Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22. 11.2016)
 
МЗ ЩЕ ОБЖАЛВА ПРЕД ВАС РЕШЕНИЕТО ЗА СПИРАНЕТО НА ПРЪСТОВАТА ИДЕНТИФИКАЦИЯ
Министерството на здравеопазването ще обжалва решението на Върховния административен съд във връзка със системата за пръстова идентификация в болниците. Това заяви на извънреден брифинг зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков, съобщи Zdrave.net.
"Категорично ще обжалваме решението ва ВАС. Имаме пълните основания да го направим, защото тази система е в интерес на хората", подчерта д-р Шарков и изтъкна, че системата е механизъм за контрол, а ефектът от него вече е видим за всички. Той припомни данните, изнесени след вчерашното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, от които стана ясно, че отчетената дейност от лечебните заведения за първата половина на ноември 2016 г. спрямо първата половина на октомври е с над 14 млн. лв. по-малко. Разликата в броя хоспитализации за същия период е с 18 481 по-малко.
Д-р Шарков съобщи, че от началото на тестването на системата до края на миналата седмица отчетеният брой хоспитализации у нас е 364 211. От тях отказите на пациенти да се регистрират с новата система са 318. Тези откази обаче не са били причина пациентите да не бъдат хоспитализирани, подчерта той. Болниците ще получат средствата си за отказалите регистрация с пръстов отпечатък пациенти, тъй като случаите са проверени и дейността е доказано извършена.
 
СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ВМА ПРЕГЛЕДАХА БЕЖАНЦИТЕ В ХАРМАНЛИ
Лекари от Военномедицинска академия - София извършиха медицински прегледи на настанени в регистрационно-приемателния център за бежанци в гр. Харманли, съобщиха от лечебното заведение. Прегледите са се провели в медицинския пункт на бежанския център със съдействието на директора на центъра Димитър Захариев. Прегледани са общо 128 заболели бежанци - 91 мъже, 16 жени и 21 деца. 106 от пациентите са от афганистански произход, 12 - от сирийски, 8 - от иракски и един от ирански произход.
Най-често диагностицираните заболявания са: пиодермия (36), скабиес (26), варицела (18 пациенти, изключително деца от 1 до 8 години), остра вирусна инфекция (15), дерматит (16). Според заключението на специалистите, единственият случай със суспекция за Лайшманиоза - кожна форма, не представлява епидемиологичен риск.
Съвместно с директора на регистрационно-приемателния център бяха набелязани адекватни противоепидемични и терапевтични мерки за справяне с контагиозните заболявания сред бежанците, уточниха още от ВМА.
"Във връзка със създаденото напрежение сред населението на град Харманли, като превантивна мярка, на основание чл.63а от Закона за здравето, считаме за целесъобразно временно да се преустанови движението на бежанците извън територията на центъра за периода на провеждане на необходимите действия за пробонабиране, изследване и лечение на чужденците, настанени в приемателния център Харманли." Това съобщи днес по време на извънреден брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Преди това той взе участие в работна среща с председателя на Държавната агенция за бежанците г-жа Петя Първанова и Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, съобщи Zdrave.net. Д-р Шарков уточни, че целта е чрез съвместни действия на институциите да се осигури спокойствие сред населението и да може по-бързо да бъдат предприети необходимите мерки на територията на центъра.
 
ПРОФ. ГЕНЧО НАЧЕВ ПРЕДЛАГА:
ДА СЕ НАПРАВИ РЕГИСТЪР ЗА ПАЦИЕНТИТЕ В БОЛНИЦИТЕ
Да се направи регистър с всички медицински специалности, в които да бъдат вписвани всички пациенти, които се лекуват в болница. Това предложение направи по време на участие в БНТ изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Според него регистърът ще бъде система за контрол за качеството на медицинските услуги.
Всеки пациент ще бъде вписван в регистъра на съответната специалност в реалното време на хоспитализация, като в него ще залегнат и всички дейности по приложеното му лечение, включително и промените в здравословното му състояние след изписването.  "По този начин в края на годината ще може да се извади точно какво е качеството на дейността, колко са починалите пациенти, колко усложнения има, какви са те", отбеляза проф. Начев. Той беше категоричен, че за да съществува подобна система, тя трябва да бъде законово установена. "Касата да не заплаща случай, ако той не е вкаран в регистъра", предлага проф. Начев.
 
БЪЛГАРИЯ ЩЕ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДЕН РЕГИСТЪР ЗА БОЛНИ ОТ НАСЛЕДСТВЕН АНГИОДЕМ
Експерти от 29 страни обединяват усилия по създаването на единен международен регистър за болните от наследствен ангиоедем. България е представлявана от Клиниката по алергология на "Александровска" болница, съобщиха от лечебното заведение.
Ангиодемът е рядко генетично заболяване с честота около 1:50-75 000 души. По данни на Клиниката по алергология в "Александровска" в България честотата е 1:109 000.
Ангиоедемът представлява оток на по-дълбоките слоеве на кожата, поради натрупване на течност, който може бързо да прогресира и да застраши живота на пациента. Често засяга горните дихателни пътища, шията, лицето, гениталиите.
В България диагностицираните с тази болест са 65 души от 23 фамилии - 40 българи и 25 роми. Специалистите са на мнение, че вероятно броят на засегнатите е два пъти по-голям, но поради спецификата на заболяването и поради известни прилики с алергичните заболявания, голям брой пациенти не са диагностицирани или са погрешно лекувани за други заболявания, което често завършва фатално за тях.