Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.01.2017)
 
ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА КОНТРОЛ И ЛЕЧЕНИЕ НА РОТАВИРУСНИТЕ ГАСТРОЕНТЕРИТИ В БЪЛГАРИЯ 2017 -2021 ГОДИНА
Ротавирусните гастроентерити в България са сериозен здравен проблем за децата в ранна възраст. Това сочат резултатите от целенасочени изследвания, извършени от пет университетски болници и Националната лаборатория по ентеровируси на Националния център по заразни и паразитни болести. Преобладаваща част от заболелите са деца на възраст от 6 до 23 месеца, съобщиха от правителствената информационна служба. 
Превенция на заболяването може да се осъществи чрез въвеждането на ефективна профилактична програма за прилагане на ротавирусни ваксини, чрез която да се постигне предпазване от умерено тежки и тежки форми на ротавирусен гастроентерит. От януари 2013 г. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва включване на ротавирусните ваксини в националните имунизационни програми, като част от комплексна стратегия за контрол на диарийните заболявания чрез подобряване на профилактиката и лечението.
Направеният ситуационен анализ относно повсеместното разпространение на ротавирусите налага изводи, които потвърждават необходимостта от разработване и изпълнение на Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България, което е в съответствие с националната здравна стратегия (2014-2020) и препоръките на СЗО. С приемането на програмата България изпълнява препоръките на СЗО като осигурява публични средства за провеждане на специфична профилактика на подлежащи на имунизация с ротавирусни ваксини деца, като основната целева група са децата от 6 седмична възраст.
 
ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЩЕ ФИНАНСИРА ВАКСИНИТЕ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА НА МАТОЧНАТА ШИЙКА ДО 2020 ГОДИНА
През  2012 г. Министерство на здравеопазването заедно с Националната здравноосигурителна каса и общопрактикуващите лекари разработи  механизъм за обхващане на целеви групи от населението с HPV ваксини. Те бяха осигурени с публични средства по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2012 - 2016 г. Правителството реши тази програма да продължи и за периода 2017 - 2020 година, съобщи информационната служба на Министерския съвет. 
Програмата дава възможност на родителите да получат достоверна медицинска информация за рака на маточната шийка и методите за профилактика, да направят информиран избор за провеждането на имунизацията на своята дъщеря и не на последно място, след консултация с медицински специалист да изберат вида на прилаганата ваксина, осигурена с публични средства. Така държавата в лицето на Министерство на здравеопазването гарантира правото на гражданите за достъпно здравно осигуряване, медицинска помощ и профилактика като не вменява задължения, а дава правото на избор на пациента, респективно неговият настойник и се разходват толкова средства, колкото са приложените дози ваксини.
Необходимите средства за изпълнението на Програмата са за сметка на утвърдения бюджет за съответната година на Министерство на здравеопазването. Запазва се механизмът на финансиране на разходите за ваксини и дейността по поставянето им от НЗОК чрез трансфер на средства от Министерството на здравеопазването, което вече е заложено в Закона за бюджета на НЗОК за 2017 г.
В Източна Европа смъртността от РМШ е над два пъти по-висока, отколкото в останалите части на Европейския регион, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО). В сравнителната европейска статистика, България се нарежда на място, близко до това на най-неблагополучните страни с трайна възходяща тенденция на показателите за заболеваемост и смъртност. По данни на Националния център за обществено здраве и анализи, регистрираните жени с рак на маточната шийка в страната са 412,1 на 100 000 жени за 2015 г. в сравнение с 401,9 на 100 000 жени през 2014 г. Всеки ден в България една жена умира от рак на маточната шийка, а нови три случая на заболяването се диагностицират.
Профилактичните HPV ваксини са най-новото постижение на съвременната медицина в контрола на раковите заболявания чрез средствата на ваксинопрофилактика, изтъкват специалисти. Те притежават над 90% ефикасност по отношение превенцията на предракови изменения и РМШ.
 
БЪЛГАРИ ОТКРИХА НАЧИН ЗА БОРБА СЪС СТЕРИЛИТЕТА
Българско откритие има потенциал да реши разрастващия се в национален и световен мащаб проблем със стерилитета сред мъжете и жените. Наши студенти по генно инженерство са спечелили през ноември международно състезание по синтетична биология в Бостън, по време на което са представили своя разработка, съобщи Trud.bg. Българският проект е влязъл в съревнование  с 300 други проекта на учени от "Оксфорд", "Кеймбридж" и "Бъркли".
Българският екип е успял да копира способностите на микрооганизъм (бавноходка) да оцелява при екстремни условия като температурни амплитуди, пълна липса на въздух и вода, радиация. Според изследователите това може да се приложи при криопротекция на яйцеклетки и сперматозоиди при хората, за да се запазят клетките за размножаване. Друго важно приложение на разработката е създаването на сухи ваксини, които ще могат да се съхраняват по-дълго време от досегашните в температурните граници между -50 и +50 градуса по Целзий.
Копираните способности на бавноходката са били пренесени в нашата бактерия лактобацилус булгарикус, като по-този начин тя е станала още по-издръжлива и устойчива на оцеляване.
Бавноходките са микроскопични безгръбначни организми. Развиват се без проблем при много широк диапазон на условията в околната среда. Представители на един от многото им видове - Acutuncus antarcticus, са преживели и дали потомство след 30-годишна хибернация. При попадане в благоприятни условия те възвръщат жизнените си функции.
 
СТУДЪТ КРИЕ РИСКОВЕ ЗА ХОРАТА СЪС СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Студът има неблагоприятен ефект върху пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Това каза в предаването "Преди всички" на БНР председателят на Дружеството на кардиолозите в България проф. д-р Арман Постаджиян.
"Нашето тяло е свикнало на една зона на температурен комфорт, която е между 19 и 20 и 22 градуса. Всяка рязка температура, било то в посока надолу или нагоре, извежда организма ни извън подобна зона на комфорт", обясни специалистът. Той предупреди, че рязкото смъкване на температурите с около 10 градуса може да провокира мозъчен инсулт и миокарден инфаркт. Причината е, че периферните съдове се свиват с цел да се запази температурата в организма, но това води до покачване кръвното налягане и съсирваемостта на кръвта, което крие здравни рискове за хора с хронични сърдечни заболявания. 
Проф. Постаджиян посъветва хората, които вземат лекарства за кръвно налягане да коригират дозировката си, тъй като тя е различна през лятно време и зимно време. Той припомни, че по време на празници често пъти се прекалява с храната, солта и алкохола, което има неблагоприятен ефект върху здравето.