Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.01.2017)
 
ЦЕНТЪРЪТ ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В СОФИЯ ПОЛУЧИ ПЪРВАТА У НАС ЛИНЕЙКА ЗА НЕДОНОСЕНИ БЕБЕТА
Центърът за спешна медицинска помощ в столицата получи като дарение от "Аксон България" линейка за недоносени бебета. Дарението е на стойност над 75 000 лева. Колата разполага с кувьоз, за да посрещне нуждите на преждевременно родените деца, съобщиха БНР и Zdrave.net.
"Досега недоносените бебета се транспортираха с обикновени линейки. За първи път у нас има специализирана кола за транспорт само на недоносени деца", посочи зам.- министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който присъства на представянето на линейката.
"В областта на неонатологията започваме годината с нещо добро. Линейката не е просто мечта, а необходимост. Трябва да се продължи реализирането на проекта за развитие на спешната помощ и едно от нещата, за които трябва да се работи, е такива реанимобили да се осигурят поне в големите центрове, какъвто за спешна помощ", допълни д-р Шарков. Той изказа своята благодарност към доц. д-р Ралица Георгиева, началник на Клиника по неонатология в СБАЛ по детски болести, както и на д-р Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология.
Статистиката сочи, че всяко десето дете в България се ражда недоносено. Преждевременно родените деца имат нужда от специални медицински грижи и проследяване от широк спектър специалисти - невролог, кардиолог, ортопед, офталмолог, УНГ, пулмолог и други.
 
ЛИМИТИТЕ СА ПАГУБНИ ЗА БОЛНИЦИТЕ
"Крайно време е да се мисли за нов модел на финансиране на лечебните заведения. Досегашният модел е пагубен". Това коментира пред Zdrave.net директорът на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в Габрово и председател на Националното сдружение на областните болници в страната д-р Нели Савчева.
"Аз съм притеснена още с налагането на декемврийските лимити, както и тяхното късно определяне", посочи тя. Здравният портал припомня, в края на декември миналата година стана ясно, че НЗОК настоява лечебни заведения да подписват анекси, с които бюджетите им се орязват средно с 15%.
"Бюджетът за декември ни беше представен с анекс за подписване на 23 декември 2016 г. и беше силно намален - с около 10%", потвърди д-р Савчева. Намаление на средствата е имало и в останалите областни болници и то на фона на сериозната грипна епидемия с тежки усложнения и допълнителните разходи, които лечебните заведения имат заради метеорологичната обстановка в страната.
"Обяснението за недобре планирана дейност отпада абсолютно, защото декември е месец, в който лечебните заведения работят по спешност. При толкова много концентрирани почивни дни няма как да си натрупал надлимитна дейност от зле планирана планова дейност", категорична бе д-р Савчева.
Само за декември натрупаната надлимитна дейност в болницата в Габрово е 62 000 лв. За цялата 2016 година надлимитната дейност там е около 140 000 лв.
"Ако разполагам с тази сума, мога да реновирам едно отделение, което се нуждае от спешен ремонт. Или мога да заплатя отоплението на лечебното заведение за три месеца, или да осигуря допълнителното възнаграждение на колегите за няколко месеца", посочи директорът на МБАЛ - Габрово.

ЛЕДЪТ ПРАТИ 760 ДУШИ В "ПИРОГОВ"
Близо 760 души са преминали през травматологичните кабинети на "Пирогов" само за четири дни, съобщиха от лечебното заведение за Zdrave.net. Заледените улици и тротоари са причина от петък до днес помощ в болницата да са потърсили толкова много хора. 200 души от пострадалите са приети за лечение в болницата за спешна помощ.
Само за последното денонощие потърсилите помощ в спешния травматологичен кабинет на "Пирогов" са 130, като 50 е трябвало да бъдат хоспитализирани заради по-сериозни наранявания. Най-честите фрактури, които отчитат травматолозите, са счупвания в областта на рамото, китката и глезена.
За пореден път от болницата отправиха съвет към хората да ограничат излизането навън, а когато това се налага, обувките задължително да са стабилни, а по-възрастните да ползват помощни средства за по-стабилно придвижване.
 
БРИТАНСКИ УЧЕНИ РАЗРАБОТИХА МЕТОД ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЗЪБНИЯ ЕМАЙЛ
Зъбите могат да бъдат подпомогнати да се възстановяват, така че да нямат нужда от пломби. Това са установили учени от "Кингс колидж" в Лондон, съобщи Би Би Си, цитирана от БНР.
Научен екип демонстрирал, че специфично лекарство помага на клетките в денталната пулпа да запълнят малки дупки в зъбите. Изследователите правили експерименти с мишки, при които биоразградима гъба, напоена с медикамента, била поставена в дупки от 0.13 милиметра. Гъбата постепенно се разтваряла и била заменена от дентин, което излекувало зъба. Изследването е публикувано в "Сайнс рипортс". Учените възнамеряват да експериментират и с възстановяването на по-големи дупки в зъбите.
Професор Пол Шарп от "Кингс колидж" обясни пред Би Би Си, че новият метод за зъбно лечение може да бъде на разположение на пациентите след три до пет години. Това обаче няма да премахне нуждата от зъболекари, защото кариесите все пак ще трябва да бъдат премахвани, за да може зъбът да бъде подложен на възстановяващото лечение.