Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.02.2017)
 
НЗОК ПРЕДЛАГА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ФИНАНСОВ ДОКУМЕНТ ЗА ПАЦИЕНТА
Персонализиран аналитичен финансов документ ще върне контрола обратно при пациентите. Това заяви управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов по време на кръгла маса на тема "Кризите в българското здравеопазване - диагноза и лечение". Форумът бе организиран по инициатива на Националното сдружение на частните болници с подкрепата на Българския лекарски съюз и Центъра за защита правата в здравеопазването.
Д-р Комитов изтъкна, че новият начин за изписване на пациентите е одобрен от страните в преговорите за НРД 2017.
"Това около което се обединихме, е да разпишем един документ, който да се издава от лечебните заведения. Това ще бъде персонализиран аналитичен финансов документ, който всеки пациент ще получава при изписването си от болницата заедно с епикризата. В него ще бъдат отбелязани всички извършени медицински манипулации и дейности, както и тяхната стойност по счетоводните документи. По този начин пациентът ще може да осъществи контрол върху дейността на съответното лечебно звено, а НЗОК ще има информация за стойността на съответната медицинска дейност", обясни д-р Комитов.
 
БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ  НАСТОЯВА ЗА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2017 Г.
От Българския лекарски съюз настояват за преразпределение на бюджета на НЗОК за 2017 г. , като се предвиди увеличение на средствата в извънболничната и в болничната помощ, без да се нарушава макрорамката, съобщи Zdrave.net. Това заяви пред медиите председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев след среща между министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и представители на НЗОК и БЛС.
Очакванията са да бъде постигнато увеличение в извънболничната помощ на обща стойност около 8 млн. лева, а в болничната помощ - около 188 млн. лева.
Очаква се до 25 февруари да приключат преговорите за НРД 2017, тъй като за тази дата е насрочен събора на БЛС.
Миналата година БЛС отказа да подпише рамково споразумение със здравната кака заради пръстовия автентификатор. Така в сила влезе служебен договор, изработен от НЗОК.
 
Д-р Неделчо Тотев:
ИМА РЕАЛНА ОПАСНОСТ ОТ ФАЛИТИ НА ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ
17 милиона лева са достигнали дълговете на 24 от общо 40 общински болници. Това съобщи председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев, който взе участие в Кръгла маса на тема "Българското здравеопазване - диагноза и лечение". Д-р Тотев алармира, че 12 от общинските болници имат приходи под фонда за изплащане на месечните възнаграждения и опасността да фалират е съвсем реална. В същото време необходимостта от тези болници за застаряващото население в някои райони е от жизнено важно значение.
Д-р Тотев изтъкна, че от началото на тази година общинските болниците се задъхват заради увеличението на минималната работна заплата, която вече е в размер на 460 лв. Това предполага да се вдигнат заплатите на всички категории персонал. "В същото време стойността на клиничните пътеки не е променяна от години и е изчислена при много по-ниска минимална работна заплата", изтъкна д-р Тотев. Той настоя за актуализация на клиничните пътеки за болнично лечение по НЗОК. Според него се налагат и корекции на медицинските стандарти, някои от които поставят ненужни завишени изисквания за броя на медицинския персонал.
 
ОЧЕРТАВА СЕ ПРЕРАЗХОД ЗА ЛЕКАРСТВА ПО ЗДРАВНА КАСА
Националната здравноосигурителна каса е изплатила над 150 милиона лева за лекарства над заложеното в бюджета си за 2016 година. Това стана ясно от справка на фонда до Zdrave.net. В нея е посочено, че за периода януари-декември 2016 г. общата сума, платена за медикаменти възлиза на 991 103 040 лева, от тях 290 млн. лева са за медикаменти за онкоболни. В бюджета на здравния фонд по това перо за миналата година са били заложени 750 926 000 лв., от които 210 млн. за лекарства в онкологията.
За изминалата година фармацевтичните компании са върнали в бюджета на касата 85,9 млн. лв., докато през предходната 2015 г. тази сума е била 43,4 млн. лв. Но дори и тези средства не са помогнали на здравния фонд да се вмести в предвидените в годишния бюджет средства.
През 2016 г. неколкократно са ползвани средства от резерва на НЗОК, за да бъдат разплатени непрекъснато нарастващите харчове за лекарства, припомнят от здарвния портал.
Тенденция за преразход при лекарствата се очертава и през тази година, защото заложените средства в бюджета на фонда по перата за медикаменти са по-малко от реално изразходваните през 2016 г. Законът за бюджета на здравния фонд за 2017 г.  предвижда 225,5  млн. лв. за медикаменти за онкоболни при похарчени 289,7 млн. по това направление година по-рано. Общата сума за лекарства, планирана за тази година, е 798 млн. лв. при изразходвани през 2016 г. 905 млн. лв.
 
За първи път в България:
СЪДОВИ ХИРУРЗИ ИЗВЪРШИХА РЕКОНСТРУКТИВНА ОПЕРАЦИЯ НА ПАЦИЕНТ СЪС "СИНДРОМ НА ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА"
За първи път в България съдовите хирурзи на УМБАЛ "Св. Екатерина", ръководени от проф. Тодор Захариев извършиха успешна реконструктивна операция на пациент с изключително рядко срещания "Синдром на лешникотрошачката" (Nutcracker syndrome), съобщиха от лечебното заведение.
Синдромът на компресия на бъбречната вена е състояние, при което лявата бъбречна вена е притисната от горната мезентериална артерия и абдоминалната аорта.  Лекарите са диагностицирали 23-годишен млад мъж е опасния синдром.  
"Предвид младата възраст на пациента предпочетохме да не прилагаме по-несигурните в случая ендоваскуларни техники. Разговаряхме с младежа и решихме да приложим по-ефективния в дългосрочен план оперативен метод за реваскуларизация (възстановяване на нормалното кръвообращение) на засегнатите кръвоносни съдове на левия бъбрек", разясниха специалисти.
Интервенцията е завършила успешно, без да се налага поставянето на изкуствени кръвоносни съдове. Болният е в стабилно състояние, екстубиран и се възстановява в отделението по реанимация.