Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.01.2017)
 
ГРИПЪТ РАЗБОЛЯ БЛИЗО 1 МЛН. ДУШИ У НАС, ПИКЪТ ПРЕДСТОИ
Близо 1 млн. души у нас са се разболели от грип от началото на грипната вълна през октомври 2016 г., информира Trud.bg. Към момента на легло са около 60 хил. българи, но пикът на епидемията тепърва предстои и се очаква да настъпи през втората половина на януари, предупреждават вирусолози. Много от болните развиват усложнения и се стига до хоспитализации.
Грипна епидемия е обявена в почти половината области на страната - София, Бургас, Монтана, Стара Загора, Русе, Пловдив, Хасково, Габрово, Перник, Благоевград, Кюстендил. До края на месеца предстои и другите области у нас да достигнат епидемични стойности.
Въпреки удължаването на ученическата ваканция епидемията не се ограничи, отчитат личните лекари.
"Смятахме, че ваканцията на учениците ще намали броя на заболелите, но дори имаме леко повишение. Щамът H3N2 по-бавно набира скорост, но пък продължава малко по-дълго", коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.
Средната заболеваемост в страната е 178 на 10 000 души, а в София - 149 на 10 000. Тази година мнозина изкарват грипа по-тежко, тъй като основният щам, който върлува в момента, не е бил водещ през последните години и имунитетът към него е отслабнал - става въпрос за мутирал щам на "Хонконг", известен на медиците от 2014 година. Характеризира се с остро начало, висока температура, силно главоболие, болки по мускулите и ставите и голяма отпадналост. Специалисти прогнозират , че е възможно да се разпространи и вирусът "Калифорния", при който също има малки генетични изменения.
 
ЗАТЯГАТ КРИТЕРИИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛНИТЕ ОТ ХЕПАТИТ С
Затягат се критериите, въз основа на които болните от хепатит С ще бъдат лекувани с най-модерната към момента безинтерферонова терапия, която води до пълно оздравяване при 90% от случаите, информира Zdrave.net.
Здравният портал припомня, че още в началото на декември миналата година заместник-здравният министър и член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков е съобщил пред Zdrave.net, че здравната каса готви промяна на критериите, по които ще се изписва биологично лечение, както и на терапията за лечение на хепатит С. Занапред основният принцип на изписване на медикаментите ще е икономическа целесъобразност. На практика това означава, че болните ще се лекуват с най-евтиния медикамент.
За промяна на критериите се заговори още през октомври 2016 г. , когато от касата отчетоха "лавинообразно увеличаване на интереса за прилагане на това лечение" и посочиха, че то изисква "прецизирането във всеки отделен случай, за да не затрудни достъпа до лечение на всички останали пациенти".
Променените изисквания за лечение на болните вече са приети, като са публикувани на сайта на здравния фонд. Те влизат в сила от 16 януари тази година.
От тях става ясно, че например право на безплатно лечение с безинтерферонова терапия няма да имат пациенти, за които не се очаква да живеят дълго заради други съпътстващи заболявания. Същото се отнася и за пациенти със зависимост към алкохол и наркотици, както и такива с тежко бъбречно увреждане.
Променените правила притесниха силно пациентската общност. Малко след като стана ясно, че касата готви нови правила за лечение, няколко пациентски организации излязоха с обща позиция, в която посочиха, че лечението по "икономическа целесъобразност" категорично нарушава правото на пациента да получи лечение съобразно спецификите на основното и придружаващите му заболявания. Безинтерфероновата терапия започна да се реимбурсира от НЗОК от март месец 2016 г.
 
ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ТРУПАТ НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ
Общинските болници продължават да трупат надлимитна дейност. "Бюджетът ни е почти колкото фонд работна заплата". Това заяви пред БНР председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев във връзка с намалените бюджети от страна на НЗОК на редица лечебни заведения в страната средно с 15%, съобщи Zdrave.net.
"Почти всички лечебни заведения научиха бюджетите си на 26, 27 и 28 декември, но вече ги бяха изработили или надработили. Има лечебни заведения, най-вече в Северна България, чиито бюджети са същите, каквито бяха заложени към средата на годината", отбеляза д-р Тотев. Средствата за Казанлъшката болница са орязани с близо 6%, което по думите му е много сериозно намаляване, защото става въпрос за едно от най-големите общински лечебни заведения.
Председателят на Сдружението на общинските болници припомни и увеличаването на минимална работна заплата, което също е допълнителен разход за болниците, тъй като на практика трябва да се увличат възнагражденията на целия персонал. Причината е, че след ръста на МРЗ, който засяга най-ниско платения персонал, заплатите на останалите кадри също трябва да се повишат, за да не стигне до абсурда кадри с различна квалификация да получават приблизително еднакви възнаграждения.
Непълното плащане на изработеното ще постави болниците в невъзможност да заплатят в пълен размер консумативите и лекарствата. Д-р Тотев уточни, че предстои спешна среща на Управителния съвет на сдружението, на която да се направи анализ на ситуацията с оглед на орязаните бюджети.
 
ВЗИМАТ ПО-СТРОГИ МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ИНФЛУЕНЦА СРЕД ПТИЦИТЕ
Областната епизоотична комисия в Кюстендил прие прилагането на допълнителни мерки във връзка с разпространението на вируса на инфлуенца по птиците у нас.
"Сред мерките са свикване на заседания на общинските епизоотични комиси от страна на кметовете на общините в региона, което трябва да се случи до 12 януари т. г. На тези заседания трябва да бъдат набелязани конкретни мерки в зависимост от ситуацията в общината. Забранява се провеждането на изложби, пазари или други събирания на птици",  обясни в интервю за Радио "Фокус" - Кюстендил д-р Емил Гъгнев, началник на отдел "Здравеопазване, хуманно отношение към животните" към Областна дирекция по безопасност на храните - Кюстендил.
Другата мярка е кметовете да контролират спазването на обявените мерки от страна на собствениците на домашни птици - те трябва да отглеждат птиците разделно, да не допускат излизане на птиците на открито, както и да следят да не се осъществява контакт между домашни и диви птици. Предвижда се да се подобрят мерките за биосигурност в птицевъдните обекти, да се въведе изискване за незабавно уведомяване на обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност, да се провеждат информационни кампании за собствениците на домашни птици, ловци, представители на държавните горски и ловни стопанства и други.