Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.02.2017)
 
ОЧАКВА СЕ ПРЪСТОВИЯТ ИДЕНТИФИКАТОР ДА ОТПАДНЕ КАТО СИСТЕМА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ПАЦИЕНТИТЕ
Всички страни по делото срещу пръстовия идентификатор като система за регистрация на пациентите са се обединили, че той трябва да отпадне. Това стана ясно след проведената по-рано днес среща в Министерство на здравеопазването, на която бяха поканени страните по спора за отмяната на електронната пръстова автентификация, съобщи Zdrave.net.
За участие в разговорите, инициирани от здравния министър д-р Илко Семерджиев, бяха поканени представители на Министерски съвет, Министерство на здравеопазването, НЗОК, Националното сдружение на частните болници, Сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" и Федерация "Български пациентски форум".
За момента е взето решение да се изчака окончателното становище на 5-членния състав ВАС по въпроса, обясни председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев, който взе участие в срещата. "Ще изчакаме решението, защото върховенството на закона трябва да се спазва. Всички ние обаче сме на мнение, че идентификаторът трябва да отпадне по целесъобразност", допълни той. "Идентификаторът ще отпадне и от Националния рамков договор, така че от 1 април т. г.  отпечатъци няма да има", категоричен бе той.
В интервю за "24 часа" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев изтъква че системата за пръстова идентификация е затруднила лекарите и пациентите, без да е допринесла почти никаква финансова полза. Той уточнява, че именно въвеждането на  пръстов идентификатор е причината БЛС да не  подпише с НЗОК Националния рамков договор през 2016 г.  
 
10% ОТ ДЕЦАТА У НАС СА ИЗВЪН ОБХВАТА НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ВАКСИНАЦИЯ
Близо 10% от българските деца не са имунизирани с ваксините от задължителния имунизационен календар. Това става ясно от данни на Националния център по опазване на обществено здраве и анализи за изминалата 2016 г., информира Zdrave.net.
Статистиката показва, че ваксинираните със серумите срещу дифтерия, тетанус, коклющ, хемофилус инфлуенце тип Б и хепатит тип Б са малко над 90%, което означава, че 10% от децата не са имунизирани срещу тези болести. По-висок е единствено процентът на имунизираните с ваксина срещу туберкулоза, която се поставя скоро след раждането. Там нивото на обхват е 96,2%.
Пред Zdrave.net началник на Първо детско отделение към СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров" - София доц. Атанас Мангъров посочи, че се увеличава броят на неимунизираните деца. Той допълни, че действителният брой на децата с пропуснати задължителни ваксини е по-голям от официалната статистика, тъй като има много случаи на деца, които са "имунизирани" само по документи.
 
БЛС НАСТОЯВА НЗОК ДА РАЗПЛАТИ 51 МЛН. ЛВ. ЗА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ ЗА 2015 Г.
Българският лекарски съюз ще обжалва във ВАС решение с настояване НЗОК да разплати извършената надлимитна дейност в лечебните заведения през 2015 г. в размер на 51 млн. лв. Това казва в интервю за в. "24 часа" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. "Тези задължения продължават да растат и да тежат на болниците, затова ще настояваме НЗОК да разплати извършената медицинска дейност - изтъква д-р Грозев. Така веднъж завинаги ще прекъснем порочната практика всяка бюджетна година да стартира с дефицит, който се прехвърля в следващата година. Този дефицит е крайно време да бъде покрит от НЗОК и болниците да стартират годината без задължения". В интервюто д-р Грозев се обръща към служебния министър-председател Стефан Герджиков с молба за съдействие.    
 
ПАЦИЕНТИ СТАРТИРАХА ПОДПИСКА СРЕЩУ ПАРАЛЕЛНИЯ ИЗНОС НА МЕДИКАМЕНТИ 
Диабетно болни пациенти на инсулин събират подписи за създаването на Петиция за спиране на паралелния износ на животоспасяващи медикаменти, съобщи Puls.bg. Пациентите настояват държавата да гарантира, че тяхното здраве няма да зависи от търговците на медикаменти и аптеки.
"Проблемът с паралелния износ поставя много пациентски групи в риск за живота и здравето. Не са само диабетиците и хората с ревматоидни заболявания. Оказва се вече, че и много хора с редки заболявания стават жертва на този бизнес. Проблемът е в това, че този бизнес е легален, тоест противопоставят се правото на бизнеса да печели и правото на пациента да бъде жив". Това обясни Марияна Александрова от Сдружение "Диабет и предиабет" пред ТV Bulgaria ON AIR.
От сдружението настояват да бъдат гарантирани минималните количества лекарства за 73 000 диабетици, 4500 болни с ревматоидни заболявания, както и няколкостотин пациенти с редки болести.
 
Здравният министър Илко Семерджиев:
НРД ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ ЩЕ БЪДЕ ПОДПИСАН ДО КРАЯ НА ФЕВРУАРИ 2017
Очаква се Националният рамков договор за медицинските дейности да бъде подписан най-късно до края на този месец, става ясно от съобщение в сайта на здравното министерство. Вчера здравният министър д-р Илко Семерджиев проведе две последователни срещи с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз. "Целта ми е да намеря баланса между двете страни в Националния рамков договор за медицинските дейности и да се опитам максимално да сближа позициите им, така че до 28 февруари ключовият за здравната система документ да бъде подписан", изтъква министър Семерджиев и припомня, че възстановяването на договорното начало между лекарското съсловие и Здравната каса е основен приоритет в мандата му.
И двете ръководства представиха проблемите и предложенията си пред служебния здравен министър, който ги призова за гъвкавост в преговорите. "Невъзможно е да направим мащабни промени за 3 месеца, но след подписването на НРД следващият парламент може да използва договореностите като база за законодателни промени", каза министър Семерджиев.