Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 15.03.2017
 
ОСИГУРЕНИ СА 20 МЛН. ЛЕВА ЗА ВАКСИНИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ИМУНИЗАЦИОНЕН КАЛЕНДАР
Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 20 млн. лева. Средствата са предназначени за заплащане на ваксини за изпълнение на Националния имунизационен календар за 2017 г., съобщи правителствената информационна служба. Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.
По бюджета на МЗ за 2017 г. не е осигурено пълно финансиране за нуждите на задължителната имунопрофилактика в страната, което очертава реален риск ведомството да не може да сключи договори за закупуването на всички необходими ваксини и биопродукти за задължителните и целеви мероприятия. Предвид социалната значимост на този въпрос, с приетото постановление правителството предприема действия по осигуряване на необходимия финансов ресурс, се казва още в съобщението.
Имунопрофилактиката е най-ефективният начин за предпазване от заразни болести. Изпълнението и финансирането на Националния имунизационен календар е важна част от държавната здравна политика, тъй като осигурява превенция срещу редица сериозни заболявания като туберкулоза, тетанус, дифтерия, коклюш, полиомиелит, хепатит Б, кримска хеморагична треска, бяс, морбили, паротит, рубеола и др.

РЪКОВОДСТВОТО НА "ПИРОГОВ" И СИНДИКАЛИСТИ ОПРЕДЕЛЯТ НОВИ ПРАВИЛА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ МАТЕРИАЛНИ СТИМУЛИ
Нови правила за определяне на допълните материални стимули в "Пирогов" ще обсъдят ръководството на лечебното заведение и синдикалисти. Това съобщи за Zdrave.net синдикалният лидер на КТ "Подкрепа" в болницата д-р Ивайло Филибев. Повод за повдигането на въпроса е скорошна заповед на временно изпълняващия длъжността директор на болницата проф. д-р Асен Балтов, според която допълнителните материални стимули на работещите в института трябваше да бъдат намалени. Заради нея персоналът бе готов да организира протест, но след среща между ръководството и синдикатите тя е отменена и засега напрежението е туширано.
Това, за което ще настояват синдикатите и персоналът на болницата, е промяна на статута на "Пирогов", обясни д-р Филибев. "Стигнахме до общото заключение и с ръководството, и с работещите в "Пирогов", че единственият начин тази болница да върви напред и да се запази допълнителното стимулиране е да искаме промяна на статута й в посока целево финансиране от бюджета", посочи той. "Не могат да приравняват "Пирогов" с всички останали болници и да искат да изпълнява нещата, които не се изпълняват на друго място", коментира още д-р Филибев.
В болницата вече са започнали и събиране на подписи, с които работещите в "Пирогов" ще настояват директорът да предприеме  действия в посока смяна на статута на лечебното заведение.
 
КРЕДИТ ОТ 1 МЛН. ЛВ. СПАСЯВА ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В ДУПНИЦА
Кредит от един милион лева ще спаси от фалит общинската болница "Св. Иван Рилски" в Дупница, съобщи БНТ.  Лечебното заведение е заплашено от фалит заради задължения към доставчици. За да бъде спасена болницата, община Дупница ще стане гарант за изтеглянето на кредита. От общината се надяват общинската болница да бъде финансово стабилизирана.
Общинската болница разполага с АГ отделение; Хирургично, Вътрешно, Детско, Кардиологично и Неврологично отделение, ОАРИЛ, Хемодиализа и Физиотерапия.
В болницата работи на 24-часов режим и спешни кабинет, който обслужва пациенти на общопрактикуващи лекари от районите на Дупница, Сапарева баня, Бобов дол, Кочериново, Рила и Бобошево.
 
АРТИСТИ И ПЕВЦИ СЪБИРАТ СРЕДСТВА ЗА ДЕЦА С РЕВМАТОИДЕН АРТРИД
Хора на изкуството набират средства за деца с ревматоиден артрид, съобщи Puls.bg. Това ще стане чрез извънредното издание на популярния културно-артистичен формат "Пощенска кутия за приказки", което ще се осъществи на 21 март т. г. от 19.00 часа в Sofia Live Club.
"Всички писатели и разказвачи сме чувствителни - към света, към хората, към думите. Сега имаме и кауза - заставаме в подкрепа на хората с автоимунии заболявания. Автоимунните заболявания са нелечими и са за цял живот. Но надежда има, медицината напредва и е от особена важност хората пациентите да бъдат информирани", обясни Гери Турийска, която е създател на "Пощенска кутия за приказки".
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА В СМОЛЯН
Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат от 20 до 24 март в Смолян. Кампанията е свързана със Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24 март под надслов "Обединени да спрем туберкулозата", съобщи Zdrave.net.
Прегледите ще ce извършват от 08:00 до 15:30 часа в Кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира над Инфекциозно отделение в МБАЛ "Д-р Братан Шукеров". На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания - рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии. Манипулациите са напълно безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на лицата.
 
В ПЛОДВИВ ОТКРИХА ИЗЛОЖБА ЗА ХОРА С УВРЕДЕНО ЗРЕНИЕ
В Природонаучния музей в Пловдив бе открита изложба за хора с увредено зрение, която може да се види до края на април т. г. 17 вида риби и медузи са представени в реалните си размери чрез 3D макети в изложбата "Възприятие чрез допир - животните на Черно море", съобщи БНТ.  Под всеки експонат има информация на български и английски език.
"Експонатите могат да бъдат докосвани и така хората ще имат пряк достъп до тях. Изложбата наистина е уникална!", коментира директорът на музея Огнян Тодоров.
"Усещаш, че се връщаш по някакъв начин към предишните си усещания, възприятия. Иначе е тъмно", коментира един от посетителите.
"Към настоящия момент Природонаучният музей заедно с Асоциацията разработват проект, който ще позволи част от експозицията да бъде направена с брайлово писмо", обясни зам.-кметът на Община Пловдив Амелия Гешева.