Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.02.2017)
 
Председателят на БАПЗГ Милка Василева
ОТЛИЧНО ПОДГОТВЕНИ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ, АКО НЕ СЕ НАПРАВЯТ РЕАЛНИ СТЪПКИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ТЕХНИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ
"Тенденцията отлично подготвени български медицински специалисти да напускат страната и професията ще продължи, ако не се предприемат реални стъпки за достойно заплащане на техния изключително отговорен и висококвалифициран труд." Това заяви председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева по време на Национален дебат под надслов "Отговорно за здравето", организиран от сп. "Мениджър". Форумът се проведе днес в столичния Радисън Блу Гранд Хотел
Милка Василева припомни, че още преди 20 години е изработен план за спасение на сестринството в България, който е представян на различни политици, но до този момент не са предприети нужните стъпки за задържането на медицинските специалисти у нас, както и за повишаването на мотивацията млади хора да избират и упражняват трудните професии на медицинската сестра и акушерката. "Причините са ясни: ниско заплащане, лошо отношение към медицинските специалисти, невъзможността на съсловната организация да договаря условията на труд и заплащане", изтъкна Милка Василева и допълни, че докато политиците не осмислят в дълбочина този проблем, тендецнията към напускане на медицинските професии ще продължава.
"В същото време образованието на медицинските сестри, акушерките и другите професионалисти по здравни грижи е на много високо ниво и отговаря на Европейската директива 55 от 2013 г. за признаване на професооналната квалификация. Нашите колеги са оценени много добре в чужбина и нямат никакво намерение да се завръщат в България", подчерта Милка Василева. Тя сподели, че в частни разговори с медицински специалисти, които от няколко години работят във Великобритания и Германия, е станало ясно, че те биха се завърнали в България, ако получат достойно заплащане за труда си.
Председателят на БАПЗГ за пореден път припомни задълбочаващия се дефицит на медицински специалисти. В момента има недостиг на 30 000 медицински сестри у нас. През 1993 г. в България медицинските сестри са били 55 000, а сега са се стопили до 25 000. Акушерките пък от 5800 са станали 3200. Друг притеснителен факт е застаряването на съсловието. Средната възраст на медицинските сестри е 53 г., а на акушерките  - 51 г.  Председателят на БАПЗГ изтъкна, че тези проблеми не са само български, но също европейски и световни. Защото тези професии са трудни, изискват огромно съсредоточаване, отговорност и милосърдие.
"Договорените финансови параметри в Колективния трудов договор 2016 на практика не се реализират. Нужни са и стъпки за подобряване на норамитвана база за специализация и продължаващо обучение", изтъкна още Милка Василева. Тя се обърна към присъстващите кандидати за народни представители с думите: "Уважаеми политици, напоследък бяха направени някои малки положителни стъпки, но трябвят много по-големи стъпки - конкретни, реални, категорични. Сега, защото утре ще бъде късно!"
Проблемите и исканията на своите съсловия представиха зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова, председателят на Българския фармацвтичен съюз проф. Илко Гетов, председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов и др. За своите бъдещи приоритети в здравеопазването по различни въпроси говориха представители на различни политически сили: д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ ), проф. д-р Георги Михайлов (Коалиция "БСП за България"), д-р Султанка Петрова (Коалиция "Обединени патриоти") и д-р Ваньо Шарков (Реформаторски блок).  Организаторите от сп. "Мениджър" се надяват да се създаде Борд на здравето, който периодично да прави национални форуми по важни проблеми в здравеопазването и да спомага за постигането на консенсусни решения тях. 
 
НСОПЛБ:
МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ УЧИЛИЩНИ КАБИНЕТИ ТРЯБВА ДА СИ СЪСТРУДНИЧАТ С ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ
За да се открият отново лекарски кабинети в учебните заведения ще са необходими 82 млн. лв. за медицинско оборудване (средно по 14 000 лв. на кабинет) и още 120 млн. лв. годишно за заплати и осигуровки, като в тези средства не е включена стоматологичната помощ.
Това пише в становище на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България по повод Законопроект за възстановяване на институцията "Училищен лекар". От сдружението припомнят, че у нас има 5838 училища, университети, детски заведени и домове за деца, лишени от грижи. Това значи, че ако се одобри възстановяването на лекарските и стоматологичните кабинети ще са необходими 11 676 лекари и стоматолози и още толкова медицински сестри.  В становището е изтъкнато, че в същото време училищата не са лечебни заведения и в тях не може да се осъществява необходимата диагностика и лечение.
От УС на НСОПЛБ виждат решението на проблема със създаването на ясни правила за работата на медицинските специалисти в съществуващите училищни кабинети, които да организират и насочват децата към личните лекари за профилактичен или контролен преглед при хронично заболяване, или за задължителна имунизация. Те трябва да организират здравни беседи по социално значими здравни проблеми (СПИН, наркомания, алкохолизъм и др.) с участието на лекари от различни специалности. Според сдружението е нужно работещите в училищните кабинети са разполагат с компютър и съответен софтуер за проследяване на имунизационния статус  на учащите. Налага се също да се започне активно обучение по специална програма за изпълнение на посочените задачи на медицинските специалисти, работещи в учебните заведения.
 
БЛС И НЗОК ПОДПИСАХА НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР ЗА 2017 Г.
Представителите на ръководствата на Българския лекарски съюз и на Националната здравноосигурителна каса подписаха Национален рамков договор за тази година, информира БНТ. Документът ще влезе в сила от 1 април. Договорът беше преподписан от министъра на здравеопазването проф. д-р Илко Семерджиев.
Министър Семерджиев каза, че е положен колосален труд докато се стигне до подписването на договора. Той и изрази задоволство от това, че е избегнат административно-командния модел и се е върнало договорното начало.
Председателят на БЛС Венцислав Грозев изтъкна, че средствата за извънболничната и болничната помощ са увеличени, а болниците ще работят почти без лимити.
Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов също благодари на партньорите по договарянето на документа. "Основната мисъл по време на преговорите беше пациентът. Заедно с БЛС постигнахме договорености по отношение на качеството на предлаганата медицинска дейност и по-големите обеми", изтъкна д-р Комитов.
Над 13 млн. е увеличението в специализираната извънболнична помощ, 19 млн. - в първичната извънболнична помощ. Средствата, предвидени за болнична помощ са 1,613 млрд. лв.
 
СЪЗДАВАТ НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ОБУЧЕНИЕ И КВАЛИФИКАЦИЯ НА РАБОТЕЩИТЕ В СПЕШНАТА ПОМОЩ
Близо 7000 лекари и професионалисти от Спешната медицинска помощ ще бъдат обучени по проект "Подобряване на условията за лечение на спешните състояния", финансиран по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Договорът за предоставянето на средствата беше подписан днес от вицепремиера и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев, съобщи Zdrave.net
Проектът е на стойност 7 млн. лв. и е с продължителност 34 месеца. Част от средствата ще бъдат използвани за създаването на Национален център за обучение и квалификация в системата за Спешна медицинска помощ.
Проектът е в съответствие с приоритетите на Министерството на здравеопазването и допълва предприетите мерки за осигуряване на специфични обучения по спешна медицинска помощ, подчерта министър Донев. Основната цел е повишаване на знанията и уменията на здравните специалисти, така че да се създаде устойчивост в системата, добави той.
В обучението ще бъдат включени всички работещи в системата на Спешната помощ - лекари, фелдшери, медицински сестри, парамедици. За всяка група ще бъде изготвена специфична учебна програма.
 
СЕДЕМ ОТ 13-ТЕ ЕКСПЕРТНИ ЦЕНТЪРА ЗА РЕДКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СА ВКЛЮЧЕНИ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ РЕФЕРЕНТНИ МРЕЖИ
В България са създадени 13 експертни центъра за редки заболявания, като седем от тях са включени в Европейските референтни мрежи, на които ще бъде даден официален старт следващата седмица във Вилнюс. Това съобщи замeстник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев на пресконференция във връзка с Международния ден на редките болести, който се отбелязва днес, информира Zdrave.net.
Д-р Кундурджиев посочи скрининговите програми като един от най-големите успехи на МЗ. От 2008 г. се прави специален скрининг на новородени за редки заболявания. През миналата година са обхванати всички новородени у нас, информира д-р Кундурджиев.  Когато се установи заболяване, веднага започва лечение.
В ЕС около 30 млн. души страдат от някоя от откритите вече редки болести, а в световен мащаб засегнатите са близо 350 млв. В 80% от случаите тези болести са генетично обусловени, а в останалите са резултат на инфекции (бактериални или вирусни), алергии, фактори на околната среда и др. Само 5% от известните на медицината близо 7000 редки заболявания подлежат на лечение - за останалите се прилага поддържаща терапия, която значително повишава качеството и продължителността на живота на пациентите. Единственото решение са научните изследвания в тази област. Затова мотото на тазгодишния Международен ден на хората с редки болести е "Научните изследвания дават безгранични възможности".
 
УМБАЛ БУРГАС ЩЕ АНКЕТИРА ПАЦИЕНТИТЕ ПРИ ИЗПИСВАНЕТО
Пациентите на УМБАЛ Бургас ще попълват анкета при изписването на пациентите. Това е една от промените, с която ръководството цели да подобри връзката между медицинските екипи и пациентите. Специална електронна поща, на която хората да изпращат сигнали за нередности до 4 дни след изписването, е друго нововъведение, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.
"Всеки пациент при изписването си ще има възможност да попълни напълно анонимно анкета. В нея той може да посочи в кое отделение е лекуван, при кой лекар и основното - какво е било отношението на лекаря, медицинските сестри и санитарите към него", коментира изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Мирослав Обрейков.  Той допълни, че в анкетата пациентите ще могат да дават и своите предложения за това как да се подобри грижата към тях. Събраната информация ще се анализира в отделните звена на болницата.