Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.12.2016)
 
КВАЛИФИКАЦИОННИ СТЕПЕНИ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ ЗНАНИЯТА, УМЕНИЯТА И КОМПЕТЕНТНОСТИТЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Професионалното развитие на всички професионалистите по здравни грижи у нас ще се отразява в квалификационни нива. Те ще удостоверяват придобити знания, умения и компетентности, усвоени в рамките на продължаващото медицинско обучение или придобита специалност в системата на здравеопазването за период от пет години. Това е залегнало в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, който бе приет днес от народните представители.
"Приетите промени ще мотивират професионалистите по здравни грижи да стават по-добри и да се развиват в кариерата", убедена е Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Тя изтъкна, че периодичното усвояване на нови знания и умения ще помогне на членовете на БАПЗГ да бъдат в крак с новостите в медицинската наука и технологии и да утвърждават добрите практики в работата си.
 
ЗАПОЧНАХА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА НОВ НАЦИОНАЛЕН РАМКОВ ДОГОВОР
Експерти от Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са започнали преговори за нов Национален рамков договор за 2017 г. Очаква се преговорите да бъдат финализирани към края на месец януари, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).
След последните промени в Закона за здравното осигуряване, НРД влиза в сила от 1 април на годината, за която е подписан. Ако не бъде подписан, остава в сила действащият от предишната година.
В момента се наблюдава известен правен хаос, поради това, че НРД за 2016 г. не беше подписан. По закон трябва да е в сила Националния рамков договор за 2015 г. Законът дава право на НЗОК да допълни действащия рамков договор, ако има влезли в сила изменения на нормативната уредба. НЗОК обаче издаде изцяло нов, "служебен" рамков договор. Така в момента има два действащи нормативни акта - НРД за 2015 г. и служебният НРД, в които част от текстовете се повтарят, а други са различни, припомнят от ЦЗПЗ.
Интригата около Националния рамков договор за 2017 година е в това дали двете страни ще се споразумеят за пръстовите отпечатъци. Последните станаха причина да не се подпише Националният рамков договор за 2016 г. ВАС отмени използването на пръстови отпечатъци в лечебните заведения, но решението още не е влязло в сила, припомнят от ЦЗПЗ. От Центъра коментират още, че ако съдът не се произнесе окончателно до края на март 2017 г., Българският лекарски съюз отново ще бъде изправен пред дилемата дали да подписва НРД 2017.
 
БУЛНОЗО РАЗКРИ СПЕЦИАЛНА РУБРИКА ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ ВАКСИНИТЕ
Управителният съвет на Българската асоциация за превенция и контрол на нозокомиални инфекции (БулНозо), воден от желанието си да е в помощ на специалистите по контрол на инфекциите и провокиран от нарастващата антиваксинална вълна в страната, въведе нова рубрика на сайта си (www.bulnozo.org): "Ваксините -основно средство за контрол на заразните болести". Изкореняването на човешката вариола, елиминацията и ограничаването на такива заразни заболявания като полиомиелит, морбили, конгенитална рубеола, неонатален тетанус, хепатит В и др. в света са безспорно резултат от създаване и поддържане на високо ниво на имунната прослойка (колективния имунитет) на обществото, подчертават специалистите от БулНозо. Те изтъкват, че добрите резултати се постигнати благодарение на   интегриране на ваксините в имунизационните календари на почти всички страни-членки на Световната Здравна Организация (СЗО) и повишаването на имунизационния обхват.
За съжаление постигнатите глобални успехи (отсъствието на тежки, животозастращаващи и инвалидизиращи заразни заболявания) са причина да се намали бдителността на обществото и дори на част от медицинската общност, изтъкват от БулНозо. Те споделят безпокойството си, че започва да се оспорва необходимостта от провеждане на рутинните имунизации по календар и същевременно се преекспонира риска от нежелани ваксинални реакции от лица, които нямат необходимата компетентност и познания. Отказът от имунизации води до натрупване на възприемчиви (неимунни) контингенти и повторното възвръщане на болести, позабравени в развитите западни общества, предупреждават експертите.
 
ПРЕГЛЕЖДАТ УЧЕНИЦИ ЗА ГРЪБНАЧНИ ИЗКРИВЯВАНИЯ
Днес стартира кампанията "Защото здравето има значение" , която е насочена към  превенция на гръбначните заболявания в българските училища, съобщи Zdrave.net. Бяха прегледани ученици от столичното 88-мо СОУ "Димитър Попниколов", където декларации за съгласие са попълнили родителите на 92-ма четвъртокласници. Ако бъдат открити гръбначни асиметрии или конкретни предпоставки за промяна на правилното телодържане, лекарите ще дадат препоръки за решаването на този проблем. по време на кампанията ще бъдат прегледани ученици в още 5 столични училища - 55-то СОУ "Петко Каравелов", 22-ро СОУ "Г. С. Раковски", ЧСОУ "Свети Георги", ЧСОУ "Дрита" и 85-то СОУ "Отец Паисий". Продължават разговори за включване и на други училища от цялата страна. Всички резултати ще бъдат достъпни до родителите със специален код за достъп, който те ще получат попълвайки декларации за съгласие, уточняват организаторите.
 
КОЛЕДЕН БАЗАР В СОФИЯ СЪБИРА СРЕДСТВА ЗА НЕДОНОСЕНИ ДЕЦА
"Подари мъничко вълшебство" - този надслов ще премине Благотворителният Коледен базар в подкрепа на недоносени деца, съобщиха организаторите от Фондация "Нашите недоносени деца". Всеки, който иска да помогне може да посети Сердика център в събота, 17 декември 2016 г.
На базара ще бъдат изложени ръчно изработени бижута, авторски картини, изделия от текстил, прежда, дърво, метал и глина, играчки, оригинални лакомства и много други.
Средствата от благотворителното изложение ще се използват за построяването на семеен център за комплексна помощ и подкрепа на недоносени деца и на техните семейства. Финансирането е необходимо за обзавеждане и закупуване на терапевтични играчки и материали за работа с деца, компютърна техника и мултимедия за провеждане на семинари и обучения на родители на недоносени бебета.
В центъра ще бъдат създадени условия преждевременно родените деца да развият пълния си потенциал с помощта на експерти по ранно детско развитие, психолози, логопеди и много други специалисти.
 
МЗ КОРИГИРА ПРАВИЛАТА ЗА ПАКЕТИРАНЕ НА ИЗПОЛЗВАНИ ОПАКОВКИ ОТ ОНКОЛЕКАРСТВА
Промени при пакетирането на използвани опаковки от онколекарства предлага здравното министерство, съобщи Zdrave.net.  Причината, която налага изменението, са постъпили предложения относно неяснота в разпоредбата на Наредба 28 в случаите на прилагане на различни методи, позволяващи използване на цялото количество лекарствен продукт за системно лечение на злокачествени заболявания. Съгласно посочената разпоредба, използваните първични опаковки на лекарствените продукти се пакетират и запечатват ежедневно в номериран жълт прозрачен плик от фармацевт, работещ в аптеката, като в един плик се поставят не повече от 10 броя опаковки.
При прилагане на различни методи, позволяващи и използване на цялото количество лекарствен продукт, първичната опаковка следва да бъде пакетирана и запечатана след изчерпване на количеството лекарствен продукт, което може да не е в рамките на един ден. В тази връзка се предлага при прилагане на такива методи, пакетирането и запечатването да се извършват в деня на пълното изчерпване на лекарствения продукт от първичната опаковка при спазване на одобрения в кратката характеристика на лекарствения продукт срок на годност и Правилата за добра фармацевтична практика.