Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 20.03.2017
 
МЗ ПОЛУЧИ 12 МЛН. ЕВРО ОТ ЕС ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕЛЕКТРОННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ У НАС
Вицепремиерът и министър на здравеопазването проф. д-р Илко Семерджиев положи днес подписа си под договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Добро управление". С отпуснатите 12 милиона лева ще бъде финансиран проектът на МЗ за доизграждане на Националната здравна информационна система (НЗИС) - етап 1 и етап 2.
Проектът е в изпълнение на Националната здравна стратегия 2014-2020 на Министерството на здравеопазването и на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България  2014 - 2020 г. С това на практика ще бъде въведено електронното здравеопазване у нас. Предвидено е разработването и въвеждането на регистри и номенклатури в областта на здравеопазването, развитието и националното внедряване на единен идентификатор, фармако-терапевтична експертна система, изграждане на платформа на НЗИС, въвеждане на електронен здравен запис, електронно направление, електронна рецепта и други. Общата продължителност за изпълнение на дейностите и постигане на очакваните резултати е 22 месеца.
Чрез изграждането на Националната здравна информационна система значително ще бъдат подобрени качеството и ефективността на здравеопазването у нас, като същевременно ще бъде оптимизирана и контролната дейност на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, регионалните здравни инспекции и Изпълнителната агенция "Медицински одит", изтъкват от здравното ведомство.
 
 
Доц. д-р Атанас Мангъров:
ИМА ОПАСНОСТ ОТ ЕПИДЕМИЯ ОТ МОРБИЛИ
"Има опасност от епидемия от морбили", предупреждава доц. д-р Атанас Мангъров, шеф на Първо детско отделение на Инфекциозна болница в София, информира "24 часа". Специалистът коментира случая с 2-годишно дете от пловдивския квартал "Столипиново", което бе прието в болница със съмнение за дребна шарка.
У нас последната епидемия от морбили беше през 2009/2010 г. припомня доц. Мангъров. Той допълва, че тогава половината от болните не били имунизирани, макар по документи да са се водили, че им е поставена задължителната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, залегнала в Националния имунизационен календар. "Случвало се личните лекари формално да записват, че някой е имунизиран, ако им откажат или не могат да намерят пациентите си в циганските гета", изтъква доц. Мангъров.
"Имунизациите у нас са задължителни, но на думи. Тези, които не искат да се имунизират, за тях на практика няма никакви санкции. Има 4 акта на родители, които са отказали децата им да бъдат имунизации, но са паднали в съда по формални юридически причини", коментира доц. Мангъров. Според него статистиката, че на 92% от българското население са поставени задължителните ваксини, не е много сигурна. БНТ съобщи за още три случая на морбили в Пловдивско - на две млади жени и 7-месечно бебе. 
Министерството на здравеопазването подготвя специализиран екип за участие в координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболеваемост, информираха от ведомството. Екип на МЗ ще посети в сряда Пловдив, за да провери на място изпълнението на дадените указания
 
Според доклад на МЗ:
КОНСТАТИРАНИ СА ФРАПИРАЩИ НАРУШЕНИЯ ВЪВ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Фрапиращи нарушения в работата на фонда за лечение на деца констатира доклад на Инспектората на Министерство на здравеопазването, информира Zdrave.net.  Проверката е назначена след сигнал на петима членове на Oбществения съвет на инситуцията, които се оттеглиха от него заради несъгласие с работата на предишното ръководство на центъра. Проверката, чиито резултати все още не са обявени публично, обхваща периода септември 2015 г. - октомври 2016 г. и е в обем от 127 страници.
За резултатите от доклада съобщиха бивши членове на Oбществения съвет, които са го получили след заявление по Закона за достъп до обществена информация. Една от тях е Красимира Величкова, която информира за основните нарушения в работата на институцията. Сред тях е подмяна на решенията за лечението на деца, които не са били в съответствие с взетите решения от Обществения съвет на фонда, става ясно от нейна публикация в социалните мрежи.
Голяма част от разпоредбите на правилника за работа на фонда са претърпели многобройни и важни изменения от 30.08.2016 г., което е довело до неяснота на текстовете, е разписано в проверката. Лисват гаранция за безпристрастност и конфликт на интереси, са посочили още проверяващите от МЗ.
"Този доклад  е за периода, който обхваща не само предишното, но и по-предишното ръководство на фонда", коментира пред Bulgaria On Air от своя страна новият директор на фонда д-р Тинка Троева. Тя отбеляза, че проф. Пилософ е поел администрацията на институцията през април 2016 г. в една изключително тежка според нея обстановка. По думите й до момента, в който тя е поела фонда, са предприети редица неща, които обаче имат нужда от промяна. По-рано проф. Пилософ коментира пред БНР, че няма от какво да се притеснява. Все пак той посочи, че правилата във фонда трябва да продължат да се променят и актуализират.
 
ВЪВЕЖДАМЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ ОПИТ ПРИ ОБМЕН НА ТЪКАНИ И КЛЕТКИ
Европейският опит при обмен на тъкани и клетки ще залегне в българското законодателство. Това става ясно от проект за изменение и допълнение на Наредбата за условията, на които трябва да отговаря качеството на тъканите и клетките, предмет на международен обмен, информира Zdrave.net. С него у нас се транспонират две европейски директиви, с които се улеснява проследяването на всички тъкани и клетки от донора до реципиента и обратно, както и процедурите за контрол на спазването на стандарти за качество и безопасност. Една от тях залага изисквания, според които се гарантира, че тъкани и клетки, внесени от трети страни, отговарят на същите стандарти за безопасност и качество като тези, закупени, преработени и разпространени в ЕС.
 
Очаква се измененията да влязат в сила от 29 април 2017 г.. Този срок е достатъчно дълъг за осигуряване практическото въвеждане на съответната организация за прилагане на разпоредбите от всички заинтересовани страни, изтъкват от МЗ.
 
НАД 160 БЪБРЕЧНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ СА НАПРАВЕНИ У НАС ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 4 ГОДИНИ
Над 160 бъбречни и 23 сърдечни трансплантации са направени у нас през последните четири години. Това съобщи пред БНТ директорът на Изпълнителната агенцията по трансплантация д-р Марияна Симеонова. Тя гостува в студиото по повод казуса с Ахмед Моллов, за когото стана ясно, че не е преотстъпвал реда си за трансплантация на 14-годишно дете.
Само през изминалата седмица е имало четири случая за мозъчна смърт и едва един отказ, съобщи д-р Симеонова и за пореден път апелира този случай да не се използва като причина за разрушаване на доверието в акта на даряването. "В последните няколко години има голяма промяна в обществото ни и то се променя към желание да помогне", изтъкна д-р Симеонова. Тя допълни, че българите вече реагират много по-бързо в решенията си при донорски ситуации.
Конкретно за казуса с Моллов директорът на ИАТ посочи, че се опитва да се свърже със семейството му и обясни, че е готова да изслуша и него, и близките му. Според нея е възможно да има някакво объркване и Моллов да е бил търсен по друг повод.
"Възможно е да са били викани за някаква проверка, тъй като всички бъбречно болни хора, които се нуждаят от трансплантация и са регистрирани, минават на периодични проверки и прегледи", разясни тя и допълни, че не допуска умишлена злоупотреба.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА В ЦЯЛАТА СТРАНА
Безплатни прегледи за туберкулоза ще се осъществят в лечебните заведения в цялата страна. Те са част от кампанията на здравно министерство "Дни на Отворени врати" (20-24 март), която е под мотото "Обединени да спрем туберкулозата", Puls.bg.
На 24 март ще бъде отбелязан Световеният ден за борба с туберкулозата. Правителствата и гражданското общество трябва да обединят усилията си за постигане на стратегията за края на епидемията от туберкулоза, включително действия за справяне със стигмата, дискриминацията, маргинализация и преодоляване на пречките за достъп до здравни грижи, призовават от Световната здравна организация.
През 2015 г. 10.4 милиона души са се разболели от туберкулоза и 1,8 милиона са починали от болестта. Над 3 милиона души годишно не достигат до здравни грижи. Голяма част от тях живеят в света на най-бедните, най-уязвимите общности и се включват в групата на най-уязвимите лица за туберкулоза. Тя е една от десетте причини, водещи до фатален край за човека.
Една от новите цели за устойчиво развитие е ликвидирането на епидемията от туберкулоза до 2030 г.