Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.11.2016)
 
ПРОПАДА РАЗДЕЛЯНЕТО В ДВА ПАКЕТА НА ЗДРАВНИТЕ УСЛУГИ, ЗА КОИТО ПЛАЩА НЗОК
Разделянето на здравните услуги в два пакета, за които заплаща Националната здравноосигурителна каса, най-вероятно няма да бъде реализирано, съобщи Zdrave.net. Порталът се позовава на думите на председателя на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова след приемането на бюджета на НЗОК за 2017 г. Попитана дали парламентът ще успее да гласува промените в Закона за здравното осигуряване, които на практика въвеждаха разделянето на здравните услуги, д-р Дариткова  коментира: "Няма логика да се гледа този законопроект, защото той касаеше визията на едно министерство на здравеопазването, което е в оставка."
На въпрос дали това няма да доведе до хаос в системата, защото на практика много реформи ще бъдат стопирани, д-р Дариткова отговори: "Няма хаос в здравеопазването. Системата на здравеопазване е такава, каквато я намерихме през 2014 г., с изключение на пръстовия индификатор". Тя отбеляза, че проектобюджетът за здраве догодина предвижда повече средства за профилактика, което по думите й е стратегия на всички политически партии.
 
ДА ОТПАДНАТ БОЛНИЧНИТЕ ЛИМИТИ ПОИСКАХА ОТ БЛС И СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ
Да отпаднат  лимитите в болничната помощ, след като вече е факт системата за пръстова идентификация. За това настояха отново от  от Българския лекарски съюз по време на обсъждането на бюджета на НЗОК за 2017 г.  на първо четене от членовете на здравната комисия в парламента, съобщи Zdrave.net. По думите на председателя на съсловната организация на лекарите д-р Венцислав Грозев, по същество обемът трябва да представлява единствено и само прогноза и той да подлежи на ревизия. Той подчерта, че в проектобюджета на НЗОК за догодина единственото перо, по което реално няма ограничения и лимити, са лекарствата, и отново призова за отпадане на лимитирането на дейността в болничната сфера. За отпадане на болничните лимити се обявиха и от Сдружението на общинските болници.
 
85 МЛН. ЛЕВА ЩЕ БЪДАТ СПЕСТЕНИ ОТ ОТСТЪПКИ НА ЛЕКАРСТВА
До края на тази година  се очаква да бъдат спестени 85 милиона лева от договорени отстъпки от фармацевтичния бизнес за медикаменти, заплащани от НЗОК. Това съобщи здравният министър в оставка Петър Москов по време на заседанието на парламентарната здравна комисия, която прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2017 година, съобщи Zdrave.net. Д-р Петър Москов се отчете по това перо във връзка с обвиненията на депутати от опозицията за слаба политика в областта на лекарствата. По повод бюджета на НЗОК здравният министър в оставка подчерта, че той е в изпълнение на целите на Националната здравна стратегия, а те са основно насочени към по-голяма тежест на доболничната помощ. От началото на мандата на правителството финансирането на този сектор е увеличено с 20%, отбеляза той.
 
ОБМИСЛЯТ ПРЕМАХВАНЕТО НА ПРЪСТОВИЯ ОТПЕЧАТЪК
Обмисля се възможността за премахване на пръстовия идентификатор като метод за регистрация в болниците, съобщи Dariknews.bg.  По темата предстоят разговори, информира депутатът от БСП д-р Емил Райнов и допълни, че новата система за вход в болниците е "едно пълно безумие".
Междувременно управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов коментира, че премахването на пръстовия идентификатор няма да върне на касата парите, похарчени за внедряването му като система. Комитов обаче допълни, че ако бъдещият ресорен министър намери начин да прекрати действието на новата регистрационна система, то касата ще бъде длъжна да го изпълни. От 1 ноември 2016 г. пръстовият идентификатор стана задължителен метод за регистрация в болниците. Само за чекиралите се чрез него пациенти здравната каса вече заплаща дължимото на лечебните заведения. Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците трябваше да закупят, е 286 лева. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе около 400 000 лева.
 
СЪДЪТ ОТМЕНИ ЗАВИШЕНИТЕ КРИТЕРИИ НА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ АБОРТ И РАЖДАНЕ
Петчленен състав на върховния административен съд (ВАС) отмени окончателно текст от медицинския стандарт по акушерство и гинекология, според който роденипте преди 26-та гестационна седмица или под 800 грама бебета се водят за "аборт", съобщи Actualno.com.
Съдът посочи, че липсва обосновка какво е наложило завишаването на стандартите за "потенциална жизнеспособност на плода".
Със залагането на новото изискване бяха завишени критериите за жизнеспособност на плода, което се явява разлика между аборт и раждане. Ако плодът, макар и жив, не покрива едно от тези условия, то тогава се поставя изискването да преживее поне три денонощия, за да се счита за живо роден. Преди критериите предвиждаха плодът да тежи поне 600 грама и да бъде на възраст поне 22 гестационни седмици, за да се смята за живо роден.