Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.02.2017)
 
НЗОК ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ЗАПЛАЩА ТРЕТА ДЕНТАЛНА ДЕЙНОСТ ПРЕЗ 2017
Националната здравноосигурителна каса ще продължи да заплаща трета лечебна дентална дейност за здравноосигурените лица над 18-годишна възраст, става ясно от   
съобщение в сайта на НЗОК за проекта на Националния рамков договор за денталните дейности през тази година. Проектът предвижда  от 30 септември 2017 г. отчитането на финансово-отчетните документи на изпълнителите на извънболнична дентална помощ да се осъществява само през информационната система на НЗОК, с което отпада необходимостта от представяне на отчетните документи в районните здравноосигурителни каси на хартиен носител.  Ще бъде удължен и срокът за отчитане на изпълнителите на дентална помощ през портала на НЗОК до четвъртия работен ден на месеца, следващ отчетния.
С приетия Закон за бюджета на НЗОК за 2017 г. определените средства за здравноосигурителните плащания за дентална помощ са в размер на 147 000 хил. лева.
 
И ПАЦИЕНТИТЕ СЕ ОБЯВИХА СРЕЩУ ИЗБОРА НА ЛЕЧЕНИЕ НА БАЗА НАЙ-ЕВТИНА ЦЕНА
След като от фармацевтичната индустрия неколкократно се обявиха против избора на лечение на база икономическа целесъобразност с най-модерната терапия на хепатит С, аналогично мнение изразиха и от пациентската общност. Това е станало по време на среща в НЗОК, касаеща промяната на критериите за лечение на хроничните вирусни хепатити. Участие в нея са взели както членове на организациите "ХепАктив" и "Хепасист", така и представители на пациенти, претърпели трансплантация и такива с таласемия, хемофилия, ревматоиден артрит и други, съобщи за Zdrave.net. председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Всички те са изразили становище, че критерият на база най-евтин продукт трябва да отпадне.
"И пациентите, и експертите са категорични, че подобен критерий е безсмислен от гледна точка на това, че цените на терапиите са много близки една до друга. Няма никакъв смисъл от поставянето на подобни ограничения, защото те са лишени от всякаква медицинска логика", изтъкна д-р Хасърджиев. По думите му подобен критерий създава излишни тревоги както сред пациентите, така и сред специалистите, които назначават лечение.
 
ВМА СТОПИ 227 МЛН. ЛВ. ДЪЛГОВЕ ДО 14 МЛН. ЛВ.
Едва 14 млн. са дълговете на Военномедицинска академия към този момент. Това стана ясно по време на Общото събрание на личния състав на болницата, което се проведе днес, съобщи Zdrave.net. Директорът на ВМА ген. проф. Николай Петров представи отчет за дейността на лечебното заведение през 2016 г., както и набелязаните приоритети за 2017 г.
На събранието присъстваха служебният премиер Огнян Герджиков, здравният министър и вицепремиер д-р Илко Семерджиев и военният министър ген. Стефан Янев.
През 2014 г. като директор на ВМА ген. Петров наследи общ дълг от 227.5 млн. лв. (главница и лихви) през 2014 г., като към 31.12.2016 г. сумата е стопена на 14.3 млн. лв.  "След като се справихме с толкова много, ще се справим и с тях", каза ген. Петров на брифинг след края на Общото събрание.
"Всички знаем, че здравеопазването в момента не е в най-цветущото си състояние, но очевидно, че може и по-добре да се управляват нещата. Този модел, който вие сте изработили, който прилагате на практика и дава резултати, ще трябва да се приложи и в другите лечебни заведения, така че да постигнат поне намаляване на дълговете", каза служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Той нарече драстичното стопяване на дълга на ВМА "изключително постижение".