Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.12.2016)
 
АБСОЛВЕНТИ ОТ 9 СПЕЦИАЛНОСТИ НА МЕДИЦИНСКИ КОЛЕЖ "СОФИЯ" ПОЛУЧИХА ДИПЛОМИТЕ СИ
238 абсолвенти на Медицински колеж "Йорданка Филаретова" към Медицински университет - София взеха дипломите си днес. Официалната церемония се състоя в зала "Максима" на Университета по архитектура, строителство и геодезия в столицата. Церемонията започна с въвеждане на знамето на Медицинския колеж под звуците на българския национален химн. Прозвуча и студентският химн.  
Випускниците бяха от 9 специалности -  "Медицински лаборант", "Рентгенов лаборант", "Зъботехник", "Рехабилитатор", "Помощник-фармацевт", "Инспектор по обществено здраве", "Медицинска козметика", "Масажист с увредено зрение" и "Медико-социални грижи.
"Скъпи абсолвенти, вярвам, че ще покажете на практика всичко, което успяхте да научите тук в продължение на три години. Не се отказвайте пред изпречилите се трудности, а ги приемете като възможност за развитие".  С тези думи се обърна към колежаните директорът на МК "Йорданка Филаретова" проф. д-р Вихрен Петков (дм). Да работят с висок професионализъм, човешка топлота и в екип, пожела на младите специалисти ректорът на Медицински университет - София проф. д-р Виктор Златков (дм).
"Скъпи абсолвенти, професиите, които сте избрали, изискват много знания и умения, дисциплина, любов и всеотдайност към хората, които Ви се доверяват. Работата е трудна и отговорна. Но повярвайте ми, че огромните усилия и умората, които ще съпътстват вашето ежедневие, ще отстъпят назад, когато видите благодарните очи на хората, на които сте помогнали", обърна се към младите хора в залата председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Тя връчи на проф. Вихрен Петков Поздравителен адрес от името на Управителния съвет на БАПЗГ. 
Д-р Пенчо Пенчев прочете Поздравителен адрес от името председателя на Българския Червен кръст д-р Христо Григоров. Поздравителни адреси изпратиха деканът на Факултета по обществено здраве към МУ- София проф. д-р Цекомир Воденичаров (дмн), директорът на Медицинския колеж във Варна проф. д-р Димитричка Близнакова (дм),  кметът на София Йорданка Фандъкова и др.  Сред официалните гости бяха проф. Магдалена Александрова (дм) - заместник-декан по учебната част на Факултета по обществено здраве към МУ - София, проф. д-р Божидар Йорданов (дм) - зам-декан по международна интеграция и обучение на английски език на Факултета по дентална медицина в МУ- София, Мила Китова - директор сестрински грижи на Сити Клиник Груп и  др. В залата присъстваха много преподаватели, родители, приятели и близки на абсолвентите.  
 
Фармацевти настояват:
НЗОК ДА ПОЕМЕ НАД 25% ОТ ЛЕКАРСТВАТА НА ВСИЧКИ ХИПЕРТОНИЦИ
Здравната каса да поеме над 25 на сто от лекарствата за високо кръвно, а не само на 100 процента препаратите за есенциална хипертония. Само по този начин ще може да се помогне на хората с най-масовото заболяване. Под тази идея се обедини инициативният комитет от магистър- фармацевти от 6 региона в страната по повод широко оповестената информация от Министерство на здравеопазването, че вече ще се поема напълно безплатно лечението на пациентите с есенциална хипертония.
В момента НЗОК заплаща само най-евтината монотерапия и то на болните без усложнения, а от години се изнасят данни, че в България пациентите плащат над 50 на сто от стойността на лекарствата.
За третото тримесечие на 2016 г. с диагноза есенциална хипертония  по здравна каса са лекувани 178 245 болни и за тях е изразходвана сумата от 2 219 481 лева. С диагноза хипертонично сърце със застойна сърдечна недостатъчност лечение са получили 132 874 души и са разходвани 1 540 153 лв. Най-много средства - 9 577 896 лв. са изразходвани за болните с диагноза хипертонично сърце без застойна сърдечна недостатъчност, които са 740 57. Общо групата болни, които са ползвали фонда, са 1 056 236 и са изразходвали 13 402 176 лева, посочиха аргументи в защита на исканията си фармацевтите. Според тях експертите ва МЗ трябва да се погрижат за повишаване на здравната култура на населението още от учебната скамейка, както и да се акцентира върху  здравната профилактика - здравословно хранене и спорт. Фармацевтите припомниха и препоръката на експерти от Световната банка към правителството за въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за лекарствата.
 
ВСЕКИ ДЕН У НАС 8 ДУШИ ПРАВЯТ ОПИТ ДА СЕ САМОУБИЯТ
В България всеки ден се извършват най-малко 8 опита за самоубийство, а всеки десети опит е успешен. Това съобщи директорът на Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) доц. д-р Христо Хинков на пресконференция днес, информира Zdrave.net.
"Ние се опитваме да оборим мита, че безпаричието и социалните проблеми водят до бум на самоубийствата. Нашите данни категорично показват, че личните, семейните, емоционалните проблеми са много по-често срещана причина за опит за самоубийство", изтъкна доц. Хинков.
Всеки втори опит за самоубийство в България е свързан с конфликти в семейството. Причината при 43% от хората, опитали да сложат край на живота си, са проблемите в най-близкото им обкръжение. Сред главните конфликти най-чести са тези между съпрузите и родителите, следвани от тези с децата и роднини. Втората по честота причина за самоубийствените опити са психичните разстройства (12% от регистрираните случаи), следвани от несподелена любов (8%) и тежко телесно страдание (7%). Финансовите проблеми са на шесто място (4%), а заради загуба на работа на живота си посягат 1-2% от всички, опитали да се самоубият.
Според социалния статус най-често опитват да се самоубият безработните, следвани от пенсионерите и работещите. Смъртността от самоубийства представлява 0,6% от общата смъртност за миналата година.
Мъжете умират 3 пъти по-често, отколкото жените, въпреки че жените правят повече опити. Най-висока е смъртността в Североизточния регион на България - 12 умирания на 100 000 население. Най-ниска е в Северозападния регион - 6 умирания на 100 000 население, сочи статистиката.
Чрез проекта "Подобрени услуги за психично здраве" на НЦОЗА, подкрепен от Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, от центъра целят да ограничат опитите за самоубийства в България с 10%. Според психиатъра Захари Зарков това ще се постигне чрез повишаване на знанието в обществото за тревожността и депресията, които са в основата на извършените опити за самоубийство, както и чрез обучение на личните лекари.

6000 ОНКОБОЛНИ ДЕЦА В ЕВРОПА УМИРАТ ЗАРАДИ ЛЕЧЕНИЕ С МЕДИКАМЕНТИ ЗА ВЪЗРАСТНИ
6000 деца в Европа умират годишно от онкологични заболявания, защото се лекуват с медикаменти за възрастни. В 50% от случаите лекарствата за възрастни не помагат на децата. Това съобщи депутатът в Комисията по обществено здраве в Европейския парламент Искра Михайлова, цитирана от Dariknews.bg.
Повечето изследвания в областта на здравеопазването и изработването на медикаменти в ЕС са насочени към възрастната група от населението за хронични заболявания. Тежките заболявания и смъртността при децата обаче са факт, затова е необходимо разработването на специализирани лекарства, които да имат ефект при децата, коментира Михайлова.
Едва 10% от децата с тежки и онкологични заболявания имат достъп до нови, експериментални лекарства в процес на клинични изпитвания, от които биха могли да се възползват. Освен това много видове ракови заболявания при децата не се срещат при възрастните. Именно затова е необходимо да се разработят, изследват и прилагат лекарства, предназначени специално за деца.
 
КОЛЕДНО ПАРТИ НА РАДОСТТА СЕ СЪСТОЯ В МЕДИЦИНСКИ КОМПЛЕКС "Д-Р ЩЕРЕВ"
В Медицински комплекс "Д-р Щерев" се проведе трогателно коледно парти на децата, родени след първите животоспасяващи вътреутробни операции в България, съобщиха от лечебното заведение. За първи път на едно място се събраха десетките малчугани, които получиха шанс за живот и днес радват своите родители благодарение на успешните операции на плода, извършени за първи път у нас от ръководителя на Отделението по фетална медицина в медицинския център д-р Петя Чавеева в екип с проф. Атанас Щерев, информира Puls.bg.
"Стараем се да внедряваме в България най-съвременните методи на лечение. Днес на празника поканихме и специалисти от други лечебни заведения, участвали в подобряването на здравословното състояние на спасените деца след раждането им, за да изразим благодарността си от възможността да работим екипно за развитието на медицината в България и да достигнем до радостния миг да виждаме тези прекрасни семейства, сбъднали мечтата си да имат свое бебе", каза по време на събитието д-р Петя Чавеев Тя представи пред събралите се родители, деца, медии и колеги естеството на процедурите, които са дали шанс да се роди дългоочаквано бебе. 
Най-малките участници в тържеството получиха специални подаръци. те се снимаха със Снежанка и Дядо Коледа до Елхата на радостта, която беше украсена с изпратени от щастливите родители биберони, чорапчета и лигавници.