Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.02.2017)
 
РАБОТЕЩИ В СПЕШНА ПОМОЩ ИСКАТ ПО-БЪРЗИ НАКАЗАНИЯ ПРИ НАПАДЕНИЯ НАД ЛЕКАРИ
Работещи в спешна помощ поискаха по-бързи наказания при случаите на насилие срещу медици, съобщи Zdrave.net. Поводът е поредният случай на агресия срещу спешен екип - този път в Омуртаг. Шофьорът и фелдшерът били нападнати, защото отказали да изтеглят закъсала кола с линейката, тъй като бързали за адрес. Инцидентът е станал в ромската махала късно през нощта.
Спешният екип успял да избяга и да се заключи в линейката, след което подал сигнал на тел. 112. Пристигналите на място полицаи арестували двамата мъже. Нападателите са на 23 и 34 години, като по-младият е криминално проявен. И двамата са задържани за 24 часа.
Шофьорът на линейката призова пред bTV главния прокурор и вътрешния министър подобни случаи да се наказват по-бързо.
Колегите на битите медици също осъдиха нападението и призоваха разследващите да направят всичко според закона, за да не останат нападателите ненаказани.
 
НЗОК И БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ЗАПОЧВАТ ПРЕГОВОРИ ЗА СМЕКЧАВАНЕ НА ЛИМИТИТЕ
Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз започват преговори в посока смекчаване на лимитите на болничните заведения. Това съобщи за Zdrave.net подуправителят на касата д-р Димитър Петров. Наскоро служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев заяви, че въпреки липсата на възможност лимитите да бъдат изцяло отменени, в правомощията на служебното правителство е да се направят постъпки за тяхното "смекчаване".
"Има воля в тази насока, както в ръководството касата, така и в министерство на здравеопазването", изтъкна д-р Петров. Той допълни, че предстоят разговори с БЛС, на които ще се обсъди конкретният механизъм как да намалят ограниченията пред лечебните заведения.
По-отношение на бъдещия Национален рамков договор д-р Петров посочи, че по-голямата част от въпросите са изяснени и са пред приключване. Остава някои спорни моменти, които ще бъдат дискутирани следващата седмица с Надзорния съвет на фонда заедно с новите му членове. Предстои и договарянето на цените и обемите, които да залегнат в НРД.
 
МЕДИЦИНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ В ПЛОВДИВ ПРЕМИНАВА КЪМ ТЕСТОВО ИЗПИТВАНЕ НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ
От тази година Медицинският университет в Пловдив въвежда тестово изпитване  по биология и химия. Това съобщи заместник-ректорът по учебна дейност на МУ-Пловдив проф. д-р Мария Куклева, информира Zdrave.net.
Тестовете са отделни и ще се проверяват от комисии. Намалено е времето за полагане на изпитите. Досега за изпита по биология са били предвидени 4 часа, а предвиденото време за теста по биология е 2 часа. Изпитът по химия е бил с продължителност 5 часа, а за теста по химия са предвидени 2 часа и 30 минути.
През месец април ще се проведе пробен изпит. Оценките от него обаче няма да бъдат  валидни за приема. Това е една възможност кандидат-студентите да получат представа за качеството на своите знания и да се адаптират към тестовото изпитване.
"Тестовото изпитване се прилага в много университети по света. Чрез формата младите имат възможност да проверят знанията си обективно, без подсказване по електронен път", изтъкна проф. Куклева. На 18 март ще има ден на отворените врати, в който кандидат-студентите ще могат да се запознаят с условията с  университета. Очаква се останалите медицински университети също да въведат тестовото изпитване.
 
ЗДРАВНАТА КАСА ОБМИСЛЯ НОВ ВАРИАНТ ЗА ЛЕКАРСТВАТА НА  ПАЦИЕНТИ С ХЕПАТИТ С
НЗОК започва нови преизчисления на терапията с т. нар. безинтерферонови медикаменти за лечение на хепатит С, като обмисля вариант пациентите да могат да се лекуват с продуктите на различни компании, а не само тези, които са определени за най-евтини. Това съобщи за Zdrave.net подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров.
Новината идва на фона на подадената жалба на пациентски организации срещу т. нар. икономическа целесъобразност на терапия, според която болните трябваше да се лекуват с най-евтините лекарства, последвана и от категоричната позиция на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.
Д-р Петров изтъкна, че предстои среща с фармацевтичните компании. Той допълни, че
гастроентеролозите са разработили много детайлно какви възможни терапии има за всеки генотип за всяка фаза на заболяването. Според него с допълнителните отстъпки, които се очаква да дадат фирмите, цените  на медикаментите ще станат изключително близки. Д-р Петров допълни, че за всеки отделен генотип пациенти са подходящи различен тип лекарства или комбинации от медикаменти.
 
500 ДЕЦА У НАС ГОДИШНО  СЕ РАЖДАТ СЪС СЪРДЕЧНИ УВРЕЖДАНИЯ
Всяка година близо 500 новородени в България се раждат с вродени сърдечни малформации. Това е най-честата причина за смъртност в ранна детска възраст (до 12-месечна възраст), когато не са диагностицирани или лекувани своевременно, показва информация на Асоциация "Детско сърце". Причината е, че уврежданията водят до сърдечна недостатъчност. Децата са със затруднено дишане, увеличен черен дроб и слезка, отоци по долните крайници.
Специалистите обръщат по-голямо внимание на проблема по повод Световната седмица на вродените сърдечни малформации (7-14 февруари). Нейната цел е повече хора да се информират за заболяванията, както и да станат съпричастни към съдбата на хиляди деца, страдащи от тях.