Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.01.2017)
 
ОТНОВО ЛИПСВАТ ЛЕКАРСТВА ЗАРАДИ ПАРАЛЕЛЕН ИЗНОС
"Изгодният реекспорт на лекарства в България отново доведе до криза по аптеките. Този път сигналите са за липса на медикаменти за епилепсия. Агенцията по лекарствата вече проверява случая, съобщи Zdrave.net.
Периодично пациенти с различни заболявания сигнализират, че трудно намират дадено лекарство в аптеките. Последният казус е за две лекарства за епилепсия, които според болните, трудно се намират в последната една година. Сигнал за това е подаден в НЗОК, откъдето отговарят, че производителите доставят достатъчни количества. Защо тогава липсват е въпрос, на който няма ясен и категоричен отговор.
Няма регулация, по която държавата да следи т. нар. "паралелен износ", т.е. износът на лекарства към държави, в които те са по-скъпи, а според пациентите в това е разковничето.
"Подозираме, че тези медикаменти се изнасят директно от България и за българския пазар не остава достатъчно количество", коментира председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева, цитирана от bTV.
По неофициални данни паралелният износ на лекарства представлява около 6-7% от пазара у нас. Съвсем грубо това означава около 200 млн. лв. годишно. Дали ще се въведе някаква регулация, предстои да разберем, коментират от телевизията.
 
ОТКРИХА ПЪРВИЯ ЦЕНТЪР ЗА МОЗЪЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА "СВ. АННА" В СОФИЯ
Първият Център за мозъчно -съдови заболявания бе открит в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Анна" в София, съобщи телевизия "Европа".  На официалната церемония присъстваха премиерът в оставка Бойко Борисов и министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов. Негово Светейшество патриарх Неофит освети обновените отделения по урология и неврохирургия.
Директорът на болницата д-р Славчо Близнаков запозна официалните гости и журналистите с функциите на новия център, който на практика е първият от общо четири центрове в цялата страна.  Останалите три  се очаква да бъдат открити в университетските болници "Пирогов", "Свети Георги" в Пловдив и "Св. Марина" във Варна.
"Когато се установи, че даден пациент има мозъчен инсулт, моментално от спешното отделение ще бъде преместен в катетеризационната зала за модерно интервенционално лечение", уточни директорът на "Св. Анна". Клиниката по неврохирургия разполага с три операционни зали. Предстои да бъде открит официално и ангиограф, с който ще се извършват операции и диагностика в случаи на инсулт.
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов подчерта, че финансиране на лечението на сърдечно-мозъчни заболявания, е заложено в програмата на правителството още през 2014 г, тъй като инсултът е една от най-честите причини за смъртност и инвалидизация у нас.
 
ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР В ОСТАВКА Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ:
СЛЕДВАЩОТО РЪКОВОДСТВО НА МЗ ТРЯБВА ДА СТАРТИРА ЕЛЕКТРОННИЯ ТЪРГ ЗА ЛЕКАРСТВА
Следващото ръководство на Министерство на здравеопазването трябва да продължи процедурата по електронния търг за лекарства. Това мнение изрази пред журналисти здравният министър в оставка д-р Петър Москов при откриването на обновените клиники по урология и неврохирургия в УМБАЛ "Св. Анна" в София, съобщи Zdrave.net. Той отново заяви, че обществената поръчка всъщност означава централизирана електронна процедура, която гарантира прозрачност и възможност болниците да достигнат най-ниски цени на медикаментите. Москов припомни и че Комисията за защита на конкуренцията отхвърли искането за спиране на електронния търг за лекарства, за което настояваше една от фармацевтичните компании, и отбеляза, че сега със случая ще се заеме Върховният административен съд.
"Едно от основните задължения на всяка здравна администрация трябва да е да продължи това нещо, защото то означава прозрачност и невъзможност определена фирма с определен директор на болница по определен начин да се договори да купува 20% по-скъпи лекарства", изтъкна д-р Москов.