Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.12.2016)
 
НЗОК С НОВИ ПРАВИЛА ЗА СКЪПИТЕ ЛЕКАРСТВА, КОИТО ПЛАЩА
Очертава се дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от малко над 50 милиона лева. Затова надзорът на институцията е решил да затегне контрола над най-скъпите лекарства, за които НЗОК плаща, съобщи Credoweb, позовавайки се на bTV.
Прави се опит да се ограничат разходите чрез промяна на правилата за изписване на биологичните лекарства, като например тези, с които се лекуват пациенти с ревматоиден артрит. Лекарите ще предписват "икономически най-целесъобразната" за здравната каса терапия. Това обаче може да не е най-подходящият медикамент за пациентите, се изтъква в репортаж на телевизията.
Според анализ на касата разходите й за този тип лекарства непрекъснато нарастват. За миналата година са били малко над 72 млн. лв., а за тази се очертава да са с 11 млн. лв. повече. При много от пациентите обаче не се проследяват резултатите и ефективността от лечението.
Пациенти и лекари твърдят, че са необходими други мерки, а не изписване на най-изгодното като цена лекарство за касата.
Очаква се дупката в бюджета на здравната каса да се запълни с пари от резерва и от преизпълнение на приходите. Близо 27 млн. лв. за аптеките за ноември ще бъдат платени чак през януари. Същото ще се случи и с почти 26 млн. лв. за онколекарствата в болниците.
 
Според Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители:
ПРОМЕНЕНИТЕ КРИТЕРИИ ЗА БИОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕ РИСКУВАТ ЗДРАВЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ
Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM) изказа силни опасения от промяната на критериите за изписване на биологични лекарствени продукти и безинтерферонови терапии за лечение на хепатит С, съобщи Zdrave.net.
"Икономическата целесъобразност се поставя пред медицинската експертиза и европейските и български терапевтични ръководства, без да се вземат предвид спецификите при лечението на отделните пациенти", се посочва в позиция на ARPharM, изпратена до ръководството на НЗОК и председателя на Надзорния съвет.
От ARPharM предупреждават, че финансовата стойност на терапията, а не медицинската преценка на компетентния лекар, става водеща при избора на лечение. Допълнително се рискува здравето на пациентите, тъй като освен по терапевтичен ефект, лекарствата се различават по профилите си на безопасност и взаимодействие с други химични субстанции, както и по противопоказанията, които имат, заявяват от асоциацията. Пренебрегва се фактът, че медикаментите с различно INN от една терапевтична група не са взаимно заменяеми и изборът на лекаря не може да се вменява по административен път, което да рискува най-добрия терапевтичен изход за пациента.
 
ПТИЧИЯТ ГРИП СТИГНА И БЪЛГАРИЯ
Констатирани са три първични огнища на птичи грип (инфлуенца по птиците) у нас - в областите Видин, Враца и Пловдив. Това заяви зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Петя Петкова на извънредна пресконференция, информира Puls.bg.
През последните месеци епизоотичната обстановка в Европа по отношение на птичия грип е доста усложнена. Само в рамките на месец и половина в Австрия, Германия, Дания, Италия, Унгария, Франция, Швеция, Швейцария, Холандия, Хърватска и Румъния има констатирани случаи на инфлуенца по птиците. Затова Европейската комисия подчертава необходимостта от бдителност на компетентните органи.
Всички болни и възприемчиви птици в откритите огнища са унищожени и труповете им са обезвредени по начин, който гарантира унищожаването на вируса. Извършена е и дезинфекция в засегнатите стопанства.
Д-р Петкова заяви, че на този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. "Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша прахът с перата, при пряк контакт на хората със заразени птици", обясни експертката. Като превантивна мярка тя посочи, че е важно фуражите да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините, които се използват за изхранване на птиците.
 
ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В БУРГАС ПРИЕ РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ТЕРЕН ЗА СГРАДА НА ЦСМП
Общинският съвет в Бургас прие решение за предоставяне на терен за сграда на Центъра за спешна медицинска помощ, в района на УМБАЛ - Бургас, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас.
Министерство на здравеопазването е бенефициент по Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020", за изпълнение на голям инвестиционен проект, свързан с обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудването в системата на спешната помощ на територията на цялата страна. Изграждането на нова сграда за осъществяване дейността на ЦСМП-Бургас ще реши един дългогодишен проблем, свързан с нуждата от работни помещения за администрацията и екипите на центъра за осъществяване на дейността им по осигуряване на своевременна спешна медицинска помощ в дома и на местопроизшествие, осигуряване на спешен амбулаторен прием, експресна диагностика и необходимото лечение в спешно приемно отделение.
 
МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ НАПРАВИ КОЛЕДЕН ПОДАРЪК НА ПАЦИЕНТИ И ЛЕКАРИ
Сигурно чудо може да се нарече подаръкът, който Медицински университет - Пловдив дари на Клиниката по кардиология в Университетска болница "Св. Георги": последен модел ехокардиограф General Electric Vivid E95, единствен досега в България, съобщи Credoweb. "Апаратът ще се използва за образна диагностика при сърдечно-съдови заболявания. Ние лекуваме пациенти от цяла Южна България", обясни проф. д-р Федя Николов. Достатъчно е пациентите да са насочени от личния лекар, за да бъдат изследвани на новия ехокардиограф.
"Освен технологичните центровете и обектите, които купихме тази година, това е поредното постижение, с което можем да се гордеем - сподели ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Стефан Костянев. - Знаете моите принципи: инвестирай там, където си най-силен. Мисля, че Катедрата по кардиология и Клиниката по кардиология са едни от най-добрите в нашия университет и в болницата."
Изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Георги" проф. д-р Карен Джамбазов. благодари на ръководството на МУ - Пловдив.