Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.12.2016)
 
РЪКОВОДСТВОТО НА УМБАЛ "СВ. МАРИНА" НАГРАДИ МЕДИЦИНСКИТЕ ЕКИПИ, ПОМОГНАЛИ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ХИТРИНО 
Ръководството на УМБАЛ "Св. Марина" - Варна оцени високо достойното професионално поведение на 48 свои служители - лекари, медицински сестри, санитари и административен персонал, мобилизирани при жестокия инцидент в Хитрино на 10  декември 2016 г., съобщи Zdrave. net. Изпълнителният директор на болницата проф. д-р Валентин Игнатов изказа благодарности за безупречното изпълнение на служебните задължения и награди всеки един от тях за бързата реакция, своевременните и точни действия при извънредната ситуация и осигуряване на болнично лечение на пострадалите лица, при което е показан висок професионализъм и е защитен авторитетът на лечебното заведение.
Председателят на БАПЗГ Милка Василева изпрати благодарствени писма от името на Управителния съвет и на членовете на Асоциацията до д-р Атанас Атанасов, изпълнителен директор на МБАЛ Шумен,  до  полк. д-р Ивайло Въжаров, началник на МБАЛ-Варна към ВМА и до проф. д-р Валентин Игнатов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Марина" за високия професионализъм и всеотдайната работа на медицинските екипи по спасяването и лечението на тежко пострадалите в огнения ад в Хитрино. 
Благодарствено писмо от БАПЗГ получи и директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Шумен д-р Илиян Илиев за бързата и адекватна реакция на дежурните медицински екипи от ЦСМП-Шумен и спешния филиал "Венец", които първи отидоха на мястото на инцидента и оказаха първа медицинска помощ на пострадалите. 
 
РУСЕНСКАТА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ОБРАЗУВА ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО ЗА ЗАРАЗЕНАТА С МАЛАРИЯ КРЪВ
Русенската Окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за проявена небрежност във връзка със смъртта на 80-годишен мъж, на когото бе прелята заразена с малария кръв, съобщи Zdrave. net. Прокурорите са се самосезирали от репортажа за заразената кръв в предаването  "Господари на ефира", излъчен по Нова телевизия.
Разследването е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел в Окръжна прокуратура - гр. Русе. Предстои извършване на множество следствени действия, между които и изготвяне на експертизи за установяване причината за смъртта и евентуална връзка с неправомерно поведение на лице, упражняващо лекарска професия, уточняват от прокуратурата.
В същото време от МБАЛ - Русе, където през ноември т. г.  бе извършено опасното кръвопреливане,  изпратиха съобщение до медиите, в което пише: "След извършени проверки от проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести, д-р Николай Андреев - директор на Националния център по трансфузионна хематология, от Районната здравна инспекция - Русе, и от Изпълнителната агенция по лекарствата на РБ, се установи, че смъртта на пациента в Специализирана болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Димитър Граматиков" - Русе, не е причинена от малария".
 
БОЛНИЦИ СЪДЯТ НЗОК ЗА НЕКОРЕКТНО РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ПАРИ ОТ НАДСЪБРАНИ ЗДРАВНИ ВНОСКИ
Болници са завели дело срещу НЗОК в Софийския Административен съд. Това стана ясно днес по време на пресконференция на Националното сдружение на частните болници, Българската болнична асоциация, Българския лекарски съюз и Центъра за защита на правата в здравеопазването, съобщи Credoweb.bg. Жалбата е по повод решение на Надзорния съвет на здравната каса, с което се дават близо 50 млн. лв. за лекарства. Сумата е от надсъбрани здравни вноски.
Председателят на Българската болнична асоциация д-р Иван Маджаров коментира, че подобно действие на Надзора на НЗОК нагнетява напрежението в сектора. Той припомни, че повечето болници в страната имат надлимитна дейност за милиони левове, неразплатена от здравната каса, като не малка част от извършената дейност е за спешен прием на пациенти. По думите му, не е редно при това положение центърът на здравната система да се измества към лекарствата.
Председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев уточни, че жалбата в съда е подадена от 14 лечебни заведения от София и Пловдив. Той допълни, че и други болници са изявили желание да се включат в делото, като част от тях са общински.
 
ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ПРЕРАЗГЛЕЖДА НЯКОИ ПРОТИВОАЛЕРГИЧНИ ИНЖЕКЦИИ
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започна преразглеждане на някои лекарства за инжекционно приложение при лечение на тежки, бързо развиващи се алергични реакции, информира Zdrave. net, позовавайки се на съобщение на Изпълнителната агенция по лекарствата.
Обхванатите от този преглед лекарства съдържат кортикостероида метилпреднизолон като активна съставка. Те също така съдържат като допълнителна съставка и лактоза (млечна захар), в която може да има следи от белтъците на кравето мляко. Това от своя страна би могло да окаже влияние на лечението на острите реакции при малък брой силно чувствителни пациенти, алергични към тези протеини. В тези случаи е възможно реакцията към лекарството да бъде объркана с влошаване на първоначалното състояние на пациента, и така да се стигне до приложение на допълнителни дози от същото лекарство, посочват от ИАЛ.
Преразглеждането е инициирано след докладване на случаи с пациенти, алергични към белтъците на кравето мляко, които са били лекувани с тези лекарства.
Предстои EMA да направи оценка на наличните данни за риск от алергична реакция към самото лекарство и да прецени дали има необходимост от предприемане на мерки за намаляването му до минимум.
Алергията към белтъци на кравето мляко засяга малък процент от населението (от двама до 50 на 1000 човека) и не трябва да се бърка с непоносимостта към лактоза, която е съвсем отделно заболяване, обясняват специалисти.