Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.02.2017)
 
ПРОВЕДЕ СЕ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА ОНКОАКАДЕМИЯ ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
На 10 и 11 февруари 2017 г. се проведе първото издание на Онкоакадемия за професионалисти по здравни грижи (медицински сестри). Организатори на форума са Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ), Българско онкологично научно дружество и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).
Обучението се проведе в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център в София. Присъстваха 80 медицински сестри от 28 специализирани здравни заведения за лечение на онкологични заболявания в страната.
"Надявам се, че това обучение ще ви бъде много полезно", обърна се медицинските сестри при откриването на форума проф. Асен Дудов, медицински директор на  Аджибадем Сити Клиник ОЦ. "Вярваме, че през двата дни на обучение ще надградите своите знания и умения", изтъкна председателят на АПОЗ Евгения Адърска.
Програмата беше фокусирана върху най-масовия в националната статистика вид рак при мъжете  - този на белия дроб. Презентация на тема "Карцином на белия дроб - от диагнозата към терапията" направи д-р Желязко Арабаджиев. Д-р Светлана Ганчева запозна аудиторията с някои аспекти при терапията на пациенти с НДКБД, а д-р Константин Харадинов представи подходи и решения за справянето с нежелани лекарствени реакции.  
В своите презентации главна медицинска сестра Ангелина Василева  и старша медицинска сестра Изабела Виденова запознаха присъстващите с незаменимата роля на онкологичната сестра в терапевтичния процес. Д-р Маргарита Тарейн, председател на Българската асоциация по психология и част от екипа на Центъра за немедицинска грижа в лечебното звено, акцентира върху някои важни подходи при общуването с трудни пациенти.
Психолозите Иван Ганчев и Мила Трифонова проведоха игрови модул, посветен на емоционалната интелигентност. Участниците бяха разделени на шест отбора и имаха възможност да дадат свои предложения за по-добро управление на емоциите, поведението и общуването в работна среда.   
Основна тема на дискусиите беше информирането на пациента и възможността то да бъде част от официалните пълномощия на медицинската сестра. Тази тема пряко кореспондира с текущ проект на АПОЗ и приятели, финансиран от UICC и целящ разширяване на пълномощията на медицинската сестра да поднася информация на пациента в определени от лекаря граници.
Председателят на БАПЗГ Милка Василева отговори на актуални въпроси и връчи сертификати на участниците. Всеки от тях получи 12 кредитни точки по единната кредитна система на БАПЗГ.   
Структурата на програмата беше построена върху медицински, психосоциален и организационен панел, които ще присъстват във всяко следващо издание на Онкоакадемията. Програмата е дългосрочна и всяко нейно издание ще се кредитира от БАПЗГ с оптимален брой кредитни точки.

МУ-ВАРНА ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ГРОЗДЕТО И ВИНОТО
Медицински университет-Варна представя тематична изложба по случай 14 февруари- Денят на Трифон Зарезан. В Библиотеката на университета посетителите могат да видят фотографии на някои от най-старите лозарски центрове в България. Представена е интересна информация за гроздолечението (ампелотерапията). Както гроздето, така и виното има своите полезни свойства. Още древните гърци са използвали сладките плодчета като антисептично средство, а в ръкописите си Хипократ виното е описано като тонизираща и здравословна напитка.
Варна и крайбрежният регион на Черно море са едни от най- старите лозарски центрове на България. Избата на княз Фердинанд (позната днес като изба "Евксиноград") е първата изба в страната, специализирана в обработката на бяло грозде. На изложените снимки могат да се видят и първите лозарски изложби в град Варна - в емблематичните Юнашки салон и Морско казино.
Установено е, че в гроздето се съдържа много органични киселини, които са полезни за стимулирането на обмяната на веществата. Консумацията на грозде или на прясно изцеден гроздов сок се препоръчва при липса на апетит и стомашно-чревни възпаления. Гроздето очиства, алкализира и минерализира организма. Наличието на калий  подкрепя сърдечния мускул и спомага за отделянето на излишните течности. Затова гроздето и сокът му се препоръчват на хора с високо кръвно налягане, с прекаран инфаркт, атеросклероза, артрит, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчката. Чудодейният плод е богат и на витамини - С, В и провитамин А, които укрепват нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите и имат благотворно влияние върху зрението.