАУН
В различни градове у нас се проведоха инициативи по повод Международния ден на хората със Синдрома на Даун, който се отбелязва на 21 март, съобщи Actuano.com.
Създателите на проекта "Живот със Синдром на Даун" призоваха, който желае да подкрепи хората с този синдром, да си обуят различни чорапи и да сложат снимката във Фейсбук.  
За първи път този ден е отбелязан по време на Шестия световен симпозиум в Палма де Майорка през 2006 г. по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората с това заболяване. Организацията на обединените нации (ООН) официално подкрепя инициативата от 2012 г. насам. Международната асоциация на хората със Синдрома на Даун стимулира своите членове по целия свят да организират инициативи и събития, с които да привличат внимание и да разясняват какво представлява този синдром и как децата, които се раждат с него играят важна роля в нашия живот и общества.
Деца със Синдрома на Даун се появяват еднакво често в различни страни, в различни социални слоеве и в различни климатични зони. При Тризомия 21 няма никакво значение възрастта на родителите, начинът им на живот, здравето, както и цветът на кожата. Винаги и навсякъде един на седемстотин ще страда от Синдрома на Даун.
По-рано хората смятаха, че наличието на този синдром е съпроводено със сериозна умствена изостаналост. Но в наши дни стана ясно, че хората със Синдрома на Даун имат сериозен потенциал и могат да научат много. Тези хора са наричани "слънчеви хора", защото виждат живота около себе си през розови очила.