Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.02.2017)
 
Съборът на БЛС реши:
БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ  ЩЕ ПОДПИШЕ НРД 2017
Националният рамков договор за 2017 г. ще бъде подписан. Това обяви на брифинг пред медиите председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев след проведения днес Събор на БЛС. 219 делегати са гласували "за" приемане на НРД, 34 - "против", а 9 - "въздържал се", съобщи Zdrave.net.
В НРД 2017 за болнична помощ са предвидени 1,613 млрд. лв. За ПИМП - 200 млн. лв., а за СИМП - 219 млн. лв. Както се очакваше, рамковият договор за тази година ще даде възможност за по-гъвкаво разпределение на бюджетите на болниците на тримесечна, а не едномесечна база, както беше досега.
Председателят на БЛС допълни, че  идеален договор няма и има много неща, които биха могли да се подобрят като параметри, но към момента това е договорът, който дава стабилност и сигурност.
НРД 2017 предвижда увеличение на средствата в ПИМП с 9%, а в СИМП - с 8%, или съответно с 13 млн. и 8 млн. лв. Стана ясно и че е решен въпросът с увеличаването на цените в двете пера, което също бе един от конфликтните моменти по време на преговорите.  От 9 на 12 лв. нараства цената на профилактичния преглед, за първичен преглед ще се заплаща 20 лв. Медицинската експертиза и първоначалният преглед при физиотерапевт се увеличават от  5 на 7 лв. НРД 2017  залага и повече възможности за изследвания на пациентите.
В системата на ПИМП е постигнато увеличение по програма "Детско здравеопазване", като цените на прегледите на деца на възраст от 0 до 1 г. се увеличават на 10,50 лв., а от 1 до 7 г. - на 9,50 лв.
Прехвърлянето на средства между отделните здравноосигурителни плащания ще става след становище на БЛС. Лекарският съюз е успял да договори и смекчаване на глобите за общопрактикуващите лекари - възстановяването на сумите при преразход на регулативните стандарти ще се случва само при изчерпването им на национално ниво.
В болничната помощ разпределението на бюджетите по РЗОК ще е на база тримесечие, което ще даде възможност на районните каси да са много по-гъвкави при разпределянето на бюджетите.
В НРД 2017 не е предвидено увеличение на цените на клинични пътеки. Текстът за пръстовия идентификатор отсъства в рамковия договор.
Председателят на БЛС обясни, че надлимитната дейност да 2016 г. в размер на 19 млн. лв.  ще бъде платена в периода след 1 април т. г.
 
ПОДПИСАХА РАМКОВИЯ ДОГОВОР ЗА ДЕНТАЛНИ ДЕЙНОСТИ
Националната здравноосигурителна каса и Българският зъболекарски съюз подписаха вчера Националния рамков договор за дентални дейности за 2017 г., информира Puls.bg. Документът регламентира заплащането на трета лечебна дейност в полза на здравноосигурените  лица на възраст над 18 години. В договора е залегнала е и възможността представянето на финансово-отчетните документи на изпълнителите на извънболнична дентална помощ да се осъществява само през информационната система на НЗОК. По този начин отпада необходимостта от представяне на отчетните документи в районните здравноосигурителни каси на хартиен носител.
Д-р Николай Шарков разясни пред БНР какво да разбират пациентите под трета дейност, която ще се заплаща от здравната каса: "Ако пациентът има нужда от пломба -ще му бъде направена пломба, ако той е изразходвал другите си две дейности. Ако има нужда от екстракция на зъб - ще му бъде изваден зъбът. Това е третата дейност".
Резултатите от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18-годишна възраст в България показва, че кариесите на постоянните дъвкателни зъби при малчуганите са намалели с близо 70%. Една от основните цели на програмата е да сведе до минимум поставянето на пломби при малчуганите. До края на 2016 г. са силанизирани зъбите на около 15 000 деца от 200 населени места в страната, сред които първенци са София град и област, Перник, Пловдив и Варна.
 
ПРОМЕНЯТ ПРАВИЛАТА ЗА ВОДЕНЕ НА ДЕЛА МЕЖДУ БОЛНИЦИТЕ И НЗОК
Настоящият екип на Министерство на здравеопазването ще подготви законодателни промени, касаещи договорите между лечебните заведения и НЗОК, както и евентуалните дела между изпълнителите на медицинска помощ и здравния фонд. Това съобщи пред журналисти заместник-здравният министър Любомир Гайдов в петък. Целта е най-вече да се уеднакви съдебната практика по споровете между двете страни, което ще намали сроковете по евентуални дела.
Кратки, но съществени промени ще бъдат предложени в Закона за здравното осигуряване, изтъкна той. Те ще се отнасят до правната природа на договорите между лечебните заведения и касата. "Крайно време е да се знае, че договорът не е гражданско-правен, а административно-правен", заяви Гайдов,  На практика това означава, че отношенията между двете страни не са равнопоставени. "НЗОК ще може в дадена ситуация, когато прецени, еднолично и едностранно да променя клаузите по договора", посочи Гайдов. Другата страна по договора ще може да обжалва само в административните съдилища, където делата се разглеждат далеч по-бързо. Самите дела ще се водят на две инстанции. Любомир Гайдов изтъкна, че в момента някои дела за надлимитната дейност на болниците се водят като граждански дела, а други - като административни и това създава хаос.