Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.01.2017)
 
ОТ ФЕДЕРАЦИЯТА НА СИНДИКАТИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КЪМ КНСБ НАСТОЯВАТ ДА СЕ ПРЕЦИЗИРАТ ЦЕНИТЕ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ
От Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ настояват да се дефинира нормативно, че в цените на клиничните пътеки на НЗОК са включени разходите за медицинска дейност, а някои други разходи да се финансират от собственика на съответното лечебно заведение. Това се казва в документ на синдиката с искания към кабинета "Герджиков".
"Трябва да е ясно какво съдържат клиничните пътеки и да се извадят от тях инвестиционните разходи, ремонтите, амортизациите, данъците и таксите и те да са за сметка на собственика. В пътеката трябва да са включени само лечебния процес, медикаментите, тока, водата, отоплението, храната и заплатите на персонала", каза пред Zdrave.net д-р Иван Кокалов, председател на ФСЗ към КНСБ.
По думите му не може да се прави икономия от лечебния процес, за да се купува апарат или да се прави ремонт на болницата. "За мен в цената на лечебния процес влизат и храната, тока и водата. Не може да лекуваш един пациент без тези неща, но разходите за тях  трябва да бъдат остойностени, за да е ясно каква част представляват от общия разход", изтъкна д-р Кокалов. Основните разходи според него в клиничните пътеки трябва да са за труда на медиците, медикаментите и медицинските консумативи.
 
Здравният министър Илко Семерджиев:
НИКОГА В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛО ЛИСТА С 4000 ЧАКАЩИ ПАЦИЕНТИ
Листата на чакащите, която формира НЗОК, вече е надскочила четири хиляди души. Това съобщи в интервю за БНР служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, цитиран от Zdrave.net. По думите му това е феномен за системата.
"България беше страна с изключително лесен достъп до здравеопазване, до здравна помощ, а сега от 2016 година ние имаме листа на чакащите и то измерваща се в хиляди хора", коментира той. В тази връзка д-р Семерджиев изтъкна, че приоритет в неговите действия начело на МЗ ще е обръщане на посоката отново към пациента, а не към лимитите.
"Аз от години говоря, че пациентът може да бъде в центъра на вниманието както на лекарите, така и на цялата здравна система, само ако той има право на свободен избор на лекар и лечебно заведение, а органите, които защитават неговите интереси, примерно НЗОК, или плащанията от държавния бюджет, трябва да вървят след избора на пациента", обясни той, като допълни, че в момента съществува обърната посока - пациентът следва неизчерпаните лимити. Тази порочна практика ограничава достъпа на пациентите до качествена медицинска помощ и формира листи на чакащи, смята новият здравен министър.
Междувременно стана ясно д-р Илко Семерджиев, който освен министър на здравеопазването е и вицепремиер по социални политики, е избран от правителството за председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 
ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО  ТЪРСИ МЕХАНИЗЪМ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ВАКСИНИ ЗА 3-ГОДИШЕН ПЕРИОД
Новият екип на Министерство на здравеопазването търси механизъм, с който да се   осигурят ваксините от Задължителния имунизационен календар до края на 2019 г. Това стана ясно от думите на служебния здравен министър и вицепремиер д-р Илко Семерджиев, съобщи Zdrave.net.  Той коментира обявената от МЗ обществена поръчка за доставка на ваксини, публикувана буквално в последния ден от мандата на предшественика му д-р Петър Москов и обясни, че тя ще бъде детайлно проверена.
Поръчката е на стойност 27 326 365 лева с ДДС и е за осем обособени позиции. Предвижда се закупуването на ваксини срещу дифтерия, коклюш, тетанус, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип В и хепатит В. Отделно се планира закупуване на серуми срещу бяс и коремен тиф, както и човешки специфичен имуноглобулин срещу Кримска треска, серум противоантраксен и серум противоботулинов.
Поръчката предвижда договорите с фирмите да бъдат сключени до края на 2017 г.
 
ЗДРАВНИ ЕКСПЕРТИ АЛАРМИРАТ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ ВАРИЦЕЛА И СКАРЛАТИНА
"През последните две години се наблюдава, че броят на заболелите от варицела и скарлатина у нас се увеличава. За момента обаче въвеждането на задължителна ваксина не е необходимо." Това заяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев в сутрешното студиото на телевизия Bulgaria ON AIR.  По данни на Центъра през 2015 и 2016 г. от варицела са преболедували над 60 000 нашенци.  Според специалиста ако броят на заболелите продължи да се увеличава, ще се наложи да се премине към задължително имунизиране на децата срещу варицела.
Варицелата е опасно заболяване, което не е за подценяване. То може да доведе до редица усложнения, ако не се открие на време. Хората над 35-годишна възраст боледуват от него по-тежко, изтъкна проф. Кантарджиев.
 
ОТ СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ ДА ОТПАДНАТ КРИТЕРИИТЕ ЗА БЕЗПЛАТНИТЕ ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЕСЕНЦИАЛНА ХИПЕРТОНИЯ
От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България смятат, че трябва да отпаднат критериите за безплатните монопрепарати за лечение на есенциална хипертония. В интервю за Програма "Хоризонт" на БНР председателят на организацията доц. д-р Любомир Киров изтъкна, че при усложнение пациентът няма да получи безплатното лекарство.
"Ние сме против подобен начин на изграждане на тези критерии, тъй като те са направени, за да бъде ограничен броят на хората, които биха получили тези лекарства. В доста случаи тези заболявания, които се посочват като изключващи се цели, невинаги се дължат на хипертония", обясни д-р Киров.
Сред изключващите критерии са 17 усложнения на сърце и бъбреци.
Доц. Киров каза още, че няма указание как ще се разпише направлението за преглед на 30-годишните жени за рак на маточната шийка. От тази година са осигурени пари по Здравна каса за този вид преглед.