Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.02.2017)
 
ЗАМЕНЯТ ПРЪСТОВАТА ИДЕНТИФИКАЦИЯ С ЕЛЕКТРОННА ЗДРАВНА КАРТА
Отмяна на регистрацията в лечебните заведения чрез пръстова идентификация и замяната й с електронната здравна карта - това ще е един от приоритетите на служебния здравен министър и вицепремиер д-р Илко Семерджиев, стана ясно на първата му пресконференция, информира Zdrave.net.
Той определи въведения от предшественика му Петър Москов начин на отчитане на пациентите в болниците като един от основните конфликтни пунктове  в системата. Д-р Семерджиев представи данни на НЗОК, според които разплатените средства на лечебните заведения през ноември 2016 г. - месецът, през който беше въведен автентификаторът, са по-големи в сравнение с предходния октомври или съответно 137,9 млн. и 137,8 млн. лв. "Няма спестяване на пари", подчерта служебният министър.
В случай, че се стигне до обща позиция за отмяна на системата на пръстова автентификация, ще започне активна работа по въвеждането на електронната здравна карта, стана ясно от думите на служебния здравен министър. "Ние няма да разрушим една система, а ще я заменим с друга и няма да оставим празен вакуум. Необяснимо защо беше направен завой, но ще поправим тази грешка", посочи той.
 
МИНИСТЪР СЕМЕРДЖИЕВ ЩЕ НАДГРАЖДА ЕЛЕКТРОННИЯ ТЪРГ ЗА ЛЕКАРСТВА
Екипът на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев ще работи за надграждане на електронния търг за лекарства. На практика е-платформата бе един от двата пункта в политиката на д-р Петър Москов, заедно със спешната помощ, които поучиха одобрението на д-р Семерджиев, съобщи Zdrave.net.
Конкретно за електронния търг д-р Семерджиев посочи, че ще има приемственост, а не смяна на посоката. "Има грешки, но те не са фатални", отбеляза служебният министър. Все пак той обясни, че процедурата има нужда от надграждане, защото съществува риск при прекомерно дълго фиксиране на цените това да е пречка за влизане на по-евтини медикаменти. "Ние проучваме детайлно процеса и всички допуснати грешки ще бъдат поправени", съобщи той, пояснявайки, че най-вероятно ще има промени в софтуера на платформата.
 
НАЦИОНАЛНИЯТ ЦЕНТЪР ПО ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ
И АНАЛИЗИ ИЗГРАЖДА ТРИ НАЦИОНАЛНИ РЕГИСТЪРА
НЦОЗА изгражда три национални регистъра - на пациентите с редки болести и с диабет, и на източниците на електромагнитни полета в населените места. Те са създадени по проект "Подобряване на контрола и информационните системи за превенция на риска в здравеопазването", съобщи пред журналисти ръководителят на проекта проф. Мишел Израел, информира Zdrave.net.
Регистърът на пациентите с редки болести  ще предоставя възможности за въвеждане и актуализиране на информация за списъка на редките болести, утвърден от Министерството на здравеопазването. Обхватът на регистъра включва въвеждането, актуализацията и поддържането на досиета на пациентите с редки болести и регистриране на всички обстоятелства, свързани с регистрирането на пациента, данните за неговото лечение и резултата от него, възникналите усложнения вследствие на заболяването и други данни, кореспондиращи със заболяването на пациента. Регистърът на пациентите с диабет ще включва медицинските досиета на пациентите, бази данни за лечението на диабета и резултатите от него, за възникналите усложнения вследствие на заболяването и други данни, свързани с диагнозата и пациента. Ще бъдат обхванати пациентите с диабет тип 1 и 2, рисковите семейства с диабетноболно дете, семейства с анамнеза за диабет и др.
Регистърът на източниците на електромагнитни полета е първият по рода си, който ще обхваща всички комуникационни източници на електромагнитни полета в страната, като базови станции за мобилна комуникация, както и други комуникационни предаватели. Регистърът ще предоставя надеждна информация за разположението им  на територията на цялата страна и навременни и достоверни данни за нивата на ЕМП в околната среда. По този начин населението, местните власти и контролните органи ще разполагат с актуална и пълна информация.
 
СПЕЦИАЛИСТИ ИСКАТ СКРИНИНГ НА ТАЛАСЕМИЯ ПРИ БРЕМЕННИ И НОВОРОДЕНИ
Необходим е скрининг на таласемия при бременни и новородени. В случай, че в България се въведе национална програма за диагностика на болестта, държавата ще плаща в пъти по-малко за лечение и проследяване на пациентите,  посочи проф. Георги Михайлов, национален консултант по хематология, цитиран от БТА.
Таласемията е наследствено заболяване на кръвта и се характеризира с нарушено производство на хемоглобин. Според данните на СЗО всяка година се раждат 300 000 деца, които са с тази диагноза. У нас 262 души са с тежката форма на заболяването, а 2,5 на сто или 170 000 у нас са носители на таласемия, допълва БНР.
Експертите са категорични, че ако в България бъде въведена национална програма за диагностика на таласемията, държавата ще плаща в пъти по-малко за лечението и проследяването на пациенти с тежки форми на заболяването. Скринингът трябва да се прилага при деца, навършили една година, при предбрачни двойки и партньори, които обмислят асистирана репродукция, както и при всички хора с фамилна обремененост.