Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  (20.02.2017)
 
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ИСКА ОТ ДИРЕКТОРИТЕ НА ОБЛАСТНИ БОЛНИЦИ ОЗДРАВИТЕЛНИ ПЛАНОВЕ
Директорите на областни болници трябва да представят оздравителни планове на Министерство на здравеопазването. Те вече са получили уведомително писмо от ведомството, в което е отделено внимание и на отдаването на терени за изграждане на центрове за спешна медицинска помощ като част от проекта, финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.  Болниците се задължават да свикат общи събрания най-късно до 10 април т. г., разясниха болнични директори пред Zdrave.net. 
"Получено е такова писмо, като събранието за част от болниците е за безвъзмездното отдаване на имоти по големия проект за центровете за спешна помощ, а за всички болници има точка за приемане на оздравителни програми за оптимизиране на финансовото състояние", посочи директорът на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в Габрово д-р Нели Савчева. На въпрос дали има притеснения за евентуална смяна на управители, д-р Савчева отговори, че министърът има право да предприеме такива действия, но уточни, че според търговския закон преди това трябва да се насрочи извънредно акционерно събрание с предварително обявяване на дневния ред. "Такава точка за извънредна смяна нямаме", посочи тя. "Ако ме питате за страхове -  страхове нямам, защото не съм се родила директор", допълни още д-р Савчева.
 
ОЩЕ 16 МЕДИКАМЕНТА ЩЕ БЪДАТ ВЛЮЧЕНИ В ПОЗИТИВНИЯ ЛЕКАРСТВЕН СПИСЪК, ПО КОЙТО ПЛАЩА НЗОК
17 медикамента са били разгледани досега от комисията за оценка на здравните технологии, сочат докладите от работата й, информира Segabg.com. За 16 от тях експертите са препоръчали да бъдат включени в позитивния лекарствен списък, по който плаща НЗОК, а за един препарат становището е било отрицателно.  16-те одобрени нови терапии са за хепатит С, онкологични, автоимунни и някои редки наследствени болести като хорея на Хънтингтън.
От миналата година у нас действа механизмът за оценка на здравните технологии, като засега през него са длъжни за минават само новите иновативни лекарства, ако производителите им искат да бъдат плащани от здравната каса. В комисията за оценка на здравните технологии има представители на МЗ, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния център за обществено здраве и анализи и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарства. Производителят трябва да представи пред комисията данни дали новата терапия ще доведе до подобряване на състоянието на пациентите, дали ще бъде икономически ефективна и какъв ще е финансовият ефект за НЗОК, т.е. тя може да е по-скъпа, но може да е по-ефективна и да спестява други дългосрочни разходи като хоспитализации. Представят се и данни от клинични проучвания, икономическа оценка на ползите, анализ на бюджетното въздействие на базата на очакван брой пациенти, оценка на разходите на публични средства за петгодишен период. По данните се изчислява и показател за приемливо ниво на плащане с публични пари, т.е. терапия не се плаща, ако стойността й е над три пъти от БВП на глава от населението, т.е. над 34 000 лв.
 
9 ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НЗОК ЩЕ СЪГЛАСУВАТ УСЛОВИЯТА ПО ДОГОВОРИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА С РАЙОННИТЕ ЗДРАВНИ КАСИ
Девет представители на НЗОК са определени да съгласуват условията по договорите между директорите на РЗОК и притежателите на разрешение за търговия на  дребно с лекарствени продукти, реши Надзорния съвет на здравната каса, информира Zdrave.net.
Представителите на НЗОК ще съгласуват и договорите за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, заплащани напълно или частично от здравната каса. Със същото решение на фонда се сформира и работна група, в която освен представителите на касата, трябва да влязат и девет представители от Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз.
 
НОВИТЕ КРИТЕРИИ ЗА ХЕПАТИТ С - НА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Пациентите с хепатит С няма да бъдат лекувани на база икономическа целесъобразност. Това стана ясно от публикуваните от НЗОК за обществено обсъждане нови критерии за лечение, съобщи Zdrave.net.
Преди месеци фондът измени правилата за терапия на пациентите с хепатит С с най-новата безинтереференова терапия и въведе изисквания те да бъдат лекувани с най-евтиния медикамент, а евентуалната смяна на курса с друго лекарство трябваше  да бъде одобрявана от Надзорния съвет на касата, по-голямата част от чиито представители не са с медицинско образование, припомнят от здравния портал. Въведените ограничения предизвикаха острата реакция на пациентски организации, които подадоха жалба във ВАС. Преди седмици тричленният състав на ВАС излезе с определение по въпроса, в което посочи, че тези правила застрашават живота на болните.
"Като цяло сме изключително доволни от новите критерии. Усилията ни са дали резултат", коментира за Zdrave.net адвокат Елмира Исмаил, която представлява сдружението "ХепАктив". От там обаче ще настояват за прецизиране на част от новите правила, които би трябвало да влязат в сила от 1 март тази година.
 
ЧУЖДИ СПЕЦИАЛИСТИ ЩЕ КОНСУЛТИРАТ НАШИ ДЕЦА
Чужди специалисти от различни области на медицината ще бъдат поканени в България, за да консултират малки пациенти по линия на Център "Фонд за лечение на деца". Това обяви пред БНР директорът на институцията проф. д-р Владимир Пилософ. Той посочи, че вече е организирано посещение на офталмолог от Белгия. "Подобно нещо обмисляме да направим в областта на ортопедията и онкохематологията, защото това са основните направления, по които се пращат деца в чужбина", поясни директорът на Фонда.
Проф. Пилософ  уточни, че отказите за лечение на деца в чужбина през 2016 г. са 123 от общо близо 1500 молби, което е около 8% от всичките заявления и коментира, че това отказите не са много.  "Фондът заплаща тогава, когато заявленията са подадени навреме, и финансира това, което не може да се направи или не може да се направи своевременно в България", посочи той. "За съжаление понякога има родители, които поради някаква причина сами са отишли някъде, не са се обадили във Фонда и след това искат сумата, която са похарчили, да бъде възстановена. Това няма как да стане съгласно правилника на Фонда. Друг е въпросът дали това е справедливо", коментира проф. Пилософ и допълни, че решението за терапията се базира на оценката на външни експерти, които са тясно специализирани в лечението на деца.
 
В УМБАЛ "СВ. ГЕОРГИ" ОТКРИХА НОВ СЕКТОР ЗА ДЕЦА С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Нов сектор за лечение на деца с вродени хемолитични анемии, коагулопатии и дневна химиотерапия бе открит в Звено "Детска онкохематология" на УМБАЛ "Свети Георги", съобщи Zdrave.net. В него има 10 специални легла за извършване на кръвопреливане и кратки вливания на цитостатици. На малките пациенти ще се провежда дневна химиотерапия без болничен престой, разказа завеждащата звеното доц. д-р Мария Спасова. Тя обясни, че целта на този нов сектор e да бъде дневен, без хоспитализиране, и да приема деца с онкологични заболявания, които се чувстват по-добре в определени стадии от болестта си и от етапа на лечението си.
Секторът бе обособен в неизползвано помещение на територията на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на лечебното заведение. Ремонтът и оборудването са на стойност 80 хил. лева, а средствата са събрани от дарения на хора от цялата страна и от българи в чужбина.
 
ПОЛИЦИЯТА ЗАДЪРЖА ТРИМА, КОИТО НАПАДНАХА ФАРМАЦЕВТ
В неделя полицията задържа трима души за хулиганска проява вчера в пловдивското село Стряма, съобщи Zdrave.net.  Около 11 часа в полицията постъпил сигнал от 46-годишен мъж, че му бил нанесен побой от група местни жители, които нахлули в стопанисваната от него аптека и съборили на земята част от продуктите и оборудването.Пострадалият е с леки наранявания в областта на лицето. На мястото е извършен оглед. В хода на незабавните оперативни действия нападателите са задържани нападателите - 47-годишен мъж, 39-годишна жена и 17-годишно момче. По предварителни данни, тримата влезли в саморазправа с фармацевта след отказа му да даде антибиотик без рецепта за тяхна родственица. По случая е образувано досъдебно производство.
Българският фармацевтичен съюз осъди остро нападението над фармацевта. "Настояваме институциите да упражнят цялата строгост на закона, предвидена в Наказателния кодекс за нападение на медицински специалист, който е спазил всички нормативни изисквания по време на изпълнение на служебни задължения. Очакваме предприемането на своевременни и адекватни действия спрямо установените и заловени нападатели", посочват от БФС.