Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.11.2016)
 
ДИПЛОМИРАХА СЕ ПЪРВИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕХАБИЛИТАЦИЯ, МОРЕЛЕЧЕНИЕ, УЕЛНЕС И СПА
Днес, на тържествена церемония в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център -  Варна се състоя официална церемония по дипломирането на  274 специалисти от Факултета по обществено здравеопазване на Медицински университет - Варна, съобщи сайтът на университета. Сред завършилите студенти е и първият випуск в България на специалността "Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА".
Абсолвентите са от общо 7 специалности в образователно-квалификационни степени "Бакалавър" и "Магистър" - "Медицинска сестра", "Акушерка", "Управление на здравните грижи", "Здравен мениджмънт", "Фармацевтичен мениджмънт", "Обществено здравеопазване и здравен мениджмънт", "Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА".
Тази година се навършват 15 години от основаването на Факултета по обществено здравеопазване. Той е с най-висок рейтинг в страната в своето направление. Отличнички на випуска са Бонка Виолинова Минкова, Свобода Димитрова Цуцуманова и Нермин Шенолова Хасанова. 70 от абсолвентите завършиха с успех над 5,50.
Университетска болница "Св. Марина" - Варна и Специализираната акушеро-гинекологична болница  "Проф. д-р Димитър Стаматов" осигуриха 37 работни места за абсолвентите от специалностите "Акушерка" и "Медицинска сестра"
 
Д-Р СТАНИСЛАВ БАДАЛАНОВ:
НЕОБХОДИМО Е ДА БАДЪТ ЗАКУПЕНИ БЪРЗИ ТЕСТОВЕ ЗА ДИАГНОСТИЦИРАНЕ НА ЕКЗОТИЧНИ БОЛЕСТИ
Трябва да се закупят бързи тестове за диагностициране на екзотични болести като маларията. Това каза в интервю за Радио "Фокус" - София д-р Станислав Бадаланов, специалист по паразитни болести в  Инфекциозна болница в София. Специалистът коментира, че хора, които са пребивавали  в Азия, Африка и регионите като Сирия, Афганистан - могат да пренесат малария, чийто причинител е плазмодиум вивакс, или т. нар. тридневна малария. Тропическата малария също може да се пренесе чрез заразоносител, който бъде ухапан от комар и насекомото пренесе болестта върху здрав човек. Д-р Бадаланов припомня, че болестта може да се пренесе кръвопреливане на пациенти, които са болни от малария, при трансплантация на органи. "Все пак основният начин на предаване си остава ухапването от комари и то от рода Анофелес", уточнява специалистът. Той изтъква, че със сигурност голям процент от бежанците от райони, където има малария, са преболедували  от ранна детска възраст и имат изграден имунитет. Най-голям е рискът за хора, чиито организъмъ никога не се е срещал с причинителя на маларията. "В съответните центрове за бежанци , има и хора, които са подготвени. Но има и места, не само в центровете, говорим и за свободно живеещите и пътуващи из страната мигранти, на които не знаем здравния статус, не знаем дали те са боледували или в момента боледуват от малария. Те биха могли да бъдат рискови групи, които да пренесат заболяването", предупреждава д-р Бадаланов.
 
УЧЕНИЦИ СИ ДОКАРВАТ БОЛЕСТИ НА БЪБРЕЦИТЕ ЗАРАДИ УЧИЛИЩНИ ТОАЛЕТНИ
Ученици у нас си докарват проблеми с бъбреците заради лоши санитарно-хигиенни условия в училищни тоалетни. За това алармираха лекари по повод Деня на тоалетната, който се отбелязва на 18 ноември по препоръка на Световната здравна организация. "Тъй като някои деца се гнусят да ходят в недобре поддържани тоалетни помещения, стискат докато де приберат вкъщи.  По този начин с времето си докарват инфекции на бъбреците", коментира пред БНТ д-р Анелия Буева, специалист по детска нефрология. Тя подчерта, че бъбреците растат заедно с организма и е много важно децата да пият достатъчно течности през деня и да ходят редовно в тоалетната.
"В случай, че бъбреците заболеят, те не могат да се развият правилно", изтъкна още специалистката.
Близо 15% от децата у нас страдат от бъбречни заболявания, сочи статистиката.
ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС ПСИХОЛОЗИ КОНСУЛТИРАТ БЕЗПЛАТНО БОЛНИ ОТ РАК И БЛИЗКИТЕ ИМ ВЪВ ВАРНЕНСКАТА БОЛНИЦА ПО ОНКОЛОГИЯ
За първи път у нас психолози предлагат безплатна помощ за онкоболни и семействата им, съобщи Trud.bg. Програмата се провежда в Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания във Варна. Засега тя се издържа със средства на болницата и от благотворителност. В бъдеще специалистите се надяват да извоюват държавно финансиране.
Пациентите първо попълват дистрес-тест, в който сами определят основните си проблеми и тревоги. В него се поставя и въпросът как се преживява онкологична диагноза от партньорите. Психолозите говорят с пациентите и по какъв начин да споделят с децата си, че имат онкологичното заболяване. При пациентите в различен етап на лечението могат да се отключат депресии, тревожност, панически атаки, затова психологическата помощ е изключително важен елемент от лечението, обясняват специалисти. Психосоциална подкрепа в болницата се оказва на всички пациенти, независимо от стадия на заболяването и вида на терапията.