Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 09.03.2017
 
ЕВАКУИРАХА МЕДИЦИ И ПАЦИЕНТИ ОТ УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" ЗАРАДИ ОТКРИТИ ГРАНАТИ
Пациентите, служители и посетители на Клиниката по алергология в УМБАЛ "Александровска" бяха евакуирани заради открити боеприпаси на тавана на сградата, съобщиха от лечебното заведение.
Oколо 9:00  ч. тази сутрин персонал от клиниката сигнализирал за шум в подпокривното пространство. Сезирано е ръководството на болницата и съгласно установения болничен "План за защита при бедствия, аварии, катастрофи и тероризъм" е подаден сигнал на тел. 112. На място са изпратени служители от отдел "Контрол, охрана и сигурност", които са открили боеприпаси на тавана на сградата. След пристигането на компетентните органи, взривните вещества са обезвредени и иззети. По-късно нормалната дейност в Клиниката и в болницата като цяло бе възстановена. Разследването по случая се води от МВР и СОБТ.
 
НАД 1200 ДУШИ ПОДКРЕПИХА ОНЛАЙН ПЕТИЦИЯ ДА СПИРАНЕ НА ПАРАЛЕЛНИЯ ИЗНОС НА ЛЕКАРСТВА
Над 1200 души подкрепиха онлайн петиция с искане за временно спиране на паралелния износ на животоподдържащи лекарства. Подписката е достъпна в интернет, като инициативата за нея е на сдружение "Диабет и предиабет", информира Zdrave.net.
"През изминалите две години пациентите, които ползват инсулини, биологични средства, нискомолекулни хепарини и други медикаменти, бяха в непрекъснат риск да останат без лечение. Причината е реекспортът на тези лекарствени средства", гласи подписката. В нея се посочва още, че всекидневно в сдружението постъпват сигнали за липса на медикаменти в различни градове на страната.
Обект на паралелния износ са и биологичните средства за лечение на ревматоиден артрит, болестта на Бехтерев и други ревматоидни заболявания, които обхващат около 4 500 пациенти.
Подписката е адресирана до здравните власти и националния омбудсман Мая Манолова. В нея се настоява институциите да намерят механизъм и да осигурят наличието на жизненоважните медикаменти в българската аптечна мрежа. Предлагат се  различни варианти за решаване на проблема  - временно спиране на паралелния износ  на тези медикаменти, организация за контрол на доставките и реекспорта и др.
 
НЗОК ОЧАКВА ПО-ДОБРА УСПЕВАЕМОСТ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ХЕПАТИТ С
21 млн. лв. ще струва на НЗОК терапията на болните от хепатит С тази година. Сумата е идентична с тази, дадена за лечението през миналата година, информираха от здравната каса. Според експертите на институцията се очаква ефектът от терапията  през тази година да бъде значително по-голям заради почти 100-процентовата успеваемост спрямо стандартната интерферонова терапия, посочват от касата. Освен това от лечението ще бъдат обхванати и пациенти с по-леки форми на чернодробно увреждане. Очаква се в по-дългосрочен план да намалее броят на заболелите от хепатит С, както и да намалее броят на хоспитализациите поради липса на усложнения от лечението, допълват от НЗОК. ОТ там посочват, че терапията ще обхване и млади пациенти в начален стадий на заболяването, при които е възможно пълно излекуване и запазване на репродуктивните им способности.
Новите изисквания за лечение на хроничен вирусен хепатит С при болни над 18-годишна възраст влязоха в сила от 1 март т. г.
 
БЪЛГАРКИТЕ СА НАЙ-МЛАДИТЕ МАЙКИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Българките са най-младите майки в Европейския съюз. Те раждат своята първа рожба  средно на 26 навършени години,  сочи доклад на Евростат за раждаемостта в ЕС през 2015 г., информира Puls.bg.
Най-възрастните майки са в Италия, Испания и Гърция - там раждат първото си дете на 30-13-годишна възраст. Средната статистика за жените в ЕС показва, че те раждат първото си дете на 28.9 години.
Общо 68 180 деца са проплакали у нас през 2001 г., докато броят на новородените през 2015 г. е 66 150, по данни на Евростат. От НСИ посочват, че през 2001 г. броят на жените у нас е бил малко над 4 милиона, а през 2015 г. е спаднал до 3,6 млн. - или близо с 400 хиляди по-малко.
През 2015 г. са родени над 5,1 млн. бебета в ЕС, докато броят им през 2001 г. е бил 5,063 млн.
От страните-членки, Франция води класацията по държави с най-голям брой на раждания през 2015 г. - близо 800 хиляди новородени. Във Великобритания са се родили  776 700 бебета, в Германия - 737 600 бебета, в  Италия - 485 800 бебета, в Испания - 418 400 бебета и в Полша - 369 300 бебета.
 
НАД 40 000 ДЕЦА У НАС ИМАТ ПРОБЛЕМИ С ОТДЕЛИТЕЛНАТА СИСТЕМА
Близо 40 000 деца в България живеят с неподозирани аномалии на отделителната система. Това заяви пред БНР Веселина Джамбазова, председател на Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания, информира Puls.bg.
Трябва специална диетична програма, по която да се хранят децата в детските градини, за да нямат бъбречни проблеми и да се осъществява правилно профилактиката, изтъкна Джамбазова.  "В продължение на години изпращаме писма до Министерство на здравеопазването и съответно до Столична община, в които настояваме да бъде съставено диетично хранене за децата с бъбречни заболявания. До момента за съжаление имаме само отговори, в които ни се казва, че това е пожелателно", обясни още тя.
От НЗОК плащат различни изследвания на бъбреците при малчуганите. Все още обаче не се провеждат достатъчно скринингови програми, затова няма и точна статистика колко деца у нас имат болни бъбреци.