Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.12.2016)
 
ПРЪСТОВИЯТ ИДЕНТИФИКАТОР ЩЕ БЪДЕ ТЕСТВАН В 15 ПРАКТИКИ НА СЕМЕЙНИ ЛЕКАРИ ПРЕЗ 2017 Г.
Пръстовият идентификатор няма да бъде въведен в първичната извънболнична помощ от началото на следващата година. Вместо това той ще се тества пилотно първоначално в три, впоследствие - в още три, до общо 15 практики на общопрактикуващи лекари, информира Zdrave.net.
Паралелно ще започне и тестване на електронни рецепти и консултации.
Споразумение за това е постигнато на среща на 12 декември т. г. между представители на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, здравното министерство и НЗОК. В срещата са взели участие зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков, управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов, екипът, работещ по електронното здравеопазване и представители на екипа, който поддържа електронната система за пръстова идентификация, информираха от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България.
Според НСОПЛБ въвеждането на системата в ПИМП като механизъм за ограничаване на евентуални злоупотреби със средства не може да бъде задоволителен аргумент, предвид факта, че бюджетът на първичната извънболнична помощ е 6,4% от здравноосигурителните разходи на НЗОК. От сдружението изтъкват и факта, че пръстовата идентификация няма широката подкрепа на пациентите., което може да доведе до "непредвидими и нежелани последствия в цялата система на здравеопазване и особено в нейната основа - ПИМП".
 
САМО ЕДИН ОТ ПЕТИМА С ТРЕВОЖНО РАЗСТРОЙСТВО ТЪРСИ СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОМОЩ
Всеки пети човек е преживял някакво психично разстройство. Само един от петима души, които страдат от тревожно разстройство, се обръщат към специалист,  изтъква пред в. "Труд" д-р Захари Зарков от отдел "Психично здраве" на Националния център за обществено здраве. Той уточнява, че стресът е сред основните причини, които провокират тревожните разстройства, каквито са паниките и фобиите.  Според данните от последното проучване "Епибул" сред хора на възраст от 18 до 36 години, сега  психични разстройства се срещат много по-често, отколкото в по-далечното минало.
Тревожността е естествен спътник при предстоящи предизвикателства или в необичайна ситуация. Когато обаче тревогата стане постоянна и безпричинна, се превръща в проблем, обяснява специалистът. Физическите симптоми на тревожността са изпотяване, замайване, сърцебиене, главоболие, колебания в кръвното налягане. Трудното концентриране, необяснимият страх, че ще се случи нещо лошо, раздразнителността, затварянето вкъщи също са знак за тревожност. Разновидностите на тревожните разстройства са много: паническо, посттравматично, натрапливо, генерализирано тревожно разстройство, социална фобия, агорафобията и др.
 
ДЕТСКИТЕ ПСИХИАТРИ У НАС ДА ПОД КРИТИЧНИЯ МИНИМУМ
Детските психиатри в България са крайно недостатъчни. Това става ясно от Националната програма за психично здраве за периода 2017 - 2023 г., публикувана от Националния център за обществено здраве, съобщи Zdrave.net.
В нея се посочва, че броят на специалистите с призната специалност по детска психиатрия у нас са едва 26 и те са неравномерно разпределени. Тези показатели поставят България на последно място в Европа.
В момента с проблемите на детско-юношеската възраст се занимават специалисти в няколко центъра - София, Варна, Русе, Пловдив, Търговище, Кюстендил и Плевен, които обаче нямат устойчива координация помежду си. Стационарни легла има само в София, Варна и Търговище. Липсват и програми за интервенции по типични за детско-юношеската възраст проблеми като хранителни разстройства, ранен детски аутизъм, разстройства на развитието, проблеми в нервнопсихичното развитие, поведенчески и емоционални разстройства и други. Основната причината за това отново е недостигът на специалисти в тази област, подчертават създателите на програмата. Те залагат на разработване на областни програми за създаване и развитие на детско-юношеската психиатрична помощ, както и разкриването на дневни психиатрични отделения за деца и младежи с психични разстройства във всяка област на страната. Тези отделения ще осигуряват консултиране и дневни психиатрични грижи без откъсване на децата от обичайната среда на живот и ще работят координирано с регионалните системи на здравеопазването, образованието и социалните грижи, предвижда програмата.
 
НИСКОВЪГЛЕХИДРАТНАТА ДИЕТА НЕ БИВА ДА СЕ СПАЗВА ПОВЕЧЕ ОТ 6 МЕСЕЦА
Ново изследване доказа, че липсата на въглехидратите в нашето меню е по-ефективният вариант за намаляване на теглото, отколкото ограничаването на мазнините, пише 24chasa.bg, позовавайки се на в. "Дейли Мейл". От друга страна нисковъглехидратната диета не се препоръчва за спазване повече от 6 месеца, тъй като след този период метаболизмът на човешкия организъм се забавя.
Проучването се базира на хора, избягващи този тип храна, в продължение на половин година. Техните резултати са неоспорими, но след прекрачването на прага от 6 месеца, може да се стигне до сериозни последствия, предупреждават лекари
Анализът обръща внимание на зависимостта между намаляването на въглехидратите и прекомерната консумация на месо. В бъдеще и двете биха могли да повишат риска от появата на рак или да доведат до по-ранна смърт, поради увеличаване на кръвното налягане, глюкозата и холестеролът. Експерти съветват преди предприемането на диета, всеки да се посъветва със специалист и да съобрази своя хранителен режим с индивидуалните си показатели.