Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.11.2016)
 
БОЛНИЦИ ТРУПАТ НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ ПРЕЗ ОКТОМВРИ И НОЕМВРИ
"Октомври и ноември ще са изключително тежки месеци. За октомври месец имахме много надлимитна дейност, поне 15% над бюджета. И сега още по средата на ноември доста сме приближили края. Ще бъде трудно, ако няма някакво преразглеждане на ограниченията", каза за Zdrave.net д-р Иван Маджаров, председател на УС на Българска болнична асоциация и управител на МБАЛ "Пълмед".Според него икономисаните през лятото средства (заради намаляването на парите за болниците през август и септември) са били пренасочени другаде. "Ако бяха оставени на разположение на всяко РЗОК, сега щяха да имат възможност да покрият надлимитната дейност , която се формира в тежките месеци в болничното здравеопазване. А всички знаем, че октомври и ноември са най-тежки - най-много хора тогава си плануват интервенции, най-много хора боледуват по една или друга причина", изтъкна д-р Маджаров. Той допълни, че към края на месеца болниците ще бъдат принудени да спират всякакъв прием и да работят само по спешност, а останалите пациенти да планират за следващия месец. "Въпреки това ще се натрупва надлимитна дейност, защото спешните случаи не можем да ги връщаме", подчерта  д-р Маджаров. Според него при плащанията за болнична помощ трябва да има гъвкавост, за да може парите, които са гласувани в бюджета за годината, да седят в перо "болнична помощ" и да не се местят другаде - т. е. икономиите от летните месеци да се ползват за тежките месеци.
 
СПЕЦИАЛНИ ЛЕНТИ ЩЕ ПОМАГАТ НА СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦАТА
Триажът при спешните случаи с деца, транспортирането на дете в спешно състояние, шок в детската възраст, интоксикации - това са част от темите, които бяха обсъдени по време на двудневна национална конференция, насочена към лечението на спешните състояния при деца. Конференцията събра десетки лекари и студенти по медицина в София. Организаторите на форума са УМБАЛСМ "Пирогов", Българско дружество по Спешна медицина и Катедрата по Спешна медицина към Медицински университет - София.
"От много време спешните медици имаха нужда да се организира такъв форум, който да е насочен към спешната педиатрия, защото в извънболничната и болничната спешност почти няма специализирани педиатрични екипи", посочи пред Zdrave.net председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева. Тя отбеляза, че детските приемни отделения в страната също са малко.
"В спешните портали постъпват както деца, така и възрастни, и ангажиментът на дежурния спешен екип е да оказва помощ на пациентите от всички възрасти, а децата се характеризират със своя специфика", подчерта д-р Кателиева. Според нея един от основните проблеми, които възникват при лечението на дете в спешно състояние, е определяне на телесното му тегло, защото от това зависи дозата на прилаганите медикаменти, както и на използваните консумативи. В тази връзка по време на форума стана ясно, че  реанимационните екипи в страната ще бъдат снабдени със специални ленти, с които ще се измерват различни показатели като дължината на тялото и килограмите на малките пациенти. Те ще имат определена практическа насоченост, защото ще могат да ориентират лекарите за дозата на медикаментите, които да прилагат на деца в спешни състояния, както и размерите на медицинските консумативи, нужни в спешна ситуацция.
 
В КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ ЛИПСВА ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА КОНСУМАТИВИТЕ И НА МЕДИЦИНСКИЯ ТРУД
"Бюджетът на НЗОК е недостатъчен. Наистина има увеличение от 247 млн. лева, на дали ще могат да се  удовлетворят нуждите на обществото и ефективността на системата на здравеопазване, това е съвсем друг въпрос." Това каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев пред БНТ, цитиран от Zdrave.net.
"Липсва остойностяване на медицинския труд. Имам предвид не само на лекари, но и на сестри, на санитари, на лаборанти и изобщо на всички участници в системата на здравеопазването. Когато това нещо се осъществи и се види действително какъв ресурс от финансови средства е необходим, тогава ще можем да кажем на цялото общество, че това са нужните средства, за да функционира системата нормално", изтъкна д-р Грозев.  Той допълни, че БЛС апелира да се направи точната аритметика на стойността на клиничните пътеки, в които трябва да бъдат включени и консумативите. Съсловната организация иска също да се демонополизира НЗОК. По този начин всеки здравноосигурен ще може да решава какъв консуматив и на каква стойност да ползва. "БЛС е за демонополизация на касата, но основният, животоспасяващият консуматив, да бъде в така наречения основен пакет", каза още д-р Венцислав Грозев.
 
ОТ СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ: НАПРАВЛЕНИЯТА ЗА КОНСУЛТАЦИИ ДА СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ ТЕЗИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И ДИСПАНСЕР
Да се отделят направленията за консултации от тези, които са за диспансер и профилактика. За това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, каза за Zdrave.net председателят на сдружението доц. д-р Любомир Киров.
"Многократно предлагаме направленията да не бъдат в регулация. Те са разписани в Наредбата и ние просто трябва да ги назначаваме. В регулация трябва да са острите случаи, които зависят от състоянието на пациента и решението на лекаря какво да се прави. Това обаче все още е обект на обсъждания. Другият момент е, че принципно трябва да се реагира бързо, когато възникне ситуация. В края на краищата работим, за да постигаме здравен ефект, а не да стискаме стотинките. Бюджетите са си бюджети, но здравето си е здраве", изтъкна доц. Киров. Според него голяма част от направленията за диспансерни прегледи при хроничните заболявания се губят, тъй като пациентите не ги употребяват. "Това, което сме предложили като изменение в Наредба 39, е специално тези направления да отидат за общите случаи. Не става дума да се намаляват средствата, а да бъдат пренасочени там, където има наистина нужда", каза доц. Любомир Киров. Той отбеляза още, че към момента няма надвишаване нито на отпуснатите направления, нито на средствата за изследвания - както в национален мащаб, така и в повечето от областите.
 
МЗ КУПУВА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА АПАРАТУРА ЗА НЕОНАТОЛОГИЧНИТЕ И АГ ОТДЕЛЕНИЯТА
Ще бъдат закупени 430 броя високотехнологична апаратура  за неонатологичните и АГ-отделенията в 34 лечебни заведения във всички 28 области в страната, информираха от Министерството на здравеопазването.
Към момента е започнал процесът на доставка на медицинска апаратура за механична вентилация за новородени и недоносени деца, включително и недоносени деца с екстремно ниско тегло, апарати за осигуряване на постоянно положително налягане в дихателните пътища на новородени и недоносени деца, рентгенови преносими апарати и мобилни ултразвукови апарати.
Средствата се осигуряват по проект, който се осъществява с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014.
До края на срока за изпълнение на проекта предстои да бъдат доставени още различни видове кувьози за специални грижи за новородени, за интензивни грижи за новородени и недоносени деца с екстремно ниско тегло, както и транспортни инкубатори с интегриран респиратор и монитор за интензивна терапия за новородени деца. Ще бъде доставена също така и ултразвукова апаратура 2D и 3D, лампи за фототерапия и интензивна фототерапия на новородени, инфузионни помпи, дефибрилатори, ЕКГ апарати, апарати за церебрално функционално мониториране, апарати за инхалаторно приложение на азотен окис, апарати за контролирана церебрална хипотермия и др., информират още от МЗ. Предстои и обучение по фетална морфология на над 100 медицински специалисти от цялата страна.
 
ПАТОЛОЗИТЕ У НАС СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ
По инициатива на Кралския колеж на патолозите във Великобритания и с участие на национални научни дружества от други страни на 18 ноември се чества Международният ден на патологията, припомни Zdrave.net. През последните години в този месец популярност придобива и друг формат - "Седмица на патологията". Целта е в публичното пространство да се говори повече за лекарите-патолози, чийто труд е решаващ за правилната диагноза и подходящото лечение, но често остава на заден план, почти незабелязан в сравнение с усилията на други специалисти. Това е само една от причините патолозите у нас да са не повече от 90, като близо 20% от тях са в пенсионна възраст. Тази печална статистика Българският лекарски съюз неведнъж представя пред изпълнителната власт и предупреждава, че недобрите условия на работа, ниското заплащане, липса на финансиране на определени процедури, са фактори които отдалечават младите лекари от патологията, които са нужни за лаборатории, университети, болници и лечебни центрове.