Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.11.2016)
 
Д-Р КАРОЛИНА ВАСЕВА:
ОТКАЗЪТ НА РОДИТЕЛИ ДА ВАКСИНИРАТ ДЕЦАТА СИ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ОПАСНИ ЕПИДЕМИИ
"Отказът от поставяне на ваксини при децата, може да доведе до различни инфекциозни заболявания и да се стигне до сериозни последици", предупреждава в интервю за Радио "Фокус" - Варна д-р Каролина Васева, зам.-председател на Сдружението на семейните лекари във Варна.  Тя даде за пример, че преди няколко години е имало тежка епидемия от морбили, вследствие на която са починали 15-16 деца. Трагичните инциденти са били именно в резултат от недоброто имунизационно покритие на определен контингент от роми. Д-р Васева изтъкна, че неимунизираните деца са подложени на риск да се разболеят от дифтерия, тетанус, морбили или паротит (заушка) и да настъпят последващи усложнения.
Специалистката информира, че всички ваксини от задължителния имунизационен календар са в наличност. "В моята практика при 80 деца за година, имам по един родител, който е склонен да отложи ваксината във времето, останалите предпочитат децата им да бъдат имунизирани", сподели още д-р Васева. Тя допълни, че някои родители на ученици от VI и X клас също дават отпор на задължителните ваксини. По думите й на випуск от 50-60 деца по двама-трима родители отказват да имунизират децата си. Д-р Васева смята, че районните здравни инспекции трябва да засилят информационната си дейност за ползите от ваксинопрофилактиката.
 
БЛС ПРИЗОВА СЕМЕЙНИТЕ ЛЕКАРИ ДА НЕ ПОДПИСВАТ АНЕКС С НЗОК ЗА ПРЪСТОВИЯ АВТЕНТИФИКАТОР
Националната здравноосигурителна каса подготвя допълнително споразумение за работещите в доболничната помощ, особено за общопрактикуващите лекари. Целта на анекса е да им наложи използване на пръстовия автентификатор. Такава информация е достигнала до Българския лекарски съюз, съобщи Credoweb.
Съсловната организация отбелязва, че това е притеснително не само заради съмнителните резултати от тестването на системата за пръстови отпечатъци в болничната помощ, но и поради факта, че все още Върховният административен съд не се е произнесъл окончателно относно използването на тази система.
БЛС изтъква, че е необичайна скоростта, с която се подхожда към въпросния анекс. Не е изключено НЗОК да цели споразумението да изпревари предстоящия събор на лекарския съюз. Организацията припомня, че една от причините за неподписване на Националния рамков договор за 2016 г. е именно прилагането на автентификатор в лечебните заведения.
"Призоваваме колегите да не подписват анекса, ако той прибързано им бъде предложен, без да е обсъден от ръководството на БЛС и без подписите на Управителния съвет на съсловната организация и на Надзорния съвет на здравната каса. Нека не забравяме, че споразумението е договор между две страни, а не едностранно решение. Когато липсват подписите на тези две страни, анексът е невалиден", подчертават от Българския лекарски съюз.
 
ОТРЯДЪТ ЗА БЪРЗО РЕАГИРАНЕ НА ВМА ДЕМОНСТРИРА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА РЕАКЦИЯ ПРИ БЕДСТВЕНИ СИТУАЦИИ
Военномедицинският отряд за бързо реагиране (ВМОБР) към ВМА демонстрира в полеви условия възможностите за реагиране при ликвидиране на последствията от бедствени ситуации с голям брой пострадали при авиационно събитие и провеждане на спасителни, неотложни медицински дейности и евакуация на пострадали по въздух в есенно-зимни условия. Това съобщиха от пресцентъра на ВМА.
Ръководител на учението бе началникът на ВМА проф. д-р Николай Петров. На летище "Враждебна", където се проведе занятието, присъстваха и двамата заместник-началници на болницата - проф. д-р Венцислав Мутафчийски и проф. д-р Румен Попов.
Екипите показаха стандартните оперативни процедури при инцидент по време на приземяване на военно-транспортен самолет, превозващ войскови контингент за ротация при изпълнение на мисия извън страната.
След края на учението ръководството на ВМА изрази задоволство от видяното.
 
РАКЪТ НА БЕЛИЯ ДРОБ ВСЕ ПО-ЧЕСТО ЗАСЯГА ЖЕНИ, КОИТО НЕ СА ПУШИЛИ
Нужна е държавна стратегия за насърчаване на навременната диагностика и таргетно лечение на онкологичните заболявания в България, включително и на недребноклетъчния рак на белия дроб. Около това мнение се обединиха експерти по време на пресконференция, посветена на Месеца на борбата с рака на белия дроб - ноември, съобщи Gredoweb.bg.
Случаите на недребноклетъчен рак на белия дроб са 85% от всички белодробни онкологични заболявания. Тази статистика изнесе доц. д-р Жасмина Михайлова, началник на Клиниката по медицинска онкология във Веономедицинската академия. В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и третото по честота при жените. И макар за една от водещите причини за рак на белия дроб да се смята тютюнопушенето, тенденцията от последните години в световен мащаб е все по-често да заболяват жени, които никога не са били пушачи.
Доц. Михайлова наблегна на нуждата от ефикасна диагностика, която е важно да бъде включена в национална стратегия и чието финансиране да бъде поето от здравната каса.
 
РЗИ-ВАРНА ОРГАНИЗИРА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНО И АНОНИМНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ХИВ/СПИН
С мобилен кабинет на територията на Технически университет за консултиране и изследване за ХИВ/СПИН Регионална инспекция-Варна откри кампанията си, посветена на Световния ден за борба със СПИН, който се отбелязва на 1 декември. Студентите получиха безплатни презервативи и здравно-образователни материали. За поредна година РЗИ-Варна ще проведе кампания за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН, съобщи Радио "Фокус" - Варна. На 1 декември мобилният кабинет ще се позиционира  в Медицинския университет на морската столица, а на 2 декември - във Варненския свободен университет. Акцент на инициативата е превенцията, образованието, информираността на хората относно ХИВ инфекцията, както и събуждането на съпричастност към засегнатите от коварната болест. Мотото на кампанията тази година е "Ние сме ЗА превенцията на ХИВ". Съвместно с Община Варна и неправителствени организации, здравната инспекция планира различни дейности.
 
НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДИАБЕТА СТИГНА ДО КЮСТЕНДИЛ
Изследвания за диабет и нивото на кръвната захар се провеждат сред учениците в града, съобщи Радио "Фокус" - Кюстендил. Изследванията се извършват в рамките на два дни в залата на читалище "Братство", където по график преминават ученици от I до XII клас. Изследването става само при писмено съгласие от страна на родителите на децата. Директорите на училищата са информирани за кампанията. Задължение на класните ръководители е да предоставят на родителите декларация-образец, която те да попълнят и върнат обратно. Преди прегледите чрез специална беседа учениците се запознават със същността на диабета и превенцията на това тежко заболяване. Инициативата е част от Националната кампанията "Деца и диабет в училище, да поговорим за диабета"