Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.02.2017)
 
ПЕТ ИНСТИТУЦИИ ЗАПОЧВАТ ПРОВЕРКИ ЗА ПАРАЛЕЛНИЯ ИЗНОС НА ЛЕКАРСТВА
Министерство на здравеопазването започва съвместни проверки с Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, НАП, както и Агенция "Митници". Това обяви на брифинг заместник-здравният министър д-р Атанас Кундурджиев, информира Zdrave.net.  Целта е да се ограничи паралелният износ на лекарства. Поводът за стартирането на тази инициатива са много жалби от пациенти за липсващи животоспасяващи лекарства. Всички институции, които ще участват в инспекциите, ще подпишат меморандум за сътрудничество.
Паралелният износ на медикаменти представлява между 6-10% от общия пазар на лекарства в страната, отчете директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев. По думите му компаниите-производители внасят в България количества, които значително надвишават потребностите на населението. "В същото време в Европа действа принципът на свободно движение на стоки и когато една стока е с ниска цена в България и висока цена в друга европейска държава, това води до износ. Този износ не е незаконна дейност", отбеляза Денев. Той изтъкна, че когато се стига до дефицити, които застрашават здравето на населението, договорът за създаването на ЕС дава право на държавите да се намесят и да ограничат тази дейност така, че да защитят живота и здравето на гражданите си.
 
ПУСКАТ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ЗА ЛИНЕЙКИТЕ В СОФИЯ
Зелена светлина за линейките ще се пусне по кръстовищата в София. Целта е колите на Спешна помощ да минават два пъти по-бързо, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че Столичната община е инвестирала 10 милиона евро по европроект за модернизиране на 187 кръстовища.  До края на годината системата трябва да дава предимство на градския транспорт, както и на колите на пожарната, Бърза помощ, полицията и НСО
Общината е оборудвала пилотно две линейки с устройствата. За всички 100 реанимобили ще са нужни около 400 000 лева, които трябва да се осигурят от Бърза помощ. "Водили сме разговори и имаме готовност да помогнем с част от сумата", отбеляза градоначалникът.
Когато линейката бъде оборудвана с устройството, при приближаване на кръстовище, то ще дава приоритет на автомобила със специален режим на движение. Зелената светлина ще изгасва чак след като системата на кръстовището отчете, че линейката е преминала успешно.
 
52 МЛН. ЛВ. Е ДЕФИЦИТЪТ НА НЗОК ЗА 2017 Г.
52 млн. лева е дефицитът на НЗОК за 2017 г. , каза в интервю по БНТ управителят на Здравната каса д-р Глинка Комитов, информира Zdrave.net. "Това са отложени плащания от 2016 г., които за съжаление трябва да се изплатят от бюджета на НЗОК за 2017 г. И това е в случай, че не слагаме в сметките две други, необходими за плащане към лечебните заведения, дейности, които са за 2015 и 2016 г. Става въпрос за медицинска дейност, която те са извършили над стойностите, за които са сключили индивидуални договори със съответните РЗОК. За 2015 г. тя е в рамките на 52 млн. лева, а за 2016 г. - 19,5 млн. лева", поясни д-р Комитов.
Той допълни, че през 2015 г. Постановление 57 на Министерския съвет за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ е забранявало НЗОК да плаща надлимитна дейност дори и да разполага със средства. "За 2016 г. също има голям риск да заплатим надлимитната дейност", изтъкна д-р Комитов.
 
БОЛНИЦАТА В ДУПНИЦА Е НАТРУПАЛА 1,2 МЛН. ЛЕВА ДЪЛГОВЕ 
МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Дупница дължи на кредитори около 1,2 млн. лева. Това  съобщи по Радио "Фокус" управителят на лечебното заведение д-р Владислав Миков.
"Има просрочени плащания към доставчици - една година почти нищо не е плащано. Сега започват да ни идват запори. С адвоката на болницата сме сключили споразумения с по-голяма част от кредиторите ни, за да можем да отсрочим запорите ни до евентуално взимане на заем, с който бихме могли да излезем от ситуацията", обясни д-р Миков.
По думите му мерките, които сега ще бъдат предприети с цел стабилизиране състоянието на болницата, е трябвало да бъдат реализирани от бившия управител на болницата Росен Тимчев. Вместо това обаче задълженията на болницата от 850 000 лева в началото на 2016 г. са нараснали на 1,2 млн. лева.
Част от мерките включват съкращения на персонала и преместване на Хирургичния блок в сградата на Терапевтичния.