Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.02.2017)
 
ЕЛЕКТРОННА РЕЦЕПТА И ДОСИЕ - ДО КРАЯ НА 2018 Г.
Краят на 2018 г. е новият срок, който си поставят здравните власти за въвеждането на електронната рецепта и електронното здравно досие като част от цялостния процес по електронно интегриране на системата у нас. Това стана ясно на форум, посветен на иновациите в сектора, съобщи Zdrave.net. Министерство на здравеопазването вече е готово с прототип на е-рецепта, направление и досие, като очакванията са те да бъдат интегрирани в системата до края на 2018 г., съобщи Найден Шиваров, директор на дирекция "Информационна и комуникационна политика в здравеопазването" в МЗ. Трите документа на практика са първата и основна част от Националната здравна информационна система. Проект с предложения за нейното създаване и функциониране е подаден по Оперативна програма "Добро управление".
Освен електронно досие, рецепта и направления, той включва още създаване на поне 21 регистъра, обхващащи системата на здравеопазването, изграждане на здравно-информационен портал, достъп до който ще имат пациенти и лекари, както и експертна фармако-терапевтична система, в която е залегнал по-стриктен контрол на лекарствата за лечение на онкоболни.
 
130 ПАЦИЕНТИ СА СИГНАЛИЗИРАЛИ В БФС ЗА ЛИПСА НА ИНСУЛИН
Само през януари т. г. в Българския фармацевтичен съюз са постъпили над 130 сигнала от пациенти за липса на инсулин, което прави средно почти по пет на ден. Това съобщи председателят на съсловната организация проф. Илко Гетов по време на форум, посветен на иновациите в системата на здравеопазването, информира Zdrave.net.
Примерът, който даде проф. Гетов, бе във връзка с проблемите около паралелния износ на медикаменти у нас и регулацията на лекарствения пазар като цяло.
"Тези хора изпадат в много тежко състояние", допълни проф. Гетов и подчерта, че е необходима по-висока степен на регулация на аптечните услуги. Той припомни, че у нас има огромна диспропорция между броя на аптеките и достъпа до лекарства, което се дължи на абдикацията на държавата от този сектор след 2008 г. Резултатът от това е концентриране на аптеки в икономически атрактивните региони и същевременно наличието на цели региони без нито една аптека, изтъкна председателят на БФС. Той посочи, че има цели 11 общини без нито една аптека, работеща с НЗОК. На територията на област Шумен има само една аптека, обработваща протоколи.
От съсловната организация на фармацевтите за пореден път настояха за приемането на отделен закон, регулиращ достъпа и разпространението на лекарства. В него трябва ясно и категорично да бъдат разписани географски и демографски критерии за разкриване на аптеки.
 
НОВ САЙТ ЩЕ ДАВА ИНФОРМАЦИЯ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ
През февруари т. г. стартира сайтът www.bgmental.info, който предоставя актуална и достъпна информация по някои проблеми на психичното здраве. Неговата цел е да повиши осведомеността по темите, свързани с тревожността, депресията и самоубийствата, информира Zdrave.net.
Съдържанието на сайта включва полезни материали както за професионалисти, така и за по-широка аудитория, включително за хората, които имат необходимост от психично-здравна помощ.
Сайтът е реализиран от Националния център по обществено здраве и анализи в рамките на проект "Подобрени услуги за психично здраве", изпълняван по програма БГ07 "Инициативи за обществено здраве" с подкрепата на Норвежки финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г. и Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ НА ЕИП) 2009-2014.
 
326 МАЛКИ ПАЦИЕНТИ СА СЕ ЛЕКУВАЛИ В ЧУЖБИНА ПО ЛИНИЯ НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ПРЕЗ 2016 Г. 
21 475 169  лева са платени от Фонда за лечение на деца за 2016 г. Това става ясно от отчета на Фонда, публикуван на интернет страницата му. В чужбина са лекувани 326 деца, а в България - 1049, съобщи Zdtave.net.
Голямото надвишаване на бюджета от 12 млн. лева се дължи в известна степен на големия брой костно-мозъчни трансплантации, за които са платени близо 7 млн. лева. Другият голям разход е за 21 деца, които са били със сложна патология и чието лечение е финансирано с общо 2,3 млн. лева, сочат данните от доклада.
Броят на децата, изпратени за лечение в чужбина през 2016 г., е със 124 повече в сравнение с 2015 г. Най-много деца са насочвани в Германия - 44,6% за 2015 г. и 43,6% за 2016 г. От страните извън ЕС най-голям е делът на изпратените за лечение в Турция - около 6%.
Общо за лечение на изпратените в чужбина деца са дадени 6,7 млн. лева. За лечението на деца в България са дадени 4,2 млн. лева. ЦФЛД е финансирал лечението на деца в 17 лечебни заведения, като водещи са МБАЛ "Токуда", УМБАЛ "Св. Иван Рилски", СБАЛДБ, УМБАЛСМ "Пирогов" и СБАЛО "Проф. Б. Бойчев".