Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.12.2016)
 
ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ СА СЪПРИЧАСТНИ КЪМ БОЛКАТА НА ЖИТЕЛИТЕ ОТ ХИТРИНО
Днес, в Деня на национален траур за жертвите на огнения ад в шуменското село Хитрино, професионалистите по здравни грижи са съпричастни с болката на жителите от Хитрино. Огненият взрив на влаковата композиция с цистерни с течно гориво отне живота на 7 души, а 29 тежко пострадали бяха приети за лечение в МБАЛ- Шумен, УМБАЛ "Св Марина" и Военноморска болница - Варна. Животът на мнозина бе спасен благодарение на бързата реакция на пожарникарите и спешните екипи от Филиала за спешна медицинска помощ "Венец" към ЦСМП - Шумен.
Председателят на БАПЗГ Милка Василева отправя благодарност към лекарите и всички професионалисти по здравни грижи от медицинските екипи, които бяха и са ангажирани със спасяването на пострадалите в тежкия инцидент.
Председателят на БАПЗГ се обръща с благодарност както към членовете на Асоциацията така и към всички хора, които станаха доброволни кръводарители в това тежко изпитание за цялата нация. Хиляди хора продължават да изпращат дарителски есемеси на цена от 1 лев на краткия номер 1466, обявен от БЧК. С решение на Управителният съвет на БАПЗГ бяха дарени средства за пострадалите в Хитрино по сметката, обявена от Българския Червен Кръст:
IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк
Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България
 
ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСНА 10 МЛН. ЛВ. ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ В ХИТРИНО
Правителството предостави 10 млн. лв., чрез преструктуриране на разходи от централния бюджет, за преодоляване на последствията от инцидента на територията на община Хитрино на 10 декември т. г. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
По бюджета на Министерството на труда и социалната политика са осигурени 5 млн. лв. С тях чрез фонд "Социална закрила" ще се финансират целеви социални програми за населението на общината, по предложение на община Хитрино. Отделно по бюджета на община Хитрино са предвидени 5 млн. лв. за изграждане, възстановяване, реконструкция и ремонт на общинска собственост, включително инфраструктура.
Около 800 пакета с храни за хората от Хитрино са подготвени за раздаване със съдействието на социалното министерство, съобщи за Радио "Фокус" председателят на БЧК Христо Григоров.
Общопрактикуващият лекар на Хитрино д-р Веска Димитрова ще обслужва пациентите си в медицински пункт, разкрит в село Върбак. Създадена е необходимата организация от Районната здравно-осигурителна каса аптеките да отпускат на жителите на Хитрино необходимите лекарства и консумативи без представяне на рецептурни книжки.
169 души дариха кръв през почивните дни в Отделението по трансфузионна хематология в Шумен за пострадалите в Хитрино. В понеделник до обед доброволните кръводарители бяха 36. Това съобщиха за Радио "Фокус"-Шумен от болничното заведение. Над 200 души дариха кръв във Варна, съобщи здравният министър в оставка Петър Москов.
Днес от МБАЛ- Шумен изписаха двама от пострадалите при взрива край Хитрино, други шестима остават на лечение. Пострадали има и във ВМА - Варна и УМБАЛ "Св. Марина" - Варна.
 
НАД 50 СТУДЕНТИ ОТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ВАРНА ДАРИХА КРЪВ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ В ХИТРИНО
Министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов и заместник-министърът д-р Ваньо Шарков посетиха Медицински университет-Варна и се срещнаха със студенти, които дариха кръв за пострадалите при жестоката авария в Хитрино, съобщи Zdrave.net.
Над 50 бъдещи медици от МУ-Варна, празнуващи студентския празник, дариха кръв през уикенда за пострадалите хора в Хитрино. Министрите изказаха благодарности към българските и чуждестранни студенти, а по-рано днес на брифинг в УМБАЛ "Св. Марина" д-р Петър Москов благодари и на всички български граждани, които се включиха в кръводарителската акция в различни градове в страната.
Министър Москов се обърна към студентите с думите: "Християнските постъпки, и изобщо постъпките от добро сърце са нерационални и не ви носят нищо. Ако успеете да запазите това, което ви е накарало да дарите кръв, ще победите, защото винаги добрите хора побеждават накрая. Благодаря ви от името на премиера, от името на всички екипи в болниците, които благодарение и на вас помагат на хората в момента. Искам да сте страшно горди с учителите си, които реагираха в тази ситуация изключително професионално. Много ви благодаря!"
Д-р Москов изказа своето одобрение от работата на екипите на Спешна помощ около инцидента в Хитрино предаването "Събуди се" по Нова Телевизия. По думите му в подобни моменти си проличават две неща: дали държава с отделните ? системи има възможност да реагира, както и дали обществото може да извади от себе си чувството за солидарност и за подкрепа.