Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (5.12.2016 )
 
БЪЛГАРИЯ Е НА ПРЕДПОСЛЕДНО МЯСТО ПО БРОЙ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, СОЧИ ДОКЛАД ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ЕВРОПА ПРЕЗ 2016 Г.
Новото издание на "Поглед върху здравеопазването в Европа 2016" на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) разсейва мита, че в България лекарите са на свършване, пише 24chasa.bg, позовавайки се на "Дойче веле". Оказва се, че по брой на лекарите на 1000 души население България заема седмо място в Европа, непосредствено след страни като Швеция и Германия. По съответния показател за медицинските сестри обаче положението е отчайващо - страната е на предпоследно място в Европа. Още по-неблагоприятно за българските пациенти е съотношението 1:1 между лекари и медицински сестри, последните от които масово напускат страната. Средният показател за съотношението между лекарите и медицинските сестри в Европа е 1:3 .
В доклада е отбелязани и, че в България е регистринана най-високата в Европа преждевременна смъртност, причинена от неинфекциозни болести, сред хората в активна икономическа възраст. Годишно около 17 000 български граждани на възраст между 25 и 64 години приключват твърде рано жизнения си път. С 410 преждевременни смъртни случая на 100 хиляди души население (над два пъти повече отколкото средно за ЕС) България за жалост държи още един черен рекорд. Тази осезаема загуба за все по-дефицитната работна сила в българската икономика се равнява на ежегодната загуба на повече от 2500 потенциално продуктивни човекогодини на всеки 100 хиляди българи.
България и Румъния са рекордьори по дял от населението, което не плаща здравни вноски, сочи още изследването По тази причина над една трета от нуждаещите се от лечение български граждани при нужда могат да се обърнат единствено към екипите на "Бърза помощ". Здравноосигурените българи също не се радват на адекватни медицински грижи. Над половината от разходите за здравеопазване в страната се покриват от самите пациенти - независимо, че те отделят от доходите си за здравно осигуряване. Едва 23% от стойността на изписваните лекарства и медицинските изделия (изкуствени стави, стентове и др.) в България се поемат от публични източници, като Здравната каса и застрахователните компании. За сравнение: в ЕС публичните разходи за медикаменти и консумативи покриват две трети от стойността им, а в Германия, Люксембург и Нидерландия този дял е дори над 80%.
 
ТРИМА ОТ ДЕСЕТ БЪЛГАРИ СТРАДАТ ОТ ХИПЕРТОНИЯ
Най-разпространеното хронично заболяване у нас е хипертонията. Това стана ясно от проучване на Националния статистически институт, част от Европейското здравно интервю, което се провежда сред страните-членки от ЕС. Целта на изследването е да сравни здравния статус, начина на живот и ползването на здравни услуги от населението в Евросъюза.  Изследването е проведено в периода октомври 2014 - януари 2015 година сред 8 839 лица на възраст над 15 години.
Близо 30% от участвалите в проучването посочват, че имат хипертония, като заболяването е по-разпространено сред жените, отколкото сред мъжете. При лицата над 65-годишна възраст относителният дял на тези с високо кръвно налягане достига 68.3%.
Съпоставяйки данните  със същото изследване от 2008 г. се наблюдава значителен ръст в разпространението на това заболяване както сред мъжете (с 32%), така и сред жените (с 30.4%). Сравнението по възраст показва повишение на дела на хипертониците над 45-годишна възраст.
На второ място сред наблюдаваните хронични заболявания и здравни проблеми са уврежданията, засягащи долната част на гърба или други хронични нарушения на гърба, следвани от исхемична болест на сърцето или стенокардия. Сред останалите най-често срещани хронични заболявания са артроза, диабет, бъбречни проблеми и други.
 
И ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ ГОТВЯТ ДЕЛА ЗА НАДЛИМИТНАТА ДЕЙНОСТ
И Сдружението на общинските болници обмисля да заведе дела заради неплатената надлимитна дейност. Това съобщи пред Zdrave.net председателят на организацията д-р Неделчо Тотев. От здравният портал припомнят, че готовност за това вече са изразили от Българския лекарски съюз и от Сдружението на частните болници.  
Очаква се през 2016 г. надлимитната дейност да е на обща стойност 24 млн. лева, докато през 2015 г. тя е размер на 52 млн. лв.
"Завеждайки дела ще знаем, че сме направили всичко, което законът позволява", обясни д-р Тотев. По думите му почти всички лечебни заведения имат надлимитна дейност, която не е заплатена, и тя непрекъснато нараства.
"Ние изчакахме прекалено дълго, което бе жест на добра  воля. Разбираме каква е ситуацията в държавата, разбираме, че нещата не вървят. Имахме конкретни предложения, но те не се вземат предвид. Идва момент, в който самите собственици ни принуждават - имам предвид общинските съвети, които са собственици на лечебните заведения", сподели той. "След като човек си плаща здравните осигуровки, би следвало когато има някаква здравна потребност, тя да бъде задоволена в рамките на държавата и безплатната "рубрика". А когато го върнеш заради изчерпан лимит, няма защо да се сърдим, когато този човек започне да ругае системата и започва да пита защо плащам тези осигуровки", изтъкна д-р Тотев и допълни, че подобен проблем влияе демотивиращо за плащането на здравните осигуровки.
 
БЪЛГАРИ ОТ БОСИЛЕГРАД ДАРИХА КРЪВ ВЪВ ВМА В ЗНАК НА БЛАГОДАРНОСТ
61 жители на Босилеград, Сърбия, организираха поредна кръводарителска кампания в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия - София, съобщи Zdave.net. От години болницата лекува безплатно сънародниците ни от западната ни съседка и в тази акция те виждат възможност да се отблагодарят за грижите на медиците, съобщиха от болницата.
Високохуманният жест съвпадна и с отбелязването на 125-ата годишнина от създаването на ВМА и протече емоционално - и за кръводарителите, и за служителите.
Сред първите кръводарители беше и кметът на община Босилеград Владимир Захариев, който не скри задоволството си от факта, че влязъл с усмивка в Центъра, където му отвърнали със същото. Позитивизмът личеше и от двете страни, а медицинските специалисти са впечатлени от жеста на милосърдие на сънародниците ни, които вече планират следваща кръводарителска акция през пролетта на следващата година.
"Няма как да не забележим тази солидарност, т.е. те знаят, че тук получават лечение и са готови да дойдат и дарят, за да направят добро на друг човек", сподели и д-р Красимира Терзиева. "Българите припознава кръводаряването като акт на хуманизъм и са склонни да дарят кръв", коментира още д-р Терзиева. По думите й, в последните години у нас броят на доброволните кръводарители се е увеличил. Според препоръките на Световната здравна организация до 2020 г. всички дарители трябва да даряват безвъзмездно и  на доброволен принцип.
 
ОТПУСКАТ 164 МЛН. ЛВ. ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА СПЕШНИТЕ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТРОВЕ В СТРАНАТА
164 млн. лева е ресурсът за модернизацията на спешните медицински центрове в страната, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова при старта на проекта за обновяване на дворни пространства и площадки в Основно училище "Елин Пелин" в Бургас, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. По думите й в рамките на Оперативна програма "Региони в растеж" присъства и финансов ресурс на стойност 164 млн. лева, който обхваща модернизацията на спешните центрове в страната от гледна точка на оборудване и подкрепа в сектора на инфраструктурата, включително и за закупуването на допълнителни линейки. "Средствата ще бъдат разпределени между всички областни спешни центрове, както и 178 филиала и 34 спешни отделения на територията на държавните болници", уточни зам.-министър Николова.
 
СТАРТИРАТ БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТНИ ГРАДОВЕ
За четвърти пореден път тази година ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза във всички областни градове на страната, съобщи сайтът на Министерство на здравеопазването.  Кампанията "Седмица на отворените врати" започва от 5 декември и се осъществява по Програма "Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза" (2015-2018) към МЗ, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Целта на инициативата е да повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата и да популяризира здравословния начин на живот. Чрез безплатните прегледи се предоставя възможност на всеки за достъп до здравни услуги. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно ще се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което ще се прекъсне веригата за предаване на инфекцията.
Всеки желаещ да се включи в скрининга попълва анкета и се консултира с лекар. На съмнителните за туберкулоза лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания. През годините кампанията е доказала своята ефективност за добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.
По време на проведените за периода 2009 г. - септември 2016 г. "Седмици на отворени врати" са анкетирани 87 238 лица, открити и насочени за лечение са 976 лица с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 3 384 души.
 
СОФИЯ СТАНА ДОМАКИН НА ТРЕТИЯ ГЛОБАЛЕН ФОРУМ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ ГРИЖАТА ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ ДЕЦА
Всяка година в света се раждат над 15 милиона недоносени бебета. През последните 20 години честотата на ражданията преди термин се увеличава, алармираха специалисти, които участваха в Третия глобален форум за подобряване на грижата за недоносените деца, който се проведе в София. Форумът събра 140 водещи здравни специалисти, неонатолози, родители, представители на пациентски организации от 26 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка, съобщи Zdrave.net. Той беше открит от председателя на Българската асоциация по неонатология проф. Мая Кръстева и Нина Николова, председател на Фондация "Нашите недоносени деца".
Участниците имаха възможността да се запознаят с опита на редица държави по отношение на грижите за недоносените деца. В рамките на седемте панела бяха представени  програми за проследяване след напускане на интензивното отделение, офталмологичните, неврологичните и респираторните проблеми при недоносените и стратегиите за справяне с тях, т. нар. "кенгуру майчина грижа", стъпките за обединяване на усилията на здравни специалисти и родители. Бяха споделени въздействащи лични истории на семейства, преживяли изпитанието на преждевременната поява на бебето и всички последствия от нея. Много от лекторите представиха неоспорими факти за това, че майките трябва да имат достъп до бебето си от момента на неговото раждане не само за да се възстановят и укрепнат по-бързо техните бебета, но и за да бъдат самите родители максимално информирани и подготвени за голямата отговорност да се грижат и отглеждат своето дете.