Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.11.2016)
 
МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ЩЕ НАМИРАТ ПО-ЛЕСНО РАБОТА В ЕС
Българските медицински сестри, физиотерапевти, фармацевти, брокери и планински водачи вече ще могат да си намерят по-лесно работа в страните от Европейския съюз, съобщи  в. "Монитор". Това става ясно от проект на постановление на Министерския съвет за одобряване на наредба за условията и реда за издаване на европейска професионална карта в България, който е качен за обществено обсъждане.
Новият документ ще облекчава процедурата по признаване на квалификация на професионалистите в тези пет професии, което ще им отваря врати за по-бърза реализация на трудовия пазар в друга европейска държава. Същото важи и за чужденци от други страни - членки в ЕС , които искат да си намерят работа у нас.
За издаването на европейска професионална карта за квалификация, придобита у нас, се заплаща между 60 и 90 лв. Ако пък професионалната квалификация по регулирана професия е придобита в друга държава членка, таксата е 260 лв.
 
1094 БЪЛГАРИ ЧАКАТ ТРАНСПЛАНТАЦИЯ, 2800 КАЗАХА "НЕ" НА ДОНОРСТВОТО
1094 е броят на българите, които са включени в листата на чакащите за трансплантация, съобщи Zdrave.net. Най-много от тях или 998 души се надяват да имат шанса да получат бъбрек, сочат последните данни на Изпълнителната агенция по трансплантации. Останалите нашенци от листата живеят с надеждата да получат нов черен дроб, бял дроб, сърце, панкреас и тънко черво.
Същевременно отказите от хора, заявили категорично, че техни органи, тъкани или клетки не могат да се използват за трансплантация, са над двойно повече и достигат почти 2 800.
"Според мен трябва да се спазват европейските норми - тоест, ако няма някакви по-специални религиозни или фамилни причини, всеки един от нас трябва да дарява органите си, за да спасява човешки животи", заяви но БНТ националният консултант по инвазивна кардиология доц. д-р Иво Петров. Той дори поиска национално допитване по въпроса.  По думите му подобен регламент може да бъде предложен с национален референдум. Доц. Петров изтъкна, че в последните години трансплантологията се е развила изключително много.
Въпросът за стимулиране на процеса на донорството е намерил място в проектобюджета на Министерство на здравеопазването за 2017 година. В него е посочено, че в последните години успоредно с постигнатите успехи с областта на трансплантацията като метод на лечение у нас, расте и броят на пациентите, които се нуждаят от този вид лечение.
 
ДВЕ БЪБРЕЧНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ БЯХА ИЗВЪРШЕНИ В УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА"
Трансплантации на два бъбрека направиха екипи на Университетска болница  "Александровска", съобщиха от болницата. Донорът е 15-годишно момиче от Варна, което изпаднало в мозъчна смърт в резултат на вродена малформация на мозъчните съдове. Реципиенти на бъбреците станаха две варненки - на 29 и 42 години. Жените са настанени в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в стабилно общо състояние. Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказа искрени съболезнования на близките на починалата и адмирира тяхното мъдро и смело решение да дарят органите й за спасяването на други човешки животи в най-трудния за семейството момент.
 
ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ГОТВЯТ НОВ ПРОТЕСТ
Четвърти национален протест срещу действащата социална политика за хората с увреждания и техните семейства ще се проведе на 7 декември тази година в София. Това съобщиха организаторите - родители на деца с увреждания, хора с увреждания и Сдружение на лекарите от ТЕЛК - София, с отворено писмо до медиите, съобщи Zdrave.net.
Най-малко 20 организации от 10 града в страната ще подкрепят протеста с настояване за "Гарантиране на Лична помощ за деца/ лица с увреждания". В писмо, изпратено и до министър-председателя, социалния министър Зорница Русинова и здравния министър Петър Москов, протестиращите настояват да се изготви изчерпателен електронен регистър на децата/ лицата с увреждания, по заболявания, а хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за лична помощ от републиканския бюджет.