Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.12.2016)
 
ВАС ОТМЕНИ МЕДИЦИНСКИЯ СТАНДАРТ ПО УРОЛОГИЯ
Върховният административен съд отмени медицинския стандарт по урология, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.
Делото бе заведено от ЦЗПЗ, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Българската болнична асоциация.
"Липсата на мотиви към проекта за приемане на оспорената наредба осуетяват възможността да бъде извършен съдебен контрол за нейната законосъобразност", отбелязват от ВАС и посочват, че непубликуването на мотиви към проекта за нормативен акт препятства възможността и правото на заинтересованите лица за предоставяне на адекватни и обосновани предложения и становища. Междувременно от здравното министерство коментираха, че стандартът е приет по времето, когато министър на здравеопазването беше д-р Таня Андреева, но уточниха, че ще го обжалват. Решението подлежи на обжалване пред 5 членен състав на ВАС
 
ПАЦИЕНТИ СЕ ОБЯВИХА ПРОТИВ НОВИТЕ ПРАВИЛА ЗА ТЕРАПИЯ С БИОЛОГИЧНИ ЛЕКАРСТВА
Пациенти заявиха категорична позиция срещу променените правила за лечение с биологични лекарства, приети от Надзорния съвет на НЗОК. В писмо, адресирано до премиера в оставка Бойко Борисов, здравните власти и омбудсмана, няколко пациентски организации изказват сериозни опасения заради изменените критерии за лечение.
"Лечението по "икономическа целесъобразност" категорично нарушава правото на пациента да получи лечение съобразно спецификите на основното и придружаващите го заболявания. Подобен подход води до разхищения на публични финансови средства от други социални фондове и съдейства за увеличение на инвалидността в страната", заявяват от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит, Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев, Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит, както и Сдружението на пациентите с хепатит "ХепАктив". Те са категорични, че само комисия от лекари с опит в лечението на тези заболявания трябва да има правомощията да определя терапевтичната стратегия за пациентите, а не Надзорният съвет към НЗОК, който не е медицинска структура.
 
ГЕРМАНСКА ПРИНЦЕСА ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД ДАРИ МЕДИЦИНСКО ОБОРУДВАНЕ НА УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА В БУРГАС
Германска принцеса от български произход дари 40 тона медицинско оборудване на УМБАЛ Бургас. Общото му количество е буквално един ТИР, съобщи Zdrave.net. Дарението включва 30 обикновени болнични легла и 6 специални интензивни легла за реанимация, инвалидни колички, пациентски шкафчета, велоергометър, дефибрилатор, ЕГК апарат, перфузори и инфузионни помпи, ларингоскоп, концентратор на кислород, столове за чакалня и др. То вече е разпределено между отделенията по реанимация, кардиология, неонатология, неврология, родилно, двете детски отделения, неврохирургия и спешно отделение.
Дарението на д-р Теофана Аладжова фон Саксен - Катте пристигна дни преди Коледните празници. То е събрано от болници в Германия, а цялата процедура по събирането и транспорта е организирана от принцеса фон Саксен.
Дарителката e дъщеря на известния финансист и първи и последен въpхoвeн кoмиcap пo cтoпaнcкитe въпpocи в Цapcтвo Бългapия дo 9 ceптeмвpи 1944 г., вeликoтъpнoвeцa Пeтъp Алaджoв. Пo вpeмe нa комунистическата влacт ceмeйcтвo Алaджoви e изceлвaнo двa пъти, нo бaщaтa ycпявa дa зaминe зa Гepмaния и ce ycтaнoвявa в Мюнхeн, а впоследствие прибира семейството си.
Teoфaнa зaвъpшвa oбpaзoвaниeтo cи в Мюнхeн, a пo-къcнo ce oмъжвa зa пpинц Хepмaн фoн Сaкceн и тaкa cтaвa пpинцeca нa Сaкcoния. Сега живее в Берлин. В последните няколко години тя е изпратила повече от 63 тира с медицинско оборудване от Германия за български болници.