Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.11.2016)
 
ОТПАДНА ВЪЗМОЖНОСТТА НЗОК ДА ПРЕКРАТЯВА ДОГОВОР БЕЗ РЕШЕНИЕ НА СЪДА
Без никакви дебати парламентът прие окончателно бюджета на НЗОК за 2017 г.  Основната промяна между първо и второ четене на законопроекта е отпадането на възможността НЗОК да прекратява договор с лечебно заведение, без да се изчака становище на съда, съобщи Zdrave.net. Приетият текст обаче запазва лимитите на болниците за догодина.
Народните представители гласуваха и друга промяна, предложена от ГЕРБ, касаеща разпределението на резерва на НЗОК. Според приетия на първо четене текст 90% от него трябваше да се разходва само за лекарства и болнична помощ. При окончателния вариант на закона депутатите решиха той да се разпределя по необходимост, след 1 април 2017 г. по решение на Надзорния съвет на здравната каса, без ограничение за дейностите, за които ще се ползва. Приета бе и промяна, свързана с разпределянето на обеми от Надзорния съвет на касата. "Надзорният съвет ще определя само годишни прогнозни стойности на районните здравноосигурителни каси и те вече ще определят т. нар. лимити на лечебните заведения, както и на изпълнителите на медицинска помощ от извънболнична помощ", обясни председателят на Комисията по здравеопазване  парламента д-р Даниела Дариткова.
За първична извънболнична медицинска помощ са заложени 200 млн. лв. (с 20 млн. лв. повече спрямо настоящата година); за специализирана извънболнична медицинска помощ - 211,4 млн. лв. (с 9,9 млн. лв. повече); за дентална помощ - 147 млн. лв. (с 24 млн. лв. повече); за медико-диагностична дейност - 77,5 млн. лв. (7,1 млн. лв. повече), съобщи Credoweb.bg.
За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната и за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ, които здравната каса заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги, са предвидени 798,6 млн. лв. (с 47,7 млн. лв. повече от 2016 г.)
Средствата за болнична медицинска помощ са 1 457 528 900 лв. (със 114,2 млн. лв. повече от 2016 г.) За резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи, са заложени близо 341 400 000 лв. (с 24,8 млн. лв. повече от настоящата година).
 
ИНИЦИАТИВАТА "БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА" СТАРТИРА ЗА 14-ТИ ПЪТ
Днес стартира 14-тото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа" под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев, съобщи Zrrave.net. Президентът е инициатор на още една благотворителна инициатива - "Подкрепи една мечта", която за 5 години е подала ръка на 999 младежи в неравностойно социално положение, а от създаването си досега "Българската Коледа" е подпомогнала лечението на 3400 деца и е дарила съвременна високотехнологична апаратура на 230 детски клиники в цялата страна.
В резултат на дарителската кампания 2015/2016 г. и благодарение на проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи, са били събрани близо 2 400 000 лв. С 600 000 лв. от тази сума през 2016 г. дарителите на "Българската Коледа" са помогнали на 480 деца за диагностика, лечение и рехабилитация.
За да помогне за спасяването на децата в критично здравословно състояние, "Българската Коледа" е дарила медицинска апаратура на обща стойност 1 600 000 лв. на 19 лечебни заведения от цялата страна - университетски и много профилни болници, в които функционират клиники за реанимация и интензивно лечение.
Тази година дарените средства в кампанията "Българската Коледа" ще отидат за деца с тежки хронични заболявания.
 
ЗАПАЗВА  СЕ ТЕНДЕНЦИЯТА ХИВ ИНФЕКЦИЯТА ДА СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА ПРЕДИМНО ПО СЕКСУАЛЕН ПЪТ
88% от новорегистрираните с ХИВ инфекция в България са се инфектирали по сексуален път по данни на здравното министерство. От началото на тази година са открити нови 193 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са станали общо  2 460. Това съобщи сайтът на МЗ ден преди да се отбележи Световният ден за борба с ХИВ/СПИН. 
Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените. Според пътя на инфектиране 39% от новите случаи са се инфектирали при хетеросексуален контакт, 49% - при хомосексуален контакт, а 12% - при инжекционна употреба на наркотици.
34% са новорегистрираните ХИВ серопозитивни сред младите хора между 20-29 години, а най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 36%. Най-младият ХИВ серопозитивен е на 19 години, а най-старият на 64 години.
По-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани в големите населени места, като София (79 лица), областите Пловдив (27 лица), Варна (15 лица), Враца (9 лица)  и др.
Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица са открити в 14-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети, което говори за тяхната ефективност. Над 263 900 души са се изследвали за ХИВ през първите девет месеца на 2016 г. - в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.
 
БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ПРЕДЛАГА ЗАПЛАЩАНЕТО НА ЛЕКАРСКИЯ ТРУД ДА СЕ ИЗЧИСЛЯВА СЪС СПЕЦИАЛНА ФОРМУЛА
Формула, по която да се изчисляват парите на медиците, предложиха от Българския лекарски съюз. Тя е част от дългоочакваната Методика за остойностяване на медицинските дейности, съобщи Glinica.bg.
В основата на формулата е създаването на коефициенти, които да отчитат каква е различната тежест и специфика на работата на докторите във всяка специалност. За целта БЛС предлага да се приеме, че съществува един "общ преглед", който да е основа за изчисляването на конкретната стойност. Съотношението между физическия и интелектуален труд за една дейност към този общ преглед ще даде базисния коефициент Кб. След това той ще се коригира със специфичните условия за работа като място, време, възраст на пациентите, тежест. Така ще се получават нови коефициенти, чийто сбор ще даде и окончателната коригираща цифра за формирането на заплащането. В нея може да бъде отчетено и дали лекарят е специализирал е, дали е посещавал курсове за повишаване на квалификацията и пр. Това ще даде възможност на медиците да наблегнат на тази част от професионалното си развитие, смятат от БЛС. Според съсловната организация с новата формула ще се улесни и процеса по замяна на клиничните пътеки с диагностично свързани групи.
Методиката е изработена от експерти в БЛС и предстои да бъде разгледана от Събора на съсловната организация.
 
НАЙ-ВЪЗРАСТНАТА ЖЕНА В СВЕТА НАВЪРШИ 117 ГОДИНИ
Най-възрастната жена на света - италианката Ема Морано отпразнува своя 117-годишен рожден ден, съобщи БНР. "Чувствам се добре", каза тя на всички, които я поздравиха за личния й празник. Сред тях беше и президентът  Серджо Матарарела. В словото си към нея той пише, че това е прекрасно постижение за последната представителка на XIX век.
Родена през 1899 г., синьора Ема живее в Паланца, недалеч от град Вербания. От десетилетия хапва по три яйца дневно, бисквити, банани, телешки бульон с фиде - диета, която никой диетолог не би предписал. Но нейното дълголетие е радостен факт за нейни близки и внуците й, които се грижат за  страницата й във Фейсбук. Тя е единственият човек на света сега, който живее през три века. През своя живот е видяла трима италиански крале, 11 папи и 12 президенти на страната.