Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.02.2017)
 
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ОБСЪЖДА С РЪКОВОДСТВАТА НА БОЛНИЦИТЕ СПЕШНИ МЕРКИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ДЪЛГОВЕТЕ
Министерство на здравеопазването е поискало от държавните и общински болници детайлна информация за натрупаните дългове и просрочията по тях. Инициирани са срещи с ръководствата и акционерите в лечебните заведения с цел в кратки срокове да бъдат обсъдени мерки за преодоляване на проблема и ограничаване на дълговете. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов.
"Основната ни задача е да намерим варианти за оптимизиране на медицинските дейности, анализ на разходите, засилване на контрола и реализиране на целеви инвестиции. В същото време целта е да се гарантира достъпът и качествено здравеопазване за хората.  Анализът дотук показва, че някои от болничните заведения имат пропуски в управлението и това налага вземането на решения за някои промени с цел оптимизиране разходването на публичен финансов ресурс за здравеопазване", каза зам.-министър Гайдов. 
Общата задлъжнялост на болниците - държавни и общински, е над половин милиард лева по данни от декември 2016 г. Над 417 млн. лева са дълговете на държавните болници и над 91 млн. лева - на общинските. Само за последното тримесечие на м. г. дълговете са нараснали с 8,57%, което е близо 33 млн. лева.
Голям дял от общите дългове се пада на просрочените задължения. Над 21 млн. просрочия има МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" - Стара Загора; 18,39 млн. -  СБАЛХЗ, 16,43 млн. лд.  - УМБАЛ "Александровска"; 14,02 млн. лв. -  УМБАЛСМ "Пирогов", над 12 млн. - МБАЛ Бургас.
Сред  държавните болници с най-големи дългове са УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив,  МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" - Ст. Загора, УМБАЛСМ "Пирогов", СБАЛХЗ, МБАЛ Пловдив, МБАЛ Бургас, СБАЛ по Онкология, УМБАЛ "Св. Иван Рилски".
При болниците с общинско участие най-голяма задлъжнялост имат лечебните заведения в София град - над 11,5 млн. лева, област Силистра - където болниците в Тутракан и Дулово са с дългове от 8,1 млн. лева, област Пловдив - 7,84 млн. лева, област Велико Търново - над 6,7 млн. лева, област Благоевград - над 5,9 млн. лева.
 
ОТ ЗДРАВНОТО ВЕДОМСТВО УСПОКОИХА, ЧЕ НЯМА ЗАВИШЕНИ НИВА НА РАДИАЦИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ
Министерството на здравеопазването обяви на сайта си, че в България няма завишени нива на радиация. Поводът за тази информация са съобщения от последните дни за регистрирано наличие през месец януари на радиоактивния изотоп йод-131 във въздуха в някои страни от Северозападна Европа.
По информация на Националния център по радиобиология и радиационна защита измереното съдържание на йод-131 в тези държави е в незначителни количества и не представлява риск за човешкото здраве, обясняват от здравното ведомство. От там допълват, че се води се разследване за изясняване на източника на радиацията там. Измереното ниво на радиоактивния изотоп е около 0.31 µ Bq/m3 (микро Бекерела на кубичен метър), което е 1000 пъти по-малко от регистрираното във Фукушима, Япония по време на аварията през 2011 г.
У нас Агенцията за ядрено регулиране прави постоянни измервания на радиационните нива и не са отчетени наднормени стойности, изтъкват още от МЗ.
 
От Конфедерация "Защита на здравето" настояват
ПАЦИЕНТИТЕ ДА ПОДПИСВАТ СПЕЦИАЛЕН ДОКУМЕНТ ПРИ ИЗПИСВАНЕ ОТ БОЛНИЦА
Пациентите да бъдат изписвани от болница с разходно-оправдателен документ и едва след като са го подписали, лечебното заведение да го изпраща в НЗОК, за да бъдат платени извършените процедури. З а това настояват от Конфедерация "Защита на здравето", информира Zdrave.net.
По думите на председателя на Конфедерацията Петко Кенанов информираното съгласие, което пациентът трябва да получава на всеки етап от лечението си, трябва също да намери място в разходния документ.
"Ако пациентът сметне, че не е лекуван както трябва и откаже да подпише документа, тогава представители на НЗОК и МЗ трябва да се срещнат с него, да проверят каква е причината за проблема и да го убедят да подпише целия документ или само част от него. Така ще бъде обезсмислено създаването на звено към Министерството на здравеопазването, което да се занимава с удовлетвореността на пациента, защото реално това е един социологически отдел, финансиран с парите за здраве", изтъкна Кенанов.
 
АЛПИНИСТЪТ БОЯН ПЕТРОВ БЛАГОДАРИ НА МЕДИЦИТЕ ОТ ВМА
"Историята на един ваш пациент" - така алпинистът Боян Петров започна презентацията на книгата си "Първите седем" пред служителите на Военномедицинска академия.  Жестът му не е случаен - точно преди 6 месеца той и екологът Андрей Ковачев бяха тежко ранени в Кресненското дефиле след като в тях се блъсна кола, лечението им поеха  специалистите от ВМА.
Двамата благодариха на медиците за грижите, които са положили по време на техния престой в болницата. От своя страна началникът на ВМА ген.-майор чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, дмн също изказа своята признателност към тях: "Благодаря ви, че сте наши приятели и се надявам, че ще изпълните обещанието си да сложите знака на ВМА на следващия осемхилядник, който ще покорите".
В "Първите седем" Боян Петров споделя информация за върховете, които е изкачил, описвайки подробно физическата подготовка, техниката, екипировката, организацията и протичането на всяка експедиция. Книгата е богато илюстрирана с фотографии от солидния архив на алпиниста.
По време на презентацията Петров запозна лекарите и с медицинските си показатели преди, по време и след експедиция и разкри какво е научил за себе си и за организма си по време на лечението си във ВМА. Оказа се, че никога по време на изкачванията си не е ползвал кислород в бутилка, а по ирония на съдбата за първи път му се е наложило, когато е бил в реанимация след инцидента през лятото на миналата година.
 
ПРОФ. ВЛАДИМИР ПИЛОСОФ Е ОСВОБОДЕН ОТ ПОСТА ДИРЕКТОР НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Директорът на Център "Фонд за лечение на деца" проф. д-р Владимир Пилософ е подал днес писмено заявление за освобождаване от заеманата длъжност, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.
Проф. Пилософ напуска поста по искане на министъра на здравеопазването проф. д-р Илко Семерджиев.  Проф. Пилософ се освобождава от длъжност, считано от 6 март т. г.  - време, през което дейността следва да бъде предадена на новия директор, уточняват от МЗ. В съобщението не са посочени мотиви за уволнението на директора на Фонда.