Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (9.12.2016)
 
92-МА АБСОЛВЕНТИ ОТ МЕДИЦИНСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА СУ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" ВЗЕХА ДИПЛОМИТЕ СИ ДНЕС
На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" 92-ма абсолвенти от Медицинския факултет към университета взеха дипломите си днес. Сред тях са 23 медицински сестри, 21 специалисти по рехабилитация и ерготерапия и 48 лекари. "Освен знанията и моженето в професията, много важно е да имате и да пазите доверието на вашите пациенти", обърна се към младите медицински специалисти деканът на факултета проф. д-р Любомир Спасов, д.м. Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, дфн, също поздрави абсолвентите и подчерта, че са избрали една наистина достойна и уважавана професия. Той изрази увереността си, че всички те ще намерят своето достойно място в професията, тъй като са много добре подготвени по време на обучението си. Залата избухна в бурни ръкопляскания, когато проф. Герджиков обяви Випуск 2016 за завършен.
Поздравление към абсолвентите отправи председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, който изтъкна, че младите хора са избрали професия, в която да служат на другите. Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева изтъкна колко необходими са днес на България медицински специалисти и изрази увереност, че абсолвентите ще намерят своята професионална реализация в родината си.
Дипломите си випускниците получиха лично от ректора на СУ проф. Анастас Герджиков. Стана ясно, че във випуска има 12 отличници.  Екипите на Университетска болница "Лозенец" са харесали много от завършващите медицинските сестри и са ги поканили на работа при тях Това обясни главната медицинска сестра на болницата Снежана Ранчова. 
Церемонията завърши с "Многая лета" в изпълнение на световноизвестния български бас Борис Христов. На тържеството присъстваха много преподаватели, родители и приятели на абсолвентите.
 
КАМПАНИЯТА "ДАРИ КАПАЧКА - СПАСИ ЖИВОТ" НАБИРА СКОРОСТ
Кампанията "Дари капачка - спаси живот" привлича все повече поддръжници. Целта й е чрез събиране и рециклиране на пластмасовите капачки да се закупи кувьоз за Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Отделението разполага с достатъчно кувьози, за да помага на недоносените бебета, но постоянната им експлоатация налага честа подмяна, съобщи Zdrave.net.
Досега в кампанията са се включили над 20 училища и детски градини в Бургас. Десетки са фирмите и хората, които подкрепят и помагат на кампанията. Капачки за УМБАЛ Бургас изпращат жители от всички краища на страната. Една от последните пратки е чак от град Костенец. От Дома за възрастни хора с увреждания от село Малко Шарково също изпратиха събрани капачки.
 
ДЕТСКАТА ОНКОХЕМАТОЛОГИЯ ВЪВ ВАРНА ЩЕ БЪДЕ ПРИСЪЕДИНЕНА КЪМ ЕВРОПЕЙСКА ПРОГРАМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА С БОЛЕСТТА НА ХОДЖКИН
Детската онкохематология в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна с ръководител доц. д-р Валерия Калева ще бъде присъединена през 2017 г. към европейската програма EuroNet-Paediatric Hodgkin's Lymphoma (EuroNetPHL) за лечение на деца с Болестта на Ходжкин, съобщи на сайта си Медицинският университет във Варна. През миналата седмица водещи европейски специалисти в областта на детската онкохематология от Германия посетиха лечебното заведение с цел експертна оценка на условията на работа в клиниките по детска онкохематология, нуклеарна медицина, лъчетерапия и патоанатомия.
С присъединяването към програмата ще бъде установена трайна професионална колаборация на Клиниката по детска онкохематология в УМБАЛ "Св. Марина" с европейския референтен детски лимфомен център в Гисен, Германия.
Програмата EuroNetPHL действа от 2007 г. в Европа и включва детски центрове, в които се лекуват деца с Болестта на Ходжкин и отговарят на определени критерии. Интердисциплинарният екип немски специалисти, който посети варненската болница, е инициатор на проекта, а целта му е осъвременяване и уеднаквяване на диагностичните критерии и терапевтичните практики при деца с Болестта на Ходжкин.
 
15 БОЛНИЦИ СЪДЯТ ЗДРАВНАТА КАСА ЗАРАДИ НЕПЛАТЕНА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ ЗА 2016 Г.
15 лечебни заведения за болнична помощ внесоха обща жалба в Административния съд заради неплатената надлимитна дейност за 2016, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на Националното сдружение на частните болници.
Основанието за жалбата е решение на Надзорния съвет на НЗОК от 21 ноември 2016 г. С него се отпускат над 50 млн. лв. от преизпълнението на здравноосигурителни вноски за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни. Болниците апелират към съда да отмени решението и да издаде задължителни указания към НЗОК да нареди изплащане на пълната дейност за лечение на здравноосигурени пациенти в болница, след като има свободни средства за други пера.
"Вярваме, че само с общи усилия ще успеем да постигнем адекватното заплащане на извършената и отчетена от лечебните ни заведения дейност. Чрез тази обща жалба ние заявяваме, че няма да приемем умишленото ощетяване на болници и пациенти, защото ако не се обединим сега, рискуваме през 2017 г. финансовите рестрикции срещу нас да бъдат още по-драстични и незаконни", категоричен е председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев.