Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.01.2017)
 
КАМЕРИ ЩЕ ЗАСНЕМАТ АГРЕСИЯ СРЕЩУ МЕДИЦИ
Центровете за спешна медицинска помощ ще бъдат оборудвани със системи за видеонаблюдение. Мярката е заложена в "План за изпълнение на приоритетите и постигане на целите на Националния съвет по превенция на престъпността за периода 2016 - 2018 година", съобщи Zdrave.net. Освен в ЦСМП, камери се предвижда да бъдат инсталирани и в лечебните заведения с преобладаваща държавна собственост. Според плана те ще бъдат поставени на "конфликтните" точки в структурите.
Целта на мярката е контрол над посегателствата върху имущество публична собственост, опазване на живота и здравето на работещите в системата на здравеопазването, е разписано в плана. Според него мярката трябва да влезе в сила до 2018 г. Водещата институция за изпълнение на плана ще е Министерство на здравеопазването в партньорство с МВР и ДАНС.
Председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева изрази сериозна доза скептицизъм по отношение на предвидената мярка. Според нея за да се спре агресията над медицинските екипи е нужна най-вече промяна в отношението от страна на пациентите и техните придружители. Според д-р Кателиева много по-ефективни от камерите биха били паник бутони и радиостанции в линейките, които да осигуряват бърза връзка между отделните служби и в случай на нападение на място да се отзовава най-близката патрулна кола.
 
ЧАСТ ОТ КОМПЕНСАЦИИТЕ ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ТАКСИ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ПРЕЗ 2016 Г. ЩЕ БЪДАТ ПОКРИТИ С ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА ТАЗИ ГОДИНА
Част от компенсациите за потребителските такси на пенсионерите, дължими на лекарите за последните месеци на 2016 г., ще бъдат за сметка на бюджета на Министерство на здравеопазването за настоящата година. Това става ясно от писмо на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, изпратено до председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев.
Разликата между 2,90 лв. и 1 лв., който заплащат лицата с право на пенсия за стаж и възраст, се поема от Министерство на здравеопазването чрез трансфер към НЗОК. На практика МЗ плаща със средства от бюджета си за всяка година компенсацията за последния месец на предходната. От писмото на управителя на здравния фонд обаче става ясно, че с пари от бюджета за 2017 г. ще бъдат разплатени средства и за част от октомври, както и за целия ноември.
След проведени разговори с МЗ е установено, че в края на бюджетната 2016 г. исканите средства надхвърлят тези, заложени в бюджета. Поради тази причина, поясняват от касата, са изплатени част от тях, а тези до пълния размер ще бъдат разплатени през настоящата година. Все още не са преведени и средствата за ноември, става още ясно от информацията на управителя на НЗОК. В нея се уточнява, че фондът ще изплати сумите в регламентирания срок до 10 дни след получаването на трансфера от МЗ.
 
РЪСТЪТ НА НОВООТКРИТИ БОЛНИЦИ У НАС СЕ УКРОТИ
През 2016 г. се наблюдава запазване на тенденцията броят на новооткритите болници да не е голям, съобщи Sega.bg. През миналата година са издадени общо 6 разрешения за дейност на нови лечебни заведения, изтъква изданието като се позовава на справка на Министерство на здравеопазването, което издава лицензите. За сравнение през 2015 г. новите болници са били 4, но през 2014 г. техният брой е бил 14.
4 от новите лечебни заведения през миналата година са диализни центрове в Бургас, Русе, Перник и Монтана. Другите две разрешения са за болница за продължително лечение и рехабилитация "Минерални бани - Полски Тръмбеш" и за единствената многопрофилна болница с лиценз през 2016 г. - "Сърце и Мозък" в Плевен. Тя е част от Българския кардиологичен институт от фирмената група на дистрибутора на лекарства "Търговска лига" и както подсказва името, ще е специализирана в кардиологията, кардиохирургията, съдовите болести, неврологията и неврохирургията. Отделно са издадени и 43 разрешения за разкриване на нови дейности към съществуващи структури. През 2015 г.  да били издадени далеч по-малко лицензи за нови дейности в болниците - 27.
От миналата година е в сила Националната здравна карта, която описва потребностите от медицинска помощ в различните области и наличието или липсата на достатъчно легла в съответните специалности. Там, където има пренасищане наопределен вид легла - например хирургични или кардиологични, комисията по здравната карта може да откаже да включи нови подобни легла в картата. Това означава, че съответните здравни заведения няма да могат да кандидатстват за договор с НЗОК. Инвеститорът може все пак да ги разкрие, но трябва да се разчита на друго финансиране.
 
ВСЕКИ ДЕН ПО ЕДНА ЖЕНА В БЪЛГАРИЯ УМИРА ОТ РАК НА ШИЙКАТА НА МАТКАТА
Всеки ден по една жена в България умира от рак на шийката на матката и се диагностицират по три-четири нови случая. Същевременно възрастовата граница за това заболяване пада драстично. Това обяви в предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR Лили Асенова, председател на Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка, съобщи Puls.bg.
"Наистина трябва да говорим ежедневно за здравния риск, а не кампанийно", изтъкна Асенова. Тя гостува в телевизионното студио по повод Европейската седмица, посветена на рака на маточната шийка и неговата превенция. От 2012 г. страната ни има национална програма за първична профилактика, която е насочена към малките момичета и ще продължи до 2021 г., припомни Асенова. Тя допълни, че профилактиката е много важна. "Жените трябва да ходят на контролни прегледи на всеки 6 или 12 месеца, защото този вид рак  обхваща предимно жени в активна възраст - между 20 и 45 години", подчерта Лили Асенова, която е успяла да се пребори със заболяването. "Отговорността за здравето ни е изцяло в нашите ръце. Макар в нашето общество това все още да не е прието, защото ние отиваме на преглед когато вече е много късно", добави председателят на Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка. Според нея е нужно да се работи за повишаване на здравната култура на българина.
 
СПАСИХА 5-ГОДИШНОТО ДЕТЕ, ТРАНСПОРТИРАНО СЪС "СПАРТАН" В "ПИРОГОВ"
Много добро е състоянието на 5-годишното дете, което бе транспортирано от Бургас в София със самолет по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Това съобщи по време на брифинг в "Пирогов" д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия на университетската спешна болница и един от основните лекари, които са участвали в операциите за спасяване на малкия пациент.
Детето беше с варицела, в резултат на която имунитетът му беше сринат и момчето беше с оток на левия крак, който бе довел и до сепсис.
Д-р Стоилов обясни, че функциите на горния и долния крайник на момчето са запазени и то вече е изведено от детската реанимация на "Пирогов". Детето е настанено в отделението по детска коремна хирургия.
 
ГРИПНАТА ЕПИДЕМИЯ ОТМИНАВА
Грипната епидемия отминава. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Повечето от областите вече излязоха от епидемични стойности. Някои пък не можаха да ги достигнат", допълни още той. "Не, че не е имало епидемия и при тях, а просто коледните и новогодишните празници оказаха влияние върху регистрацията", уточни специалистът. По думите му по време на празниците хората са търсели по-малко лекарска помощ и разминаването идва оттам. Д-р Кунчев изтъкна, че сезонната грипна епидемия отминава, както у нас, така и в другите страни на Балканите и в Европа. По думите му вирусът се характеризира с класическите симптоми и протичането на заболяването е било обичайно. Това, което прави впечатление през тази година е по-големият брой на заразените хора в сравнение с предходните години.