Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 10.03.2017
 
Проф. д-р Тодор Кантарджиев:
В БОЛНИЦИТЕ СЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВА С НАЙ-МОЩНИТЕ АНТИБИОТИЦИ
"Най-голямата заплаха в момента, анализирайки данните от миналата година за консумация на антибиотици, е масовото прилагане на трета генерация цефалоспорини в нашите болници". Това заяви директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев," Той гостува в студиото на bTV заедно с държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по темата за антибиотичната резистентност, информира Zdrave.net.
"Това означава, че най-мощните антибиотици, които са най-евтини, се изписват масово и с тях се злоупотребява", изтъкна специалистът. По думите му този тип антибиотици се изписват седем пъти повече отколкото тези от първа генерация и към тях вече се развива сериозна резистентност. "Болницата спестява 1000 - 2000 лв., и след това дава 100 000 - 200 000 лв. да лекува вътреболнични инфекции", посочи той.
Проф. Кантарджиев разясни, че всяко лечебно заведения има комитет по антибиотична политика. "Притиснати обаче по икономически причини понякога правят тези грешки. Не е злоупотреба да спестят някой лев", коментира той. Все пак директорът на НЦЗПБ отбеляза, че нивото на употребата на антибиотици в доболничната помощ у нас е "прилично".
От своя страна д-р Ангел Кунчев също посочи, че България е в "златната среда" по употреба на антибиотици.
 
БЛИЗО 3 МЛН. ЛВ. СА ПЛАТЕНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЛИЦА БЕЗ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ
Близо 3 млн. лв. са изразходвани за лечение на здравнонеосигурени лица по линия на социалното подпомагане у нас през 2016 година. Това сочи справка на Агенция "Социално подпомагане", изготвена за Zdrave.net. От нея става ясно, че през изминалата година на лечебните заведения за болнична помощ чрез Националната здравноосигурителна каса са преведени 2 878 341 лева. С тях е заплатено лечението на 4203 здравнонеосигурени лица.
За сравнение, заплатената сума през 2015 г. за лица извън здравноосигурителната система е с 200 000 лева по-малко или  2 628 820 лева, а година по-рано е още по-ниска - 2 579 139 лева.
"Такъв тип пациенти продължават да са сериозно бреме за болниците, което винаги ни е тежало", коментира за Zdrave.net председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Той изтъква, че често в болниците попадат неосигурени по линия на спешната помощ - лечебните заведения няма как да ги върнат и лечението остава за тяхна сметка, защото хората, които отговарят на критериите на социалното подпомагане, са малко на брой.
 
НЗОК ИСКА ДА ДОГОВАРЯ ЦЕНТРАЛИЗИРАНО ДОСТАВКИТЕ НА МЕДИКАМЕНТИТЕ ЗА ОНКОБОЛНИТЕ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
НЗОК да договоря централизирано доставките на медикаментите за онкоболни пациенти за лечебните заведения - такава възможност обмисля фондът. Това съобщи за Zdrave.net подуправителят на касата д-р Димитър Петров.
Целта е да затегне контролът над харчовете за лекарства за онкоболни, които са едно от перата, по които фондът традиционно отчита преразход. През миналата година здравната каса похарчи 150 млн. лв. от бюджета си за медикаменти. В бюджета на НЗОК по това перо за 2016 г. бяха заложени 750 926 000 лв., от които 210 млн. лв. за лекарства в онкологията.
Подуправителят на касата обясни, че най-вероятно ще се премине към възможност касата да договаря медикаментите по Закона за обществените поръчки от името на болниците и да заплаща директно на търговците, което е залегнало и в Националния рамков договор за тази година. При този вариант обаче може да има затруднения, защото при ЗОП се изискват конкретни количества на медикаменти. Затова най-вероятно Министерство на здравеопазването ще подготви проект за промяна на Закона за здравното осигуряване или Закона за обществените поръчки. По думите на д-р Петров, ако промените стават факт, НЗОК ще свие разходите за медикаменти между един и два милиона лева месечно.
 
ЗДРАВНАТА КАСА ЩЕ ЗАПЛАЩА ПОВЕЧЕ ЗА ИЗКУСТВЕНИ СЪРЦА
Над три пъти е увеличена сумата, която НЗОК ще заплаща за т. нар. изкуствени сърца. Решение за това е взел на заседание на 9 март Надзорният съвет на фонда, съобщи за Zdrave.net представителят на пациентската общност Пламен Таушанов.
След заседанието в четвъртък надзорниците са взели решение сумата, която покрива касата, да бъде увеличена на близо 162 000 лв. 
До момента фондът заплащаше 50 000 лв., или четири пъти по-малко от стойността на изкуствените сърца, прилагани у нас. Поради това се налагаше пациентите да доплащат разликата от близо 150 000 лв., като за някои по спешност финансирането се осигуряваше по линия на Министерство на здравеопазването. Други обаче за съжаление не дочакваха помощта.
Новата сума за изкуствени сърца  все още не е достатъчна, за да покрие най-модерните устройства, прилагани за пациенти, нуждаещи се трансплантация на сърце, според председателя на Управителния съвет на Българското дружество по кардиохирургия проф. Генчо Начев.
Средно на година от изкуствени сърца се нуждаят между 8 и 10 български пациенти. Това са предимно млади хора.
 
ЕВРОДЕПУТАТИ НАСТОЯВАТ ДА СЕ ЗАБРАНИ ПАЛМОВОТО МАСЛО В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ХРАНИ И БИОГОРИВА
Да се забрани употребата на палмово масло в производството на храни и биогорива. За това настояват депутати от различни комисии в Европейския парламент и призовават Европейската комисия да направи необходимите законодателни промени, предаде Дарик.
Проучване на Европейския орган за безопасност на храните и други анализи показват, че преработеното палмово масло съдържа токсични и канцерогенни замърсители, пише iNews.bg. Вредните вещества се образуват при рафиниране или при високи температури и крият сериозен риск за здравето. Палмово масло има дори в харните на бебетата и те са изложени на стойности до десет пъти над приемливото равнище.
През 2016 г. в България са внесени над 46 000 тона палмово масло. Такива са били количествата и през 2015. Абсолютният бум на вноса пък е бил през 2014 г., когато сме изконсумирали 51 000 тона палмово масло. За сравнение през 2000 г. вносът на суровината у нас е бил близо десет пъти по-малък., информира Novinite.bg.
Резолюция за вредите от палмовото масло изпрати и Комисията по околна среда в ЕП. С нея депутатите настояват пред Комисията в Брюксел да прекрати използването на палмово масло и в биогоривата. Авторът на резолюцията е чешкият евродепутат Катержина Конечна.
 
Според доклад на ООН:
ПЕСТИЦИДИТЕ НЕ СА НЕОБХОДИМИ ЗА ИЗХРАНВАНЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ПЛАНЕТАТА
Идеята, че пестицидите са необходими за изхранването на бързо растящото население е "неточна и подвеждаща", се отбелязва в доклад на ООН, пише британският вестник The Independent, информира Агенция "Фокус".
Документът, който се очаква да бъде представен пред Съвета за правата на човека към ООН, строго осъжда "агресивното рекламиране" на пестицидите от индустрията. Експерти са установили, че химикалите имат "катастрофално въздействие върху околната среда, човешкото здраве и обществото като цяло".
"Твърдението на агрохимичната индустрия, че пестицидите са необходими за постигането на продоволствена сигурност е не само неточно, но и опасно подвеждащо. По принцип има достатъчно хранителни продукти, за да се нахрани света, несправедливостта при производството и системите за дистрибуция представляват основната пречка, която не позволява на нуждаещите се да имат достъп до тях", се отбелязва в доклада.