Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.02.2017)
 
ВАС ОТМЕНИ ОКОНЧАТЕЛНО НАРЕДБАТА ЗА УДОВЛЕТВОРЕНОСТТА НА ПАЦИЕНТИТЕ
Петчленен състав на Върховния административен съд постанови решение, с което отменя окончателно наредбата за проучване на удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности, закупувани от Националната здравноосигурителна каса", приета през декември 2015 г. Наредбата предвиждаше НЗОК да наеме социологическа агенция, на която да предостави данни за извършени прегледи и лечение на всички пациенти. Социологическата агенция пък чрез телефонна анкета трябваше да проучва удовлетвореността на пациентите. В зависимост от резултатите от тази анкета, наредбата предвиждаше, НЗОК да може да налага санкции, в това число и прекратяване на договора. С наредбата се третираха по неблагоприятен начин, както правата на конфиденциалност на здравната информация на пациентите, така и правата на лечебните заведения, които можеха да бъдат санкционирани без дори да има дефиниция на понятието удовлетвореност.
Делото бе заведено по жалба на Центъра за защита правата в здравеопазването още през 2015 г. Към жалбата се присъединиха "Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България" и "Националното сдружение на частните болници в България". Тричленен състав на ВАС отмени наредбата, но решението бе обжалвано от министъра на здравеопазването. Сегашното решение е окончателно. 
 
ДЪРЖАВАТА, ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ЗДРАВНИ ЕКСПЕТИ ОБЕДИНЯВАТ УСИЛИЯТА СИ СРЕЩУ ИЗМАМИТЕ С ХРАНИ
Умишлени пропуски или наличие на заблуждаващо съдържание, както и необосновани здравни претенции - това са част от нарушенията при етикирането на храните, за които потребителите трябва да бъдат добре информирани. Освен това у нас е необходима адекватна нормативна база, така че да приложи цялата тежест на европейското законодателство в сферата на измамите с храни.
Около това се обединиха участниците в дискусионния клуб "Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя", организиран от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС). Форумът се проведе в пресклуба на Конгресния център на Международния панаир в Пловдив тази сряда, информира Credoweb.bg.
Дискусията беше подкрепена от министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, омбудсмана Мая Манолова, директора на Българската агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев, председателя на Комисията за защита на потребителите Маргарит Маргаритов, представители на браншовите съюзи, лекари и експерти.
Мисията на събитието беше да се набележат мерките, които трябва да предприемат производителите и регулаторните органи, за да се научат потребителите да различават измамите с храни.
 
ВСЕ ПОВЕЧЕ МЛАДИ ХОРА СЕ ХРАНЯТ ЗДРАВОСЛОВНО
Вниманието на младите хора към здравословното хранене се повишава все повече през последните години. Страната ни обаче още не може да достигне практиките, присъщи за западноевропейските страни. Това заяви проф. Стефка Петрова от Националния център по опазване на общественото здраве и анализи в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.
"Трябва да сме сигурни за безопасността на храната, която ядем. Затова трябва да се купува храна, която е свежа, която се продава от сертифицирани търговци, за да сме сигурни, че тя действително отговаря на българските стандарти", изтъкна проф. Петрова, цитирана от Puls.bg.
Специалистката изтъкна, че малките деца и бременните са най-уязвимите на вредни храни групи и уточни, че  техните организми са изключително чувствителни към храни с пестициди, тежки метали и остатъци от азотни торове. Именно затова при тях се препоръчва използването на био продукти. Организмът на останалите хора би могъл да се справи с вредни елементи, ако те не надвишават допустимите количества, които са определени от здравните експерти.
По повод идеята за въвеждането на закон за вредните храни проф. Петрова изтъкна, че има европейски страни, които  са въвели данъци или такси за нездравословни храни. Една от тези страни е Унгария и взетите мерки за контрол на храните са показвали добър ефект.
 
Според британски учени:
ПОСТОЯННОНО УДРЯНЕ НА ГЛАВАТА С ТОПКА УВРЕЖДА ДЪЛГОСРОЧНО МОЗЪКА
Постоянните удари с глава на топката по време на дългата кариера на професионалните футболисти може би са свързани с дългосрочно увреждане на мозъка, твърдят учени от Великобритания. Тяхното проучване е първото в тази насока, съобщи Credoweb.bg.
От дълги години се твърди, че играчите, които дълги години удрят топки с глава, са по-склонни да развият деменция с напредването на възрастта. Изследователи от Юнивърсити Kолидж Лондон (UCL) и Университета на Кардиф са изследвали мозъците на петима бивши професионални футболисти и един футболист аматьор. Те играли активно футбол средно в продължение на 26 години и всички са развили деменция след 60-годишна възраст.
При извършването на аутопсии след смъртта им при четирима от бившите футболисти учените открили следи от мозъчно увреждане, наречено хронична травматична енцефалопатия. Това увреждане се свързва със загуба на паметта, депресия и деменция. Подобни случаи са наблюдавани и при други спортове, при които има контакт с главата.