Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.02.2017)
 
ОТЛАГАТ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ПРЪСТОВИЯ АВТЕНТИФИКАТОР В ИЗВЪНБОЛНИЧНИЯ СЕКТОР
Министерството на здравеопазването отлага въвеждането на пръстовия автентификатор в извънболничния сектор, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство, информира Zdtave.net. Това ще стане чрез нормативно стартиране на процедура по отказ за въвеждане на "пръстовия автентификатор" в извънболничната помощ през 2017 г. и отлагането му за 2019 г., е разяснил здравният министър и вицепремиер проф д-р Илко Семерджиев.
"От становищата на заинтересованите от процеса органи и организации, а именно БЛС, БЗС, пациентски организации и организации на лечебни заведения, както и от становището на компетентната институция - НЗОК, става категорично ясно, че не е налице обективна възможност за въвеждането на пръстовия автентификатор в извънболничната помощ на този етап", е посочил проф. Семерджиев. Той е допълнил, че според НЗОК съществува сериозен риск от преждевременното въвеждане на автентификатора, тъй като прилагането му и в извънболничната помощ може да причини срив в сървърната част на регистрационната система на касата, която понастоящем обслужва болничната помощ.
 
Дружеството на общопрактикуващите лекари от София:
НУЖНА Е СПЕШНА ПРОМЯНА НА КРИТЕРИИТЕ ЗА КОНТРОЛ НА ХРОНИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Незабавно преразглеждане и промяна на критериите за контрол на хроничните заболявания и свеждане на контрола по изпълнението им до възможната и извършената дейност на лекаря, регламентирана в наредбата за основния пакет. За това настояват от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари в писмо до ръководството на БЛС, НЗОК и Министерство на здравеопазването, съобщи Zdtave.net.
Според приетите преди дни текстове, договорени между БЛС и НЗОК в проекта за Национален рамков договор за 2017 г., лекарите трябва да плащат от 50 до 100 лв. глоба за всеки пациент, който не е постигнал идеалните стойности за контрол на хроничните заболявания (диабет и сърдечносъдови заболявания), съобщават от ДСОПЛ.
Глобите ще се налагат от РЗОК на всеки 6 месеца след оценка на качеството по критериите, договорени в НРД, а като критерии са заложени идеалните граници на контрол на хроничните заболявания, отбелязват от дружеството. Санкцията ще се налага за всеки пациент поотделно, като оценката на качеството ще се прави два пъти годишно.
Колегите ненужно избързаха с притесненията си, защото преговорите по текстовете, касаещи критериите за качество, все още не са приключили", заяви пред Zdrave.net заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова.
 
НЕПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ ПОИСКА ПЪЛНА ЗАБРАНА НА РЕКЛАМАТА ЗА ЦИГАРИ
Пълна забрана на рекламата на тютюн и тютюневи изделия поискаха представители на националната "Коалиция за живот без тютюнев дим" на пресконференция днес, съобщи Zdrave.net. Представители на неправителствената организация обявиха старта на креативна застъпническа кампания с подкрепата на рекламна агенция The Smarts, под надслов: "Рекламата на цигари им продава цигари".
Според данни на Световната здравна организация от 2016 г. България е на 2-ро място в Европа по брой на редовните 15-годишни пушачи, като това са 30% от момичетата и 21% от момчетата, съобщи д-р Маша Гавраилова, председател на сдружение "България без дим" и бивш завеждащ отдел "Опазване на общественото здраве" в МЗ.
По данни на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD) за 2015 г. 7% от учениците на възраст до 13 г. употребяват ежедневно цигари, като процентът при 16-годишните нараства до 25%. Глобалното проучване на тютюнопушенето при учениците (GYTS) за 2015 г. посочва, че 10,9% от учениците между 13 и 15 години в България употребяват редовно цигари.
Д-р Гавраилова цитира редица изследвания в различни страни и региони на света, които доказват, че пълните забрани за реклама на тютюневи изделия намаляват употребата им с от 6 до 25 процента.
 
ЕКСПЕРТИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ПРЕРАЗГЛЕЖДАТ ПРОФИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА МЕДИКАМЕНТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЛОДРОБНА АРТЕРИАЛНА ХИПЕРТОНИЯ
Комитетът за оценка на риска при проследяването на лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) преразглежда профила на безопасност на Uptravi (selexipag) - медикамент за дългосрочно лечение на белодробна артериална хипертония, съобщи  Zdrave.net. Причината за това са 5 смъртни случая на пациенти във Франция, които са приемали това лекарство, информират от Изпълнителната агенция по лекарствата.
Въз основа на предварително проведен преглед на наличните данни препоръката на ЕМА е, че Uptravi може да продължи да се използва, но употребата му трябва да бъде в съответствие с одобрената към момента информация за предписване. PRAC ще проучи допълнително цялата налична информация. След приключване на прегледа ще бъдат направени окончателни заключения, които ще се публикуват, уточняват от ИАЛ, като посочват, че Uptravi към момента не е наличен на фармацевтичния пазар в България, както и, че на територията на страната не се провеждат клинични изпитвания с медикамента.
 
ГЛОБИХА МНИМ ЗЪБОЛЕКАР С 1200 ЛЕВА
Мъж от Каолиново, практикуващ като зъболекар без диплома и правоспособност, ще плати 1200 лева глоба, реши Районният съд в Нови пазар, информира Zdrave.net.
40-годишният Нихат С. беше признат за виновен за това, че три години е работил като лекар по дентална медицина, без диплома за завършено висше образование и професионална квалификация. Районната прокуратура в Нови пазар е установила, че обвиняемият никога не е придобивал и медицинска специалност "Зъботехник". От март 2012 г. до края на 2015 г. в град Каолиново и в селата Гусла и Тъкач Нихат С. посещавал пациенти по домовете и извършвал дентална дейност - вадел зъби, взимал отпечатъци и изработвал зъбни протези. Стоматологичната му дейност станала известна на Българския зъболекарски съюз, след като лекар по дентална медицина подал сигнал, потърсен от пациенти с усложнения от дейността на неправоспособния "зъболекар".