Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (8.12.2016)
 
НЗОК ЩЕ ДОГОВАРЯ ОТСТЪПКИ ЗА НОВО ЛЕКАРСТВО, САМО АКО СЕ РЕИМБУРСИРА В 8 СТРАНИ ОТ ЕС
Разширява се кръгът от европейски страни, в които даден нов медикамент трябва да се реимбурсира от здравен фонд, за да може НЗОК да договоря отстъпки за него за българските пациенти. Това става ясно от решение на Надзорния съвет на НЗОК, взето на заседанието от 1 декември, с които се правят нови промени в Наредба 10 на Министерство на здравеопазването, съобщи Zdrave.net. От здравния портал припомнят, че  през пролетта на тази година в наредбата изрично е записано, че не се сключват договори за отстъпки за медикамент, ако той не се заплаща с публични средства в поне пет държави членки на Европейския съюз.
С решението си от 1 декември надзорниците разширяват броя на страните, в който даден медикамент трябва да се реимбурсира, като те трябва да са поне осем от общо 25 разглеждани. Държавите са разделят на две групи- такива с висок Брутен Вътрешен Продукт на глава от населението и съответно такива, които са с под средния БВП. Така, за да може НЗОК да започне да договаря отстъпки за ново лекарство, то трябва да  е достъпно за пациентите в поне три държави от групата с висок БВП, но и в още пет от тези с нисък БВП. Страните от първия списък са Люксембург, Великобритания, Холандия, Белгия, Финландия, Франция, Австрия, Германия и Ирландия, а от втория - Румъния, Латвия, Хърватска, Унгария, Естония, Полша, Словакия, Литва, Чехия, Гърция, Словения, Португалия, Испания, Дания, Италия и Швеция. В мотивите към предложеното изменение се посочва, че разделянето на двете групи държави е с цел да бъдат обхванати страни с различия в покупателната способност на населението. По този начин се гарантира достъп не само до ефективни, но и до стойностно-ефикасни лекарствени продукти, аргументира се още промяната.
 
Д-Р АНГЕЛ КУНЧЕВ: ИМА ГРЕШКА НА ЕКИПА ПРИ СЛУЧАЯ СЪС ЗАРАЗЕНАТА С МАЛАРИЯ КРЪВ
Има грешка от страна на екипа при случая със заразената с малария кръв, която бе прелята на български пациент, който впоследствие почина. Това заяви пред Нова Телевизия Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев във връзка със случая на дарената и прелята кръв от студент от Камерун, който е бил диагностициран с малария преди години.
Случаят беше оповестен от предаването "Господари на ефира" и по него вече тече проверка, която да установи причините за смъртта на възрастния русенец, припомни  Zdrave.net.
"От чисто медицинска гледна точка нещата са ясни - човекът е преболедувал преди малко повече от две години от малария. Имал е данни за това, че е боледувал от малария. Имало е и предупреждение, че той не е подходящ за кръводаряване. Посочил го е в съответния доклад, който се попълва преди да се даде кръв. Само че това не е било съобразено от екипа, който взима кръвта", обясни д-р Ангел Кунчев. "Хубаво би било дарителят не само да напише, че е болен, но и да заостри вниманието на екипа към това", отбеляза той. На няколко пъти специалистът подчерта, че случаят е изолиран и не би следвало да се отрази на доверието в кръводаряването у нас. Д-р Кунчев допълни, че по казуса има назначена комисия от министерство на здравеопазването и намекна, че  процедурата около кръводаряването може да бъде допълнена. В момента дарената кръв се изследва за хепатит С, В, сифилис и ХИВ. Една от обсъжданите промени ще е анкетният лист, който се дава на чужденци, да бъде на английски език, съобщи още д-р Кунчев пред БНТ.
 
МЗ УТВЪРДИ ПРОГРАМА ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА РОТАВИРУСНИТЕ ИНФЕКЦИИ
Министерството на здравеопазването е утвърдило програма за профилактика на ротавирусните инфекции, която се очаква да стартира през 2017 г. Това обяви подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева по време на Десетата Национална среща по проекта "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика", която се състоя днес в  зала "Изток" на Народното събрание. "Това решение е изключително важно, защото НЗОК изразходва много средства за лечението на заболявания", изтъкна Кръстева. На форума стана ясно, че в момента у нас с държавно финансиране работят 125 здравни медиатори в 113 общини на страната. Председателят на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата" проф. д-р Ивайло Търнев, който е инициатор за създаването на медиаторската здравна мрежа у нас, припомни, че преди 10 години здравните медиатори са били едва 13. Той изтъкна просветителската дейност на медиаторите за повишаването на здравната култура на ромската общност, както и тяхната роля да убеждават хората в неравностойно положение за ползите от задължителната ваксинопрофилактика, добрата лична хигиена,  доверяването на личния лекар, безопасен секс и семейно планиране. Проф. Търнев изтъкна, че Мрежата ще продължи да разчита на партньорството на Министерството на здравеопазването и изказа надежда по-бързо да бъде приета нормативната база за работа на медиаторите. Той подчерта, че не навсякъде кметовете съдействат на здравните медиатори.
Ваня Абаджиева от Националната мрежа на здравните медиатори представи резултати от първия етап (2012-2015г.) на международния проект "Заедно за по-добро здраве", който се осъществява съвместно от България, Румъния, Унгария и Словакия и с финансовата подкрепа на фармацевтична компания "ГлаксоСмитКлайн". Целта на проекта е да създаде устойчива мрежа от здравни медиатори в тези държави, които да допринесат за ограничаване и профилактика на инфекциозните и полово предаваните болести, намаляване нивата на  детската смъртност сред уязвимите групи от ромски произход чрез постоянно обучение на здравните медиатори и разширяване на дейностите за здравна профилактика сред населението. През втория етап на проекта, който ще продължи до 2018 г., като участничка се е включила и Сърбия, уточни Абаджиева. Здравните медиатори от страните участнички периодично се срещат и обменят ценна  информация за добри практики.
На срещата в парламента своя опит споделиха здравни медиатори от различни градове у нас.  Участие взеха Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кънчев, председателят на Комисията по здравеопазване в парламента Даниела Дариткова, зам.-социалният министър Деница Сачева, зам.-председателят на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпросите към Министерския съвет Георги Кръстев и др.
 
ПО ДАННИ НА ЕВРОСТАТ: БЪЛГАРИЯ ВОДИ В КЛАСАЦИЯТА ПО БРОЙ НА ПУШАЧИТЕ
България е на първо място в ЕС по брой на пушачите над 15-годишна възраст, сочат данните на Евростат. 34,7 % от българите над 15-годишна възраст пушат. На второ място се нарежда Гърция с 32,6 процента, съобщи нова телевизия, позовавайки се на БТА. Най-малко са пушачите в Швеция - само 16,7%, а предпоследното място се заема от Великобритания със 17,2%.Най-сериозен е проблемът с пасивното пушене в Гърция, където близо две трети от населението ежедневно вдишват цигарения дим на други хора. Това поставя страната на първо място в Европейския съюз по рискове за здравето, причинени от пасивно пушене, отбелязва Евростат.
По данни на европейската статистическа служба 64,2 % от гърците са изложени ежедневно на цигарен дим в затворени помещения. На второ място по този показател е Хърватия с 44,7 на сто, а трета е България с 40,5 процента. В другия край на класацията са Швеция, която защитава най-добре населението си от пасивно пушене, и Финландия, съответно с 5,9 и 6,3 на сто.