Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 06.03.2017
 
ЗДРАВНАТА КАСА ПУБЛИКУВА УКАЗАНИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ РОТАВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ
Националната здравноосигурителна каса публикува указания относно реда за предписване, отпускане, отчитане и заплащане на ваксините срещу ротавирусните гастроентерити в България за периода 2017 - 2021 г. Здравната каса започна да плаща серумите от тази година като част от програмата "Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити", информира Zdrave.net.
При приемането на програмата от правителството бяха изтъкнати резултатите от целенасочени изследвания, извършени от пет университетски болници и Националната лаборатория по ентеровируси на Националния център по заразни и паразитни болести, които представят заболяването като сериозен здравен проблем за децата в ранна възраст, най-вече при деца от 6 до 23 месеца.
От януари 2013 г. СЗО препоръчва включване на ротавирусните ваксини в националните имунизационни програми, като част от комплексна стратегия за контрол на диарийните заболявания чрез подобряване на профилактиката и лечението.
Ваксината е с препоръчителен характер и се прилага най-рано след навършване на шест седмици на бебето. Серумът се поставя от общопрактикуващите лекари. От НЗОК посочват, че ще заплатят само в случай, че ваксината е приложена. Средствата по програмата са осигурени чрез трансфер от Министерство на здравеопазването
 
Здравният министър проф. д-р Илко Семерджиев:
НЗОК  ДА ИЗИСКА СПРАВКА ЗА ЗАПЛАТИТЕ НА БОЛНИЧНИТЕ ДИРЕКТОРИ
НЗОК да изиска справка за възнагражденията на болничните директори. Това е поискал здравният министър и вицепремиер проф. д-р Илко Семерджиев, става ясно от стенограма от заседанието на Надзорния съвет на здравната каса, проведено на 13 февруари т. г., информира Zdrave.net.
"Трябва да изисквате размерите на възнагражденията на всички договорни партньори. Това нещо не представлява нито търговска, нито лична тайна. Публичните средства не са тайна. Публичните средства са публични средства и затова публиката, които ги плаща, трябва да знае къде отиват средствата", изтъква здравният министър. Като пример проф. Семерджиев  посочва разлика във възнаграждения в една и съща специалност между 900 и 90 000 лв., което по думите му е абсурдно.
"Болници декларират, че имат дългове - и това не са само общински болници, а и такива, на които принципал е министърът на здравеопазването. В същото време раздават заплати, които далеч надвишават доходите на нацията", допълва още здравният министър. "Това са неща, които не трябва да се случват. Няма механизъм един лекар да получава годишно един милион, а в същото време болницата да дължи пет милиона", категоричен е д-р Семерджиев.
 
Д-р Георги Гелев, директор на ЦСПМ-София:
В БОРОВЕЦ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАПРАВЕН ФИЛИАЛ ЗА СПЕШНА ПОМОЩ
Да бъде направен филиал за спешна медицинска помощ в Боровец. Това предложи директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев по време на интервю в ефира на БНТ. Коментарът на специалиста бе във връзка с нещастния инцидент, при който 8-годишно дете падна от седалка на лифта в неделя. "Въпрос на последващи обсъждания е дали спешните медици да имат своя база или да се използва тази на Българския червен кръст" , изтъкна д-р Гелев. Междувременно от "Пирогов" съобщиха, че пострадалото момиче е оперирано успешно, чувства се добре и остава под лекарско наблюдение.
Д-р Гелев изтъкна още, че през 2016 г. за първи път броят на назначените в столичната спешна помощ е повече от този на напусналите центъра. Той уточни, че през изминалата година центъра са напуснали 109 души, а 119 са били назначени. В началото на тази  година работа н центъра са и седем парамедици. "Към момента все още 90 щатни бройки за лекари стоят празни. Свободни места за медицински сестри и шофьори няма", уточни д-р Гелев.
 
Специалисти алармират:
ГЛАВОЛОМНО НАРАСТВА БРОЯ НА ПАЦИЕНТИТЕ С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАЛОБЯВАНИЯ
Главоломно нараства броят на пациентите, страдащи от злокачествени заболявания. В същото време хората търсят медицинска помощ, едва когато болестта им е напреднала значително. Това се посочва в съобщение на Комплексния онкологичен център в Пловдив, откъдето и предоставят статистика за ръста на болните, потърсили помощ в лечебното заведение, информира Zdrave.net.
За 2016 г. наблюдаваните и лекуваните от Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска област са достигнали 48 322 души. Помощ от специализираното лечебно заведение търсят не само хора от трите региона, но и от цялата страна - Хасково, Чирпан, Кърджали, Ямбол, както и от населени места в Северна България, отбелязаха от онкологичния център.
 
МЛАДИ МАЙКИ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД СРЕЩАТ ЗАТРУДНЕНИЯ ПРИ ОБЩУВАНЕТО С МЕДИЦИ
Поради езиковата бариера много ромски родилки не разбират обясненията на медиците и нуждата от прегледи за тях и децата им. Това съобщиха медици и експерти в Сливен по време на дискусия, организирана от сдружение "Жажда за живот", информира Trud.bg. Някои майки нямали лични лекари и не са уведомили никого за бременността си. Проверка на "Жажда за живот" в ромския кв. "Надежда" установила, че някои лични лекари не посещават родилките до 24 часа след изписването им от родилния дом.
Статистиката на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен показва, че през 2016 г. всяка шеста родилка там е била непълнолетна. При 1287 раждания 209 от майките са били под 18 години, а пет от тях на 13-годишна възраст. 80% от преждевременните раждания са на малолетни ромки. Невръстните майки са и с нисък образователен статус. По данни на председателя на Съюза на българските учители към КНСБ Янка Такева 49,5% от ромските деца не посещават училище - 28% не са стъпвали в класна стая, а другите са учили до IV или до VII клас.
 
Д-Р ТИНКА ТРОЕВА Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Д-р Тинка Троева е новият директор на Център "фонд за лечение на деца", след като проф. д-р Владимир Пилософ подаде оставка на 24 февруари т. г., съобщиха от здравното министерство.
Д-р Троева е експерт в областите на координацията на системите за социална сигурност  в ЕС - пенсионно, здравно осигуряване, обезщетения при заболяване и майчинство, семейни обезщетения, лечение и превенция на български граждани в ЕС, трудова миграция и интеграция. Има магистратури по "Международни икономически отношения" и "Обществено здраве" , притежава специалности по "Социална медицина", "Медицинска информатика" и "Здравен мениджмънт". 
Д -р Троева е специализирала в Германия Великобритания, Австрия, Холандия и Чехия. Била е съветник в Комисията по здравеопазване в  37-то  u главен съветник в 38-то Народно събрание. В продължение на 8 г. е ръководила Службата по трудовите и социалните въпроси на МТСП. Работила е последователно с дипломатически ранг "съветник" и "пълномощен министър" при посолствата на Република България в Германия и Австрия, и още две години в посолствата ни в Австрия и Швейцария.
През 2001 г. д-р Тинка Троева е избрана за Жена на годината от Американския библиографичен институт за цялостен обществен ангажимент и принос към  отделните обществени групи. През 2012 г. КНСБ я награждава за активно съдействие и подкрепа на българските работници в Германия.