Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.01.2017)
 
2100 БЕБЕТА ПРОПЛАКАХА ПРЕЗ 2016 Г. В УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ"
2100 деца са се родили в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив през 2016 г. Това отчетоха в Деня на родилната помощ - 21 януари, началникът на клиниката доц. д-р Екатерина Учикова и завеждащата Родилно отделение към клиниката проф. д-р Елена Димитракова.  Те припомниха, че в предходната 2015 г. са се родили 2094 деца.
През 2016 г. са се родили 25 двойки близнаци. Наблюдава се намаляване на броя на невръстните майки на 12-13 години. Най-младите майки в АГ клиниката през миналата година са били 15-16-годишни. Медиците отдават тази положителна тенденция на активната работа на Центъра за семейно планиране в лечебното заведение. Специалистите в него са разяснили на момичета и момчета в тийнейджърска възраст как да се предпазват от нежелана бременност и болести, които се предават по полов път. 
 
МАЛЧУГАНИ ОТ ДЕТСКА ГРАДИНА "КАЛИНА МАЛИНА" ПОЗДРАВИХА ЛЕКАРИТЕ И АКУШЕРКИТЕ В МБАЛ "РАХИЛА АНГЕЛОВА"
Бабин ден - един от най-красивите празници, свързани с религиозната обредност, с благодарността и уважението към хората, споделили с родилката първите мигове от идването на нейната рожба на бял свят, бе тържествено отбелязан в Акушеро-гинекологичното отделение и Неонатологично отделение в МБАЛ " Рахила Ангелова"-  град Перник.
По стара традиция най-младата родилка изми ръцете на д-р Ивайло Лазов, началник на Акушеро-гинекологичното отделение . Присъстващите на тържеството бяха посрещнати с питка и мед, с пожелания за здраве и берекет. Малчуганите от Детска градина "Калина Малина" поздравиха лекарите и акушерките с песни и стихотворения. Приветствие към медиците по случай Деня на родилната помощ поднесе изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Валери Димитров. Той подчерта, че най-голямото признание за техния професионализъм и всеотдайност е предстоящото откриване на изцяло реновираното и ремонтирано отделение. Това ще допринесе за комфорта на майките, техните рожби и ще създаде още по-добри условия за труд на персонала.
Поздрави и подаръци поднесоха Силвия Темелкова - зам.- председател на Управителния съвет на Регионалната колегия на БАПЗГ в Перник, Валентина Страхилова - областен координатор на АБА за град Перник и др.