Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.01.2017)
 
Д-Р ВАНЬО ШАРКОВ ПРИЗОВА БОЛНИЦИТЕ И СПЕШНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ДА ПРОВЕРЯТ ГОТОВНОСТТА СИ ПРЕДВИД ЗАСТУДЯВАНЕТО
Болниците и спешните центрове да направят проверка на готовността си за работа предвид застудяването. За това се настоява в писмо със специални указания на заместник-здравния министър д-р Ваньо Шарков до Регионалните здравни инспекции и ЦСМП, съобщи БНР.
Директорите на здравните инспекции по райони трябва да проверят плановете за защита при бедствия и заедно с управителите на центровете за спешна помощ и болниците да се подготвят за транспортиране и хоспитализиране на пациенти, нуждаещи се от хемодиализа и на родилки. Шефовете на Бърза помощ да осигурят гориво за линейките и необходимите лекарства и медицински изделия, за да не се стигне до проблеми с оказването на спешна медицинска помощ.
Във връзка с очакваното усложняване на метеорологичните условия в страната от здравното министерство напомниха, че гражданите могат да подават сигнали при необходимост от оказване на спешна медицинска помощ и към денонощните дежурни телефони на ведомството: 02/ 8050 300 или 0888 33 45 45.
 
МЗ СИГНАЛИЗИРА ГДБОП ЗА ФАЛШИВ САЙТ НА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО
Министерство на здравеопазването е изпратило днес сигнал до директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Главен комисар Ивайло Спиридонов с копие до комисар Явор Колев, началник на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП, относно фалшифициране на електронната страница на министерството. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От там уточняват, че сайтът http://livesbloggz.com/fito-balt/bg/minzdrav/ съдържа категорично невярна информация и прави внушения, които са подвеждащи за потребителите и опасни за здравето на гражданите.
Министерство на здравеопазването напомня, че официалният сайт на институцията се намира на интернет адрес http://www.mh.government.bg/bg/.
 
ЗДРАВНАТА КАСА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ОБЕЗПЕЧАВА ТРЕТА ДЕНТАЛНА ДЕЙНОСТ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ
С 147 000 хиляди лева ще разполага Националната здравноосигурителна каса за плащане на дентални дейности през 2017 година. От здравната каса съобщиха, че НЗОК ще продължи да обезпечава финансово трета дентална дейност за пациенти над 18-годишна възраст - практика, чието начало бе дадено на 1 септември миналата година. 
На 4 януари тази година НЗОК и Българският зъболекарски съюз са сключили Договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за денталните дейности между НЗОК и БЗС за 2016 г. С Анекса се определят обеми за дейностите в срока на действие на Националния рамков договор за дентални дейности 2016 г., които подлежат на заплащане от бюджета на НЗОК 2017 г. за периода 1 декември 2016 г. - 31 март тази година. 
Това решение се отнася и за лица над 18-годишна възраст, които са здравноосигурени в друга страна членка на Европейския съюз.
 
ИРЛАНДСКИ ЛЕКАРИ ОТКРИХА НОВ ОРГАН В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
Екип от ирландски лекари класифицираха мезентериума - мембрана, която обгръща червата и ги свързва с коремната стена, като непрекъсната структура и отделен орган, съобщи ЮПИ, цитирана от Дарик.
Досега мезентериумът се смяташе за фрагментирана структура, изградена от много отделни части. Д-р Дж. Калвин Кофи от университета Лимерик обаче установи, че това е един цял орган.
Ако мезентериумът бъде признат за орган, могат да бъдат категоризирани и коремните болести, свързани с него. Като резултат ще бъдат разработени методи за по-малко инвазивни операции, усложненията могат да намалеят, пациентите да се възстановяват по-бързо.
Според д-р Кофи науката за този орган трябва да бъде обособена в медицината също като гастроентерологията, неврологията и колопроктологията.
 
Канадски учени предупреждават:
ЖИВЕЕЩИТЕ ДО ГОЛЕМИ ПЪТНИ АРТЕРИИ СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ДЕМЕНЦИЯ
Изследване показа, че хората, които живеят в близост до шумни пътища са предразположени към деменция. Това съобщи Би Би Си, цитирана от 24 часа.bg.
Около 11% от страдащите от това заболяване обитават домове в близост от 50 метра до главен път. Експертите, които в продължение на 11 години са наблюдавали 2 милиона души в Канада, твърдят, че замърсяването на въздуха и натовареният трафик вредят на мозъка. Почти 50 милиона души по целия свят страдат от някакъв вид деменция.
Рисковите фактори за заболяването са сведени до възраст, генетика, пол, диабет от втори тип, тютюнопушене, липса на физическа активност и нездравословно хранене.  Според учените замърсяването на въздуха и изгорелите газове могат да доведат до мозъчна патология, което с течение на времето може да увеличи риска от деменция.